Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Raymond Johansen fotografert i Oslo rådhus. Portrett av Amir Hashani er innfelt.
RIKTIGERE MEDISIN: De mange unge på uføretrygd er et symptom på det egentlige problemet: diskrimineringen, skriver Amir Hashani til byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen. (Foto: Sturlason og Ivar Kvistum)

Derfor, Raymond, får vi uføretrygd i 18-årspresang

MENINGER: Løsningen er ikke å gjøre det vanskeligere å få uføretrygd, men å stanse diskrimineringen som stenger folk ute, skriver Amir Hashani i Norges Handikapforbunds Ungdom i dette innlegget.

Amir Hashani
Publisert 22.06.2020 17:17

Torsdag 11. juni kunne vi lese i Dagbladet at Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er bekymret for det store antallet nordmenn som mottar uføretrygd.

Johansen ønsker å gjøre det vanskeligere å bli uføretrygdet. Men dette er å begynne i feil ende.

Løsningen kan ikke være at det skal bli vanskeligere å få trygd. Løsningen må være å hindre diskrimineringen som gjør at uføretrygd blir eneste alternativ.

Det er dyrt å diskriminere. Det lønner seg aldri å passivisere en stor del av befolkningen, når man heller kan gi verktøy for likestilling og muligheter. Dette må man se i et livstidsperspektiv.

Hvorfor er så mange funksjonshemmede uføretrygdet? For de som står på utsiden av vår likestillingskamp, kan det virke som at det skyldes vår funksjonsnedsettelse.

Men om man tenker seg om, er de færreste jobber i dag manuelle. Det gjøres mye tankearbeid, lesing og skriving – ikke minst digitalt. Det er det ingen grunn til at funksjonshemmede ikke skal kunne ta del i.

Der Johansen ser det store tallet uføretrygdede som et problem, ser jeg det som et symptom. Problemet og årsaken til symptomet, er diskrimineringen.

Oppdatering, 23. juni: Les Raymond Johansens svar på dette innlegget: VI MÅ SIKRE EN STERKERE RETT TIL ARBEID

Jeg tror ikke et sekund på at noen ønsker å motta trygd. Man vil i størst mulig grad være selvstendig.

Men funksjonshemmede får ikke selvstendighet. Fra barns ben av blir vi tatt for å være mindre intelligente og stakkarslige.

På skolen er ikke funksjonshemmede barn er vant med å bli møtt med faglige forventninger – om de i det hele tatt får gå på nærskolen sin.

Dette er diskriminering som forplanter seg videre gjennom oppveksten, og som kveler all tro på karriere. Dermed blir uføretrygd som 18-årspresang eneste alternativ.

Dette er diskriminering som forplanter seg videre gjennom oppveksten, og som kveler all tro på karriere. Dermed blir uføretrygd som 18-årspresang eneste alternativ.

At arbeid skal være en like stor rettighet som trygd, er et positivt signal. Det burde bli lettere å kombinere jobb og gradert trygd.

Men som en rapport fra organisasjonen Unge funksjonshemmede viser, blir vi unge uføretrygdede ikke engang kalt inn til jobbintervju – fordi vi har en funksjonsnedsettelse.

Skal samfunnet gå i en mer økonomisk bærekraftig retning, fordrer en rekke tiltak som er utfordrende for samfunnet. Et av disse er menneskesynet. Man må likestille funksjonshemmede med funksjonsfriske. Greier samfunnet det, åpner vi opp for langt flere muligheter enn vi gjør i dag.

Da nytter det ikke med lilleputtiltakene dagens regjering fører med den såkalte inkluderingsdugnaden. Skal Raymond Johansen vise seg som bedre enn de blå, må han huske å starte i riktig ende, med diskrimineringen.

Amir Hashani
Nestleder i Norges Handikapforbunds Ungdom Oslo

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Oppdatering: 22. juni kl. 20.20: Amir Hashani er nestleder i NHFU Oslo, ikke 2. nestleder som vi opprinnelig skrev.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.