Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Bjørnar Allgot.
MUNNBIND PÅ RESEPT: Generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet advarer mot den økonomiske tilleggsbelastningen for folk i risikogruppene. (Foto: Diabetesforbundet)

Diabetesforbundet krever gratis munnbind til personer i risikogruppene

– Vi må hindre at personer med risiko for å bli alvorlig syke av Covid-19 får enda en belastning, mener generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot.

Ivar Kvistum
Publisert 13.08.2020 19:42

Da regjeringen varslet at det kan bli aktuelt å innføre krav eller anbefalinger om munnbind i flere sammenhenger for å hindre spredning av koronaviruset, ble det rapportert om at prisene på denne beskyttelsen gikk til værs.

Nå krever Diabetesforbundet at munnbind må være gratis for dem som risikerer å bli alvorlig syke hvis de blir smittet av viruset.

En av tre døde

Mennesker med diabetes er blant dem som har høy risiko. Ifølge en pressemelding fra Diabetesforbundet viser internasjonale tall at en av tre som er døde av Covid-19, hadde diabetes.

Personer med diabetes i kombinasjon med høy alder, fedme og tilleggslidelser som for eksempel hjerte- og karsykdommer har allerede tilbragt måneder i isolasjon og ensomhet i frykt for å bli smittet.

Mest sårbare

Etter at samfunnet åpnet igjen, er det fremdeles mange av disse som kun forlater hjemmet når det er absolutt nødvendig.

− Det er uholdbart med flere innstramminger for de som er mest sårbare. Vi må i stedet gjøre det så trygt som mulig for disse menneskene å bevege seg ute i samfunnet i den lille tiden de faktisk gjør det. Vi kan ikke risikere at de blir enda mer isolerte, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Bjørnar Allgot ifølge pressemeldingen.

Det er uholdbart med flere innstramminger for de som er mest sårbare.

Rammer lavinntektsgrupper

Forbundet presiserer likevel at de er positive til anbefalinger om munnbind. Men når man må betale dette selv, og prisene stadig øker, blir personer i risikosonen påført en uakseptabel tilleggsbelastning.

− Vi vet at diabetes type 2 rammer oftere i grupper med lav inntekt. For mange av disse er nesten 1000 kroner for en pakke med munnbind en gigantisk utgift de rett og slett ikke har råd til, fortsetter Allgot.

Diabetesforbundet foreslår at de som har behov får legen sin til å gjøre en helhetsvurdering av risikoen for å bli alvorlig syk av Covid-19.

Dersom legen vurderer det slik at du har høy risiko, kan vedkommende skrive ut munnbind på blå resept.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.