Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Grande snakker på scenen, med et stort bilde av Skarstein på skjerm i bakgrunnen.
IDRETT FOR ALLE: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande vil følge Birgit Skarsteins oppfordring om å gjøre paraidretten til en mulighet for alle. (Alle foto: Øyvind Ganesh Eknes, Menneskeverd)

– Du har vist at en kropp er en kropp, og at det ikke gjør noe om den ser litt annerledes ut

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) hyllet politiker og idrettsutøver Birgit Skarstein da hun overrakte henne Livsvernprisen mandag.

Av Ivar Kvistum
Publisert 05.02.2019 12:07

– Du har vist at en kropp er en kropp, og at det ikke gjør noe om den ser litt annerledes ut. Det kjemper flere av oss med hver eneste dag.

Det sa kultur- og likestillingsminster Trine Skei Grande da hun mandag overrakte organisasjonen Menneskeverds Livsvernpris til idrettsutøver og politiker Birgit Skarstein.

Hun høstet stor latter i salen for bemerkningen, ifølge en nyhetsmelding på Menneskeverds nettsider.

Grande framholdt hvor viktig idretten er for Skarstein, og motsatt:

– Vi må fortsette å jobbe videre for at paraidretten blir en mulighet for alle. Det skylder vi deg, Birgit.

Vente på neste tog

Hovedpersonen selv takket for prisen ved å fortelle om alle barrierene hun har opplevd å møte som rullestolbruker.

– Jeg har fått høre: «Kan du ikke vente til neste tog?» fra konduktører som ikke orker bære ut en rampe til meg. Vi må begynne å bygge på en inkluderende måte og tenke inkludering i alt vi gjør, sa Birgit Skarstein.

Vi må begynne å bygge på en inkluderende måte og tenke inkludering i alt vi gjør.

Etter å ha blitt lam skulle hun ringe til Universitetet i Oslo for å fortelle at hun måtte utsette eksamen et halvår på grunn av sykdom og opptrening som fulgte med i tiden etter ulykken.

Overrekkelse av diplom og statuett.

HEDER: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) og Menneskeverds generalsekretær Morten Dahle Stærk overrakte Livsvernprisen til Birgit Skarstein.

Ikke «lam i hodet»

Da fikk hun til svar at hun jo ikke trengte å studere noe mer, fordi vi har så gode ordninger i Norge for dem som havner i en slik situasjon som hun nå hadde gjort.

– Jeg er jo ikke lam i hodet, hadde Skarstein svart da.

Flere samfunns- og idrettsprofiler deltok under prisutdelingen, blant dem Cato Zahl Pedersen:

– Paraidretten trenger forbilder som deg. Du lever så til de grader ut de verdiene vi står for, sa han.

Birgit Skarstein snakker til forsamlingen fra scenen.

TAKKET: Birgit Skarstein takket for prisen med å fortelle om alle barrierene hun har opplevd i samfunnet etter at hun ble rullestolbruker.

Idrett og politikk

Skarstein er i dag idrettsutøver, bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Oslo, utøverrepresentant i Den internasjonale paralympiske komité og har vært fast medlem av Bioteknologirådet fra 2013 til 2019.

Hun ble lam fra livet og ned etter en badeulykke i 2008. Skarstein har tre gull, to sølv og to bronse i VM i roing – og gull, sølv og bronse i langrennspigging.

Livsvernprisen har vært utdelt siden 1997 og er tidligere blant annet delt ut til Signe og Geir Lippestad, Thorvald Steen og Margreth Olin.

En annen vinner som har gjort seg sterkt bemerket i funksjonshemmedes likestillingskamp, er skuespiller Marte Wexelsen Goksøyr.

«Spesielt sårbare grupper»

Menneskeverd sier om seg selv at de «arbeider aktivt for å styrke vernet om menneskelivet fra befruktning til naturlig død, og for spesielt sårbare grupper».

Organisasjonen Menneskeverd springer opprinnelig ut av Folkeaksjonen mot fri abort som la ned sitt arbeid etter at dagens abortlov ble vedtatt i 1978.

Folkebevegelsen For Livsrett og Menneskeverd ble dannet i 1981. I 2002 slo de seg sammen med antiabort-organisasjonen Norsk Pro Vita og dannet Menneskeverd.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.