Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Atle Haglund i rullestol på vei opprampene fra badebingen på Sørenga
ENTUSIAST: Atle Haglund har kartlagt tilgjengelighet for rullestolbrukere på badeplasser i 40 norske kommuner. –Man kan få gode opplevelser uansett geografi, hvis kommunene er villig til å tenke helhetlig rundt universell utforming, mener han. Her på vei opp fra badebingen på Sørenga. (Foto: Tore Fjeld)

En dukkert for alle

Det er oktober og 14 grader i sjøen, men Atle Haglund kaster seg gjerne i vannet for å sette søkelys på at flere funksjonshemmede skal få muligheter til å bade – sånn som i badebingen på Sørenga i Oslo.

Bjørn Kollerud
Publisert 24.10.2022 13:13

Atle Haglund er en ihuga badeentusiast og har et engasjement for å bidra til å gjøre offentlige badeplasser tilgjengelig i sitt nærområde.

Det brakte han inn i prosjektet «En dukkert for alle», som ble gjennomført i regi av Norges Handikapforbund Oslofjorden Vest i 2021.

Kommunene i Vestfold, Telemark og Buskerud i Viken var samarbeidspartnere. Som prosjektleder reiste Atle Haglund rundt og kartla tilgjengeligheten for rullestolbrukere på kommunale badeplasser rundt nærmere 40 kommuner fra 1. juni til 21. oktober i fjor.

– Litt morsomt var det å oppdage at den beste badeplassen jeg var innom ligger i Nesbyen, og ikke på Vestfoldkysten. Så man kan få gode opplevelser uansett geografi, hvis kommunene er villig til å tenke helhetlig rundt universell utforming, mener Atle.

Begeistret bader

Oslo kommunes løsning med badebinge begeistrer. Han synes fasilitetene er godt tilrettelagt for rullestolbrukere.

– Dette er et av de beste anleggene jeg har sett på. Ja, det ble en kjølig, forfriskende opplevelse, men det tåler jeg, legger han til mens vannet drypper av ham.

– Jeg synes det var greit å kjøre ut på badeanlegget, fordi det har fast dekke. Tilkomsten til badebingen er også OK. Den flyter sammen med det øvrige bryggeanlegget, det betyr at hellingen på rampen ikke blir for bratt ved lavvann. Så dette var bra. Dessuten er det blitt et flott anlegg.

Jeg synes det var greit å kjøre ut på badeanlegget, fordi det har fast dekke. Tilkomsten til badebingen er også OK.  Dessuten er det blitt et flott anlegg.

Atle Haglund på vei ned i badebingen på Sørenga i rullestol.

GODKJENT. Atle har tatovert et CE-merke på overarmen. – Jeg hadde en kompis som tatoverte en logo på anklene. Det ble et CE- merke for meg, og av åpenbare grunner måtte dette bli på overarmen, humrer Atle Haglund. (Foto: Tore Fjeld)

Populært sted

Bingen har åpen løsning i enden, så den som vil kan ta svømmetak på dypt vann. Også det trekker Atle fram som en god løsning.

– Akkurat nå føler jeg ikke for å gjøre det, men på sommeren kunne jeg nok svømt over til andre siden av Bjørvika. Det går raskt for meg, som ikke har bein som bremser, humrer Atle.

Også Anders Nupen Hansen har gode erfaringer med badebinge som badeløsning.

– Jeg har prøvd tilsvarende løsninger andre steder, blant annet Verdens Ende på Tjøme og i Brumunddal.  Anlegget er supert, men det er ikke godt nok markedsført, mener Nupen, som ønsker seg en landsdekkende merkeordning som viser hvor tilgjengelige badeplasser rundt om i landet er.

– POPULÆRT ANLEGG: Spesialkonsulent Christian Fredrik Leknes-Kilmork i Bymiljøetaten Park og Byrom i Oslo. (Foto: Tore Fjeld)

Sjøbadeanlegget på Sørenga har blitt svært populært. På en god sommerdag kan det være opptil 30.000 besøkende.

– Det er langt over det vi kunne forestille oss under prosjekteringen, forteller spesialkonsulent Christian Fredrik Leknes-Kilmork i Bymiljøetaten Park og Byrom i Oslo.

Endret tilbudet

Badebingen det er snakk om, anskaffet Oslo kommune etter at de måtte tenke nytt om tilbudet til funksjonshemmede på Sørenga.

Kommunen la vekt på universell utforming under prosjekteringen og fikk innspill fra blant annet Norges Handikapforbund. Men et så stort anlegg midt i Oslo sentrum er krevende å få til, både med hensyn til utforming, geografi og sameksistens med øvrige omgivelser og naboer.

– Basert på erfaringene vi har gjort oss, er anlegget endret noe etter åpningen. Badebingen er ett eksempel. Vi bygget i utgangpunktet et åpent rom i bryggeanlegget tilpasset bevegelseshemmede. Men det viste seg at så å si ingen brukte det. Da måtte vi tenke alternativt. Resultatet ble anskaffelse av en tilpasset badebinge fra Marinex, og det har blitt et populært tiltak, forteller Leknes-Kilmork.

Atle Haglund svømmer i badebingen på Sørenga.

HERLIG: – Det er ikke så kaldt som man skulle tro, når man først er kommet uti, smiler Atle Haglund. (Foto: Tore Fjeld)

Løsningen er tilpasset rullestolbrukere, men tilgjengelig for alle som ønsker det.

– Målsettingen har vært å lage en trygg ramme for alle som vil komme seg ut i sjøen. Det kan være eldre, barn eller andre som kanskje ikke føler de har svømmeferdigheter til å kaste seg ut på dypt vann, sier Christian Fredrik Leknes-Kilmork.

Bør planlegge nå

Kommuner som har planer om å gjøre offentlige badeplasser tilgjengelig for rullestolbrukere og andre bevegelseshemmede til sommeren, har ikke tid til å ligge og vake i vannskorpen.

Handikapnytt har sjekket tidsperspektivet for anskaffelse av badebinge.

Martin Eikeland i badebingeprodusenten Marinex sier at det krever tid å lage badebinger og tilhørende gangbrygger. De har gjennomgående 3 – 6 måneders produksjonstid for bingene, som kan leveres i 8, eller 12 meters lengder.

– Kommuner og andre som tenker på dette, må starte planleggingen og bestillinger helst før jul, hvis de skal ha det klart til neste sesong, oppfordrer han.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.