Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Endelig har jeg bil

Av: Jo E. Brenden Foto: Jo E. Brenden
Publisert 15.12.2014 19:26

Nav sa nei til bilsøknaden tre ganger, men Trygderetten sa ja. Endelig kan Ftsum Alem Ukbazgi følge opp barna sine og komme seg i jobb.

Krigsskadde Ftsum Alem Ukbazgi fikk nei av Nav da han søkte om få støtte til å kjøpe seg bil. Men familiefaren ga seg ikke. Nå har han fått medhold i Trygderetten. Og bil!

– Tusen takk for hjelpen! Bilen betyr alt. Nå skal livet bli mye enklere, sier en svært lykkelig Ftsum Alem Ukbazgi når han møter NHF Innlandet-regionleder Toril Heggen Munk.

Tre ganger sa Nav neil. Fordi Ftsum bor sentralt i Hamar, har god tilgang til offentlig kommunikasjon med kort vei til buss og jernbane, har han ikke et dokumentert behov for bil, argumenterte Nav.

Men en iherdig Ftsum ga seg ikke. Han mente bil var et nødvendig hjelpemiddel for å leve et aktivt liv, og fikk hjelp til å anke av Norges Handikapforbund region Innlandet og tok selv saken til Trygderetten.

Krigsskadet

Historien om Ftsum starter da han var soldat i Eritrea i Øst-Afrika.

– Jeg var 21 år gammel, året var 1989 og det var krig, og jeg husket at vi patruljerte oppe på et fjell. Plutselig gikk jeg på ei mine, og alt ble svart, forteller Ftsum.

Kroppen var full av splinter og et bein måtte amputeres. Siden da har har han levd et livet i store smerter.

I 2009 kom han til Norge, og Ftsum og hans familie bosatte seg på Hamar.

– Jeg hadde ingen å snakke med. De eneste jeg snakket med var legen, kona, barna eller legen. Jeg hadde ikke noe sosialt liv. Men jeg ble tipset om Norges Handikapforbund og tok en telefon til Gjøvik. En hyggelig stemme i andre enden av røret sørget for at jeg ble medlem.

Ville hjelpe

Fem barn på Hamar vil gjerne på fritidsaktiviteter, og Ftsum og kona vil ut på handleturer. Men uten bil så ble hele familien veldig bundet til hjemmet. Gjennom NHF fikk han bistand til å søke om bil.

– Jeg møtte ei hyggelig dame, som ga meg troen på framtiden og troen på meg selv, sier Ftsum og titter bort på Toril.

– Vi i NHF vil hjelpe alle som tar kontakt, men vi har dessverre begrensede ressurser til å gå tungt inn i medlemssaker. Denne gangen hadde vi heldigvis mulighet til å hjelpe Ftsum. At han virkelig behøvde hjelp, fikk vi demonstrert da han brakk arm og kragebein på vinteren. Vinterføre er ekstra problematisk for ham, sier Heggen Munk.

LES OGSÅ: DERFOR FÅR DU IKKE KALLE MEG VANFØR

– Og ikke nok med det så måtte han slite med Nav for å få den hjelpa han har krav på. NHF hjalp Ftsum med å formulere tre anker på avslag. Vi mente at Ftsums amputasjon, hans store smerter og det faktum at han er en familiefar med fem barn som trenger å følges opp var argumenter nok til å innvilge han støtte til bil, sier Toril Heggen Munk.

– Dessuten: Han ønsker å komme i jobb som drosjesjåfør. Og uten bil så kommer man ikke så langt i de drømmene, selv om han ønsker å komme seg i jobb. Nav mente at Ftsum skulle søke på bil etter at han hadde fått seg jobb.

Gladmelding fra Trygderetten

Til slutt tok Ftsum saken til Trygderetten, og slutten av september kom gladmeldingen om at han får støtte til bilkjøp:

«NAV Klageinstans har ved prøving av saken funnet grunnlag for å omgjøre tidligere vedtak», står det i brevet. Lenger ned i brevet står det å lese at Ftsum får inntil 147.980 kroner til å skaffe seg bil.

– Jeg forstår ikke norsk, og prøvde å lese brevet flere ganger. Jeg trodde det var nok et avslag. «Hva betyr dette brevet?» sa jeg. Toril sa: «Du skal få bil».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ftsum Alem Ukbazgi fotografert sammen med Toril Heggen Munk.
TAKKER TORIL: Ftsum Alem Ukbazgi er glad for hjelpen han har fått fra Toril Heggen Munk, og anser henne for å være en venn. 

Nytt liv

– Bilen skal gjøre livet mitt perfekt! Bilen skal gjøre det enklere for meg og familien min å integreres i det norske samfunnet. Nå skal jeg kjøre barna mine til fotballkamper, sier Ftsum.

Han røper sin neste drøm: Å bli drosjesjåfør.

LES OGSÅ: KJØPTE RULLESTOL-BIL ETTER NAV-AVSLAG

– Ftsum har fått kjøreseddel og har tatt kontakt med en drosjeeier, skyter Toril Heggen Munk inn.

– Bil er så viktig i Norge. For å lære språket så må du komme deg ut hjemmefra. Og mange jobber forutsetter at man har bil, sier hun, og legger til:

– Og vi har aldri trukket i tvil Ftsums svært gode grunner til å skaffe seg en bil.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.