Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nattoget Nightjet på stasjonen
EN STUDIE VERDT: Nattoget Nightjet har egne barrierefrie sovekupeer for rullestolbrukere. (Foto: ÖBB)

Får penger til togstudie

Norges Handikapforbund (NHF) får støtte fra Bufdir til å lære om universelt utformede tog i Europa.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 10.04.2024 15:08

Det østerrikske togselskapet ÖBB kjører nattoget Nightjet, som har egne barrierefrie sovekupeer for rullestolbrukere. Med støtte fra Bufdir vil NHF invitere med seg Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) og norske togaktører med på befaring, hvor de blant annet tar nattoget fra Amsterdam til Wien.

– Det er viktig å vite om de gode løsningene som finnes ute i Europa, for å sikre at de nye fjerntogene blir best mulig, sier Magnhild Sørbotten, leder for samferdselsnettverket i Norges Handikapforbund.

Støtten fra Bufdir er på 100.000 kroner. NHF søkte om 150.000 kroner.

«Som kjent er det store mangler på den første bestillingen av nye fjerntog og organisasjonene har i etterkant fått rom for en bedre involvering i arbeidet videre. Det er imidlertid mange løsninger og utfordringer som må utforskes videre. Tidligere studieturer har gitt nyttig innsikt, og det utvilsomt mer nyttig å befare løsninger fremfor å studere tegninger på tenkte løsninger», skrev NHF i sin søknad.

En rekke læringspunkter

Søknaden beskriver hvilke løsninger de vil lære om:

  • Av- og påstigning.
  • Riktig og nyttig informasjon før og under reisen.
  • Løsninger for å finne frem til riktig transportmiddel mm.
  • Ulike assistanseordninger og sammenhengen mellom dem.
  • Toalett og sovekupeer.
  • Atkomst mellom vogner.
  • Hvordan man sikrer tilgang til alle fasiliteter i toget.

– Jeg håper vi lærer noe som er klokt å ta med seg i utformingen av de resterende fjerntogene Norske Tog skal bestille til Norge, sier Magnhild Sørbotten.

Innspill fra Vys ekspert

NHF kommer til å samarbeide med FFO om prosjektet, og de har også med seg Vys ekspert på universell utforming, Tore Bjørback Amblie.

– Jeg har spilt inn ideer til hva vi kan reise ut å se på. Tidligere har vi blant annet sett på ny påstigningsløsning på toget mellom Zürich og Milano og metroløsninger, regiontog og nye stasjoner i København og Malmø, samt tilgjengelighet ved kollektive transportløsninger i Berlin, sier Tore Bjørback Amblie.

Turene er for toggruppa for universell utforming som Jernbanedirektoratet styrer, og som er et brukermedvirkningsforum hvor alle aktører i jernbanesektoren deltar obligatorisk.

Tore Bjørback Amblie presiserer at statlige og fylkeskommunale etater og foretak dekker regningen for sine representanter på studiereisene.

 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.