Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av to ølglass på et bord. Hendene til to personer holder rundt hvert sitt glass.
BLE AVVIST: Det ble ikke noe av vennenes plan om å ta en øl sammen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Felt for diskriminering av edru gjest med Parkinsons

«Du ser sliten ut», sa servitøren og nektet den edrue gjesten med Parkinsons sykdom servering.

Handikapnytt
Publisert 22.09.2022 20:31

Det var i nitiden en torsdag kveld i slutten av november i fjor de to kameratene oppsøkte et utested i Oslo  for å ta et glass sammen. Men servitøren ville det annerledes.

«Du ser sliten ut», sa han til den en av kameratene og gjorde det klart at det ikke var aktuelt å få komme inn.

Mannen har Parkinsons sykdom, noe som for hans del gir seg utslag i svak halting og noe stive bevegelser.

Måtte kunne dokumentere

Dette forsøkte han å forklare servitøren, men ifølge klagesaken som ble reist for Diskrimineringsnemnda, ble han bare uhøflig avvist.

De to dro med uforrettet sak, men den ene returnerte kort tid etter for å forsøke å forklare servitøren at vennen hans var klink edru.

Da fikk han beskjed fra servitøren om at han måtte kunne dokumentere en slik diagnose for å få servering. Men servitøren hadde ikke bedt om en slik dokumentasjon da gjesten ble nektet.

Forveksle sykdom og rus

Den avviste gjesten med Parkinsons sendte klage til Diskrimineringsnemnda allerede dagen etter hendelsen.

Innehaveren av utestedet har forklart i tilsvaret til nemnda at den rutinerte, dyktige og godt likte servitøren ikke husker episoden, men påpeke at det bare var alkoholservering som ble nektet – ikke adgang.

Og at gjester med en tilstand som kan forveksles med beruselse, må kunne legge fram dokumentasjon på diagnosen.

Sykdom som kan forveksles med beruselse, fører ofte til vanskelige vurderinger, argumenterer  innehaveren. Og siden staben ikke kan foreta medisinske vurderinger, ber man derfor om dokumentasjon. Dette skal være i tråd med råd fra kommunens skjenkekontrollører.

Vant fram i nemnda

Men dette var ikke godt nok for nemnda, som viser til at gjesten reagerte på ikke å bli trodd, og at begge gjestene avviser at det ble spurt om dokumentasjon på diagnosen.

Nemnda erkjenner at påstand står mot påstand, men legger vekt på at de to vennene gir klare og sammenfallende vitneutsagn, og at klagen ble fremmet allerede dagen etter at hendelsen fant sted.

Nemnda mener det ikke er sannsynlig at en person ville sette i gang en omfattende klageprosess for nemnda dersom det stemmer at han ble spurt om dokumentasjon uten å kunne legge den fram.

Dermed ble utestedet felt for diskriminering av en enstemmig diskrimineringsnemnd.

Les hva generalserketæren i Norges Parkinsonforbund mener om Diskrimineringsnemndas uttalselse: – UAKSEPTABEL UTELIVSDISKRIMINERING


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.