Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De tre sammen på podiet.
HEDER: Mari Storstein (til høyre) mottok NHFs hederspris fra sentralstyremedlem Martine Eliasson (til venstre) og nestleder Magnhild Sørbotten. Det synlige beviset på prisen er en tegning av illustratør Tora Marie Norberg. (Foto: Ivar Kvistum)

Filmskaper Mari Storstein er tildelt NHFs hederspris

– Denne prisen motiverer meg veldig til å fortsette arbeidet med å fortelle historiene mine, sier dokumentarfilmskaper Mari Storstein. Fredag mottok hun Handikapforbundets hederspris.

Ivar Kvistum
Publisert 14.06.2019 22:10

For mange er hun kjent som dokumentarfilmskaperen bak den prisbelønnede TV2-serien «Søsken», som viser livet i familier der ett av barna har en funksjonsnedsettelse.

Fredag ble hun tildelt NHFs hederspris – en utmerkelse som utdeles på organisasjonens landsmøte til en person eller organisasjon som har gjort en spesiell innsats for funksjonshemmedes likestilling.

– Gjennom dine dokumentarfilmer har du bidratt til å vise mennesket og normalitet bak begrepet funksjonshemmet. Du har vist at dette ikke er mennesker med spesielle behov. Dette er mennesker med de samme behovene som andre, men med behov for litt tilrettelegging for å få oppfylt behovene, sa NHF-nestleder Magnhild Sørbotten da hun overrakte prisen sammen med sentralstyremedlem Martine Eliasson.

– Du synliggjør de samfunnsskapte barrierene gjennom et klart, tydelig og faktabasert budskap. Helt fritt for stakkarsliggjøring. Dette er informasjon som samfunnet trenger. Dine filmer har bidratt til politiske endringer, fortsatte hun.

BPA-forkjemper

Martine Eliasson framhevet hvor mye Mari Storstein har betydd i kampen for brukerstyrt personlig assistanse (BPA), helt siden dokumentarfilmen «Brevet til Jens» i 2011.

Og BPA var også et sentralt tema i Mari Storsteins takketale. Hun understreket at hun med sin funksjonsnedsettelse ikke hadde kunnet leve og arbeide slik som hun gjør uten en velfungerende BPA-ordning. Og det er slett ikke en selvfølge i alle kommuner.

– Jeg kunne for eksempel ikke bodd i Larvik, der du ikke kan reise med BPA, sa hun.

Portrettfoto av Mari Storstein.

MOTIVERENDE: Hedersprisen gjør at Mari Storstein føler seg mindre alene om å ville fortelle historiene hun forteller. (Foto: Ivar Kvistum)

Alene i kampen

Til Handikapnytt sier Storstein at NHFs hederspris er en stor motivasjon.

– Jeg føler ofte at jeg står veldig alene i kampen for å fortelle de historiene jeg ønsker å få fortalt. Derfor føles det så deilig å komme hit og oppleve så mange som deler det samme engasjementet for likestilling. Det gir meg ny energi til å fortelle flere historier, sier hun.

Jeg føler ofte at jeg står veldig alene i kampen for å fortelle de historiene jeg ønsker å få fortalt.

Mari Storstein er glad for å høre at historiene hun forteller i dokumentarfilmene bidrar til å skape endring. Selv tenker hun at endringene skjer på flere nivåer, i form av ny politikk og i form av endrede holdninger både hos seerne og blant funksjonshemmede selv.

– Når 80 prosent av skolene ikke er tilgjengelige, er det et sterkt signal å sende til barna som ikke kommer inn. Vi har ungdommer som får høre at ingen noen gang vil elske deg. Derfor er det så viktig å vise at funksjonshemmede er helt vanlige mennesker.

Nytt prosjekt

Mari Storstein har flere prosjekter på gang som hun ikke kan si så mye om. Hun er i gang med å lage noe for TV2. Og hun arbeider med et nytt prosjekt som hun håper kan bli en serie en dag:

– Det handler om å fortelle historiene stil mennesker som opplever å bli diskriminert på grunn av dem de er, sier hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.