Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ellen Merete Knutsen står på scenen med rullestolen ved siden av seg.
STÅR PÅ FOR GÅENDE RULLESTOLBRUK: Ellen Merete Knutsen, leder i Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddsmerter (LBK), har fått mange tilbakemeldinger på at begrepet "gående rullestolbruker" og tilhørende symbol vil gjøre hverdagen enklere for dem som har behov for å bruke rullestol som avlastning. Bildet er fra markeringen av FN-dagen for funskjonshemmede i Fredrikstad 3. desember. (Foto: Ivar Kvistum)

Folk stirrer når Ellen Merete reiser seg fra rullestolen og går

Responsen har vært enorm etter at Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddsmerter (LKB), lanserte begrepet «gående rullestolbruker». – Dette er noe som ingen har satt ord på, sier leder Ellen Merete Knutsen. Målet er å få større aksept for dem som må bruke rullestol av og til.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 28.11.2019 10:44

Ellen Merete Knutsen er vant til at folk reagerer når hun reiser seg fra rullestolen og går. Mange stirrer. Hun ser skepsis i øynene til folk. Kanskje hun bare lurer dem?

Men Knutsen, som leder Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddsmerter (LKB), trenger rullestolen som avlastningshjelpemiddel på grunn av bekkenleddsmerter som ikke slipper taket.

Hun går som oftest, men er underlaget hardt eller distansen lang, får hun vondt og må sette seg ned. Rullestolen gjør at hun kan være aktiv og delta i samfunnet i mye større grad enn hun ville gjort ellers. Og som hun selv sier med en god latter:

– Jeg har en diagnose som ikke er lett synlig. Men det er jeg!

Samtidig vet hun at mange mennesker med behov for å bruke rullestol slik hun gjør, ikke er synlige.

Mye skam

Og at det er mange, langt utover en god del av medlemmene i hennes organisasjon, som trenger rullestol som avlastning. Mange ulike diagnoser gir behov for det. Mange mennesker er avhengig av å gå like mye som å sitte.

Men i offentligheten kreves stort mot for å reise seg opp fra rullestolen og trille den foran seg. Det er nemlig mye stigma knyttet til akkurat dette. Folk stusser over det de ser.

Og brukerne? De skammer seg.

Det vil Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddsmerter ha en slutt på. Derfor lanserte nylig begrepet «gående rullestolbruker» – og et symbol som er en vri på handikapsymbolet: En person som skyver en rullestol. Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg.

– Responsen var enorm. Dette er noe som ikke blir snakket om, som ingen har satt ord på. Mange føler seg alene, slik jeg har gjort. Men det er de ikke.

SYMBOL: Gående rullestolbruker-symbolet skal bidra til aksept for deltidsbruk av rullestol.

Innafor ute

Knutsen tror folk trenger et begrep for lettere å kunne skape forståelse og aksept for sin bruk av rullestol.

Hun håper begrep og nylansert symbol fører til at langt flere som har behov for det bruker rullestolen på denne måten i hverdagen. Ikke bare på rehabiliteringssentere og innenfor hjemmets vegger. At det blir «innafor» å bruke den ute, som hun sier.

Slik det er i dag, er det nemlig mange som velger å holde seg hjemme fordi de ikke orker å måtte forholde seg til andres forutinntatte holdninger.

Mange er i tillegg redd for å såre de som trenger å bruke rullestol hele tiden, forteller Knutsen.

Gledesmeldinger

På LKBs Facebook-side er entusiasmen og takknemligheten svært synlig.

«Dere hjelper så mange nå. Selv min datter på 11 føler hun må forsvare meg, noe som skulle vært helt unødvendig. Så flott at dere bevisstgjør de som ikke vet bedre.»

Mange skriver «Tusen takk», og en skriver dette:

«Gu ka folk har stirra på meg når eg reise meg og går. Noe som ofte har gjort at eg blir sittande… noe som igjen kan føre til store smerter. Den som kom på detta begrepet og de som innførte det… I LOVE YOU».

– Det er en av grunnene til at kampen for begrepet er så viktig. For alle de som trenger rullestol som avlastning, er det like viktig å kunne sette seg ned som å kunne gå. Og omvendt. Blir man sittende for mye, får mange mer smerter og skader nettopp som følge av det, påpeker Knutsen.  

Kan gi stor forandring

Hun håper også at begrepet «gående rullestolbruker» vil bidra til større forståelse og aksept hos legestanden, som hun forteller ofte utelukkende er fokusert på at man skal opp av stolen og ferdig med det.

Knutsen forteller at folk i telefonsamtaler med henne og likemenn, svarer at «Så syk er jeg ikke», når LKB nevner rullestol som hjelp.

– Vi snakker litt til, vi nevner rullestol igjen, og de sier: «Nei, det trenger jeg ikke, for jeg er ikke noe sted.»

Når vi nå får et begrep, et navn på dette, blir det litt mindre farlig, og jeg håper dermed vi kan hjelpe mange til å tørre å bruke rullestolen på denne måten. At det fører til en stor forandring i folks liv.

– Det er jo forferdelig trist. Når vi nå får et begrep, et navn på dette, blir det litt mindre farlig, og jeg håper dermed vi kan hjelpe mange til å tørre å bruke rullestolen på denne måten. At det fører til en stor forandring i folks liv.

Treffer også internasjonalt

Saken foreningen la ut på Facebook ble delt så mange ganger, også til utlandet, at det ble etterlyst en engelsk oversettelse som nå er lagt ut. Det er kommet på det rene at en slik forening som LKB ikke finnes i alle land. Dermed ser det ut til at saken får enda større ringvirkninger enn de ante.

– Det at vi gikk ut med begrepet «gående rullestolbruker», gjorde at vi kom i kontakt med mange der ute som nå endelig har noe å vise til, forteller Ellen Merete Knutsen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.