Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
– Folk tar bilder av meg på gata og legger dem ut med stygge kommentarer
England og Wales opplever en kraftig økning av nettbasert hatkriminalitet mot funksjonshemmede. Janine Howard er en av dem som er blitt rammet.
Det er aldri tidligere registrert så mye hatkriminalitet på nettet rettet mot funksjonshemmede i England og Wales som nå, viser ferske tall.
Antallet tilfeller har økt med 33 prosent fra perioden 2016/-17 til samme periode i 2017/-18, skriver avisen The Independent.
I noen områder av landet er økningen mye større, opp til ti ganger i den samme perioden.
Det er rettighetsorganisasjonen Leonard Cheshire som har samlet dataene i statistikken.
Stygt og sårende
Janine Howard er en av dem som har opplevd nettbasert hatkriminalitet og fått støtte fra Leonard Cheshire. I en pressemelding forteller hun:
– Mennesker jeg ikke kjenner, tar bilde av meg når jeg er ute. Så poster de det på sosiale medier for at andre skal kommentere det, forteller hun.
– Kommentarene er stygge og sårende. Jeg blir både redd og sint. Det finnes ingen måte å unnslippe slike overgrep på nettet om jeg ønsker å bruke sosiale medier. Jeg synes det er fryktelig å tenke på at familien min kan komme til å se disse overgrepene mot meg på nettet, uttaler hun.
Jeg synes det er fryktelig å tenke på at familien min kan komme til å se disse overgrepene mot meg på nettet.
Toppen av isfjellet
Organisasjonen mener økningen i tallene delvis kan forklares med at politiet har økt oppmerksomhet og bedre rutiner for å fange opp hatkriminalitet.
Derfor oppfordrer Leonard Cheshire-organisasjonen alle ofre for online-hatkrim sine medlemmer til å anmelde opplevelsene sine.
Les også: HVER TREDJE FUNKSJONSHEMMET HAR OPPLEVD HATEFULLE YTRINGER
Men selv om flere enn før anmelder, og flere tilfeller blir registrert, frykter Leonard Chesire likevel at statistikken bare viser toppen av isfjellet.
– Det finnes mange grunner til at personer med nedsatt funksjonsevne lar være å anmelde hendelser til politiet. De kan kanskje tenke at det ikke er verdt å bry politiet med slikt, siden de tidligere har hatt dårligere erfaringer med å anmelde, sier Terence McCorry, som arbeider med hatkrim hos Leonard Cheshire.
En annen grunn kan også være at det å ringe, eller møte opp hos politiet, ikke er tilgjengelig for dem.
Facebook og Twitter må ta ansvar
Men organisasjonen oppfordrer også de store nettselskapene, som Twitter og Facebook, til å gjøre mer for å hindre at deres teknologi brukes til å begå kriminelle handlinger på nettet.
Både selskapene og myndighetene må rådføre seg direkte med funksjonshemmedes organisasjoner om dette temaet, oppfordrer organisasjonen. Nettselskapene må også gjøre mer for å støtte ofrene for hatprat og andre overgrep på nettet som retter seg mot funksjonshemmede.
Solberg skeptisk til lovregulering
Storbritannia forbereder en lov som skal holde selskaper som Facebook ansvarlig dersom hatefulle ytringer ikke fjernes. Loven, som Leonard Cheshire aktivt støtter, blir enda mer ambisiøs enn den som allerede er innført i Tyskland.
Norges statsminister Erna Solberg sier til NTB at hun foreløpig ikke ønsker denne typen regulering i Norge.
– Vi har i utgangspunktet sagt at vi ikke skal ha strengere regler, og isteden appellert til at folk skal la være å fremme denne typen ytringer. Demokratiet må tåle at folk gir beskjed og ikke alltid er like saklige, men når det gjelder sjikane og den typen ting er det avsenderen som er viktigst, sier Solberg.
Hun legger til at regjeringen allerede har et pågående arbeid mot netthets, blant annet via strategien mot hatefulle ytringer som kom i 2015. Hun viser også til den seneste elevundersøkelsen som viser at mobbingen har gått ned, og til at politiet de siste årene har tatt dette mer på alvor og opprettet flere straffesaker.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!