Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Olaug Bollestad fotografert i landsmøtesalen.
DET GODE BUDSKAP: Fungerende partileder Olaug Bollestad hadde med seg gode nyheter da hun åpnet KrFs landsmøte: Regjeringen gjør full retrett i pleiepengesaken. (Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix)

Foreldre gråter av glede etter seier om pleiepenger

Regjeringens omstridte endringer i pleiepengeordningen blir nå reversert, kunngjør fungerende KrF-leder Olaug Bollestad. Fra juli er alle endringene fjernet, skriver Dagbladet. Foreldre med sterkt funksjonshemmede barn sier de gråter av glede. I sin landsmøtetale tok Bollestad også et oppgjør med diskriminering og utestengelse av funksjonshemmede.

Handikapnytt
Publisert 26.04.2019 15:31

(NTB og Handikapnytt:) Pleiepengeordningen skal sikre at foreldre med alvorlig syke barn får økonomisk kompensasjon når de må gå ut av jobb for å ta hånd om barna.

Regjeringens endringer i 2017 fikk hard medfart i opposisjonen, og senest i fjor høst ga Stortinget beskjed om at det måtte gjøres endringer.

Det er Dagbladet som kunne melde at fungerende KrF-leder Olaug Bollestad ville kunne varsle at regjeringen har gått med på å reversere samtlige av de omstridte endringene, da hun fredag formiddag gikk på scenen under partiets landsmøte.

Den store KrF-seieren i regjering var derfor kjent på forhånd da Bollestad gikk på talerstolen og fortalte at regjeringen har gått med på å reversere samtlige av de omstridte endringene i pleiepengeordningen.

– Med KrF i Stortinget vedtok vi det. Med KrF i regjering skjer det, sa Bollestad.

Med KrF i Stortinget vedtok vi det. Med KrF i regjering skjer det.

– Foreldrene er helter

Det er det siste vedhenget, graderingsreglene, som har fått dramatiske konsekvenser for foreldre med alvorlig langtidssyke barn, som nå fjernes fra 1. juli.

– Disse foreldrene er helter som ivaretar ungene sine og som bruker ekstremt mye krefter på å ha nattevåk eller være i beredskap. De skal slippe å kjenne på en økonomisk bekymring, som at de blir trukket i lønna fordi de burde vært i jobb de timene ungene er i barnehage, mens de egentlig er i beredskap. Det skal være 100 prosent lønn, uten tidsbegrensning, sier Bollestad til Dagbladet.

Endringene trer i kraft fra 1. juli i år og tas med i revidert nasjonalbudsjett, som kommer i midten av mai.

Utgiftene til å fjerne tidsbegrensningen er anslått til å ligge på 13 millioner årlig. Det bevilges derfor 6,5 millioner ekstra for inneværende år til posten som tar for seg pleiepenger.

Pleiepenger
  • Pleiepenger skal erstatte tapt arbeidsinntekt når du har omsorg for et barn som trenger kontinuerlig tilsyn og pleie på grunn av sykdom eller skade.
  • Regjeringens endringer i ordningen har vært et opphetet politisk stridsspørsmål.
  • For mens ordningen ble utvidet til å omfatte mellom 8000 og 9000 flere foreldre, ble ytelsen samtidig tidsbegrenset slik at du bare ville få full kompensasjon det første året, deretter 66 prosent av tidligere inntekt. Og etter fem år ville det være slutt.
  • Nå kan altså KrF kunngjøre at det også blir 100 prosent lønn, uten tidsbegrensning eller gradering.

Grine en skvett!

Mange foreldre med sterkt funksjonshemmede barn har ført en hard kamp mot regjeringens endringer i pleiepengeordningen. Blant de mest markante er foreldrenettverket «Løvemammaene», som har kjempet hardt og lenge for å få gjennomslag i pleiepengesaken:

«Endelig, endelig – fra 1. juli blir også graderingsreglene i pleiepengelovverket endret. Vi i Løvemammaene er så glad at vi griner i dag. Vi har vunnet gjennom på alle 4 punkter vi har kjempet så lenge for», skriver Løvemammaene på Facebook.

Vi i Løvemammaene er så glad at vi griner i dag. Vi har vunnet gjennom på alle 4 punkter vi har kjempet så lenge for.

Les mer om Løvemammaene i denne reportasjen: DISSE MØDRENE KJEMPER SOM LØVER FOR BARNAS RETT TIL ET GODT LIV

Stabilt ustabile

Løvemammaene takker blant andre Handikappede Barns Foreldreforening (HBF) for samarbeid og drahjelp. HBF skriver på sin Facebook-side:

«HBF er glade for at KrF er i regjering, i dag presenterer Olaug Bollestad at de har fått regjeringen til å snu og nå fjernes altså det siste vedhenget, graderingsreglene, som har fått dramatiske konsekvenser for foreldre med alvorlig langtidssyke barn. Dette er avgjørende for familier med barn som er «stabilt ustabile».»

Skulle jaggu bare mangle

Også blant opposisjonspolitikere blir beslutningen i regjeringen, som Bollestad kunngjør, møtt med glede. SVs stortingsrepresentant Karin Andersen skriver på Twitter:

«Endelig og skulle jaggu bare mangle. Har du barn som er livstruende syke lenge, skal du verken tvinges til å forlate barnet i kritiske situasjoner eller måtte bekymre deg for inntekt. Tusen takk til Løvemammaene som ikke ga seg. Politisk arbeid nytter.»

For likestilling – mot diskriminering

Pleiepenger var ikke det eneste handikappolitiske temaet i Olaug Bollestads tale til KrF-landsmøtet. Hun tok også opp flere sider ved diskrimineringen som funksjonshemmede utsettes for.

Bollestad understreket at likeverd og likestilling handler om å ha de samme mulighetene som andre:

– For mange er ikke dette virkeligheten. Derfor ble jeg så rasende da jeg i forrige uke leste om en blind dame som ble nektet å kjøre med en taxi fordi drosjesjåføren ikke ville ha førerhunden inn i bilen, sa Bollestad i talen og spurte retorisk:

– Hvordan i all verden skal blinde komme seg rundt da? De kan jo ikke akkurat sette seg i sin egen bil og kjøre? Sånne historier engasjerer og opprører meg. Vi kan ikke ha det sånn i Norge.

Les mer om hendelsen her: TAXISJÅFØR MISTET JOBBEN ETTER RULLESTOL-NEKT

Nei til hat

Bollestad viste også til tall som viser at hver tredje person med nedsatt funksjonsevne har opplevd å bli utsatt for hatytringer.

– Dette handler om holdninger. Holdninger som skaper avstand og gjør ting enda vanskeligere. Det skapes et «vi» og et «de», sa Bollestad.

Hun lovte at KrF skal stå på for et varmere samfunn, for å realisere inkluderingssamfunnet.

BPA er likestilling, ikke helse

Bollestad snakket også om brukerstyrt personlig  assistanse (BPA). Hun fortalte at hun hadde vært på besøk hjemme hos Hannah Lunden, som opplever at kommunen ikke gir henne BPA om natten, til tross fagfolkenes anbefaling.

BPA skal være likestilling, ikke helsehjelp. Og det skal være faglige kriterier, og ikke kommuneøkonomien som avgjør hvor mange timer du skal ha.

Les mer om Hannah Lunden her: – SLIK SKAL IKKE EN 17-ÅRING MÅTTE LEVE

– BPA skal være likestilling, ikke helsehjelp. Og det skal være faglige kriterier, og ikke kommuneøkonomien som avgjør hvor mange timer du skal ha. Og du skal kunne flytte og ha en trygghet for at du får den samme hjelpen uansett hvor du bor, sa Olaug Bollestad.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.