Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Aurora Kobernus.
SKAPE LIKESTILLING: Aurora Kobernus leder foreningen Funkisstudentene. (Arkivfoto: Ivar Kvsitum)

Funkisstudentene: – Vi er ikke noens dugnad

FNs internasjonale dag for funksjonshemmede burde vært mye mer feiret, av mange flere, mener Aurora Kobernus, leder i foreningen Funkisstudentene. Hun krever et krafttak som gjør det mulig for flere med funksjonsnedsettelser å fullføre utdanning og leve av egen inntekt.

Ivar Kvistum
Publisert 03.12.2020 22:12

På tampen av 3. desember, FNs internasjonale dag for funksjonshemmede, konstaterer Aurora Kobernus, leder i foreningen Funkisstudentene, at dagen har vært markert med digitale samlinger og webinarer rundt om i hele landet.

Men hun skulle ønske den hadde fenget enda flere.

– Jeg tror i dag kanskje er årets minst feirede likestillingsdag, selv om den jo burde være aktuell for nesten en av fem nordmenn, uttaler hun.

Kobernus viser til at 17,6 prosent av Norges befolkning i arbeidsfør alder har en eller annen funksjonsnedsettelse.

Reelt behov for like muligheter

– Kvinnebevegelsen har bidratt til å gi menn, kvinner og ikke-binære rettigheter vi aldri ville fått uten kampen. Så det er underlig at ikke flere funksjonshemmede, politikere og menneskerettsforkjempere får med seg hvorfor denne dagen er så viktig sier Kobernus.

Funkisstudentene er en studentforening som fremmer likestilling for studenter med en funksjonsnedsettelse, eller for pårørende som studerer ved Universitetet i Oslo.

Kobernus mener at inkluderingskampen ikke kan reduserers til bare å handle om identitetspolitikk og at alle skal kunne være trygge i egen kropp.

Det er snakk om et reelt behov for å kunne få like muligheter som alle andre! Vi er ikke noens dugnad, vi er ikke noens håp, vi er ikke noens objekt som de kan gjøre som de vil med.

– Det er snakk om et reelt behov for å kunne få like muligheter som alle andre! Vi er ikke noens dugnad, vi er ikke noens håp, vi er ikke noens objekt som de kan gjøre som de vil med. Vi er en del av det norske folk og er Norges største minoritet. Det er ikke vi som er funksjonshemmede, det er samfunnet som reduserer oss til det. For svært mange har en funksjonsnedsettelse og klarer seg fint i jobb, sier Kobernus.

Uutnyttet ressurs

Aurora Kobernus minner om tallene som illustrerer at det er viktig å gjøre noe for å snu en negativ utvikling.

100 000 funksjonshemmede ønsker seg inn på arbeidmarkedet, men slipper ikke inn. Og en av fire funkjonshemmede lever med ytelser fra folketrygden som hovedinntekstklide. Og bare 40 prosent er i arbeid.

– Snakk om en uutnyttet menneskelig ressurs, som heller har blitt tvunget til å leve på sparepenger, ulike Nav-ordninger eller bare kunne jobbe frivillig, sier Kobernus.

Hun viser til at hele 64 prosent av elever med nedsatt funksjonsevne ikke fullfører videregående skole.

Samtidig: om en person med funksjonsnedsettelse tar høyere utdanning, vil det øke sjansen for å få jobb med fire–fem ganger.

– Dette er hvorfor det er så viktig at funksjonshemmede får god nok tilrettelegging og får samme mulighetene som den øvrige befolkningen, sier Kobernus. 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.