Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Gruppebilde utendørs.
NY TV 2-SERIE: Vi møter Didrik Hjertaker Grevskott (f.v.), Hanna Eline Jørgensen, Åsne Alstad Hanto og Alexander Karlsen El Younoussi i TV 2-serien «Kort og lovende», som har premiere 14. august. (Foto: Eivind Senneset, Mothership, TV 2)

Gleder seg til å vise hvordan de lever på TV – men gruer seg til hetsen

Fire unge voksne forteller om livet som kortvokst i ny TV2-dokumentar. Allerede før første episode er sendt, har hetsen i sosiale medier begynt.

Handikapnytt
Publisert 08.08.2022 06:00

I TV 2s nye dokumentarserie «Kort og lovende» møter vi Alexander Karlsen El Younoussi, Didrik Hjertaker Grevskott, Hanna Eline Jørgensen og Åsne Alstad Hanto – fire unge voksne, som alle er kortvokste.

Hvordan takler de utfordringene de møter i en verden som er konstruert for høye mennesker? Og hvordan kan vi som samfunn bli bedre på å se folks muligheter i stedet for begrensninger?​

– ​«Kort og lovende» er en ny TV 2-serie om utenforskap og om hva fordommer og sosial stigmatisering gjør med mennesker. Samtidig er det en serie som viser hvordan man kan finne sin egen vei selv om man føler seg annerledes enn alle andre, sier programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen i en pressemelding.

Serien, som har premiere på TV 2 Play og TV 2 søndag 14. august, handler om fire kortvokste mennesker i Norge med livet foran seg.

Gruer seg til kommentarene

En av deltakerne, Hanna Eline Jørgensen (23) fra Lørenskog, forteller til avisen Romerikes Blad at de stygge kommentarene allerede er begynt å komme.

– Det har allerede kommet flere unødvendige kommentarer om oss, og de har ikke rukket å se serien en gang. Jeg synes det er svært unødvendig og trist, sier Jørgensen til Romerikes Blad.

Men selv om hun gruer seg til negative kommentarer i sosiale medier, gleder hun seg også til å presentere seg selv og livet sitt.

– Jeg ønsket å medvirke i serien for å vise at selv med en funksjonsnedsettelse, så kan man leve fullverdige og bra liv. Selv om jeg har en kortvokstdiagnose, så stopper ikke det meg i å gjøre det jeg vil, sier Hanna i pressemeldingen fra TV2.

Hanna portrettert med ridehjelm og -pisk i hånden på en gård.

GRUER SEG TIL HETSEN: Hanna Eline Jørgensen konstaterer at de stygge kommentarene allerede er begynt å komme. Hun håper serien hun deltar i, kan bidra til å knuse fordommer. (Foto: Eivind Senneset, Mothership, TV2)

Normalisere annerledeshet

– Det er viktig at denne serien lages, fordi den er med på å normalisere annerledeshet. Jeg håper at de som ser serien vil sitte igjen med en tanke om at vi lever et liv som ligner deres, sier hun.

Til daglig jobber Hanna som HMS-koordinator i Tessta Connect AS. I tillegg er hun regnskapsfører for Jørgensen & Døtre AS. Fritiden går med til hunden Nova, hesten Bailey og å være sekretær for Norsk Interesseforening for Kortvokste.

Det er viktig at denne serien lages, fordi den er med på å normalisere annerledeshet.

Få til det de vil

Alexander Karlsen El Younoussi (25) kommer fra Fredrikstad og jobber til daglig som freelance-skuespiller. Han har jobbet som skuespiller i en rekke produksjoner både på scene og tv siden sin første produksjon, som var filmen «Kong Curling». Utenom å være dialekt-nerd, så liker han å se teater, spise god mat, reise og være være med venner

 – Jeg jobber som skuespiller, og er vant til å spille roller – så det å skulle være med i denne serien og bare være meg selv var jeg skeptisk til. Men jeg synes det var viktig å være med for å fortelle at alle kan få til det de vil – uansett forutsetninger. Man kan løse det meste så lenge man jobber for det, og det ønsker jeg å belyse gjennom denne serien, sier Alexander.

Oppleve begrensninger

Didrik Hjertaker Grevskott (31) er bergenser og jobber som forsker ved Havforskningsinstituttet, hvor han jobber med miljø og sjømatsikkerhet og forsker på antibiotikarestistens i kloakkprøver. På fritiden liker han å spise god mat, se tv-serier, være med venner, gå på tur og reise. 

– Vi er en fargerik verden, og det finnes mange mennesker blant oss som opplever at det er ting som begrenser dem – både på synlige og usynlige måter. Jeg tenker at denne tv-serien er viktig for å være med på å øke folks forståelse. Vi er alle mennesker, uansett!

Mål og drømmer som alle andre

Åsne Alstad Hanto (28) Åsne kommer fra Lier, men har bodd de fire siste årene i Oslo. Til daglig jobber hun som markedskonsulent i Kirkens Nødhjelp. Her har hun blant annet ansvar for grafisk utforming av materiell i forbindelse med organisasjonens kampanjer. Det meste av fritiden går til å være leder i Norsk Interesseforening for Kortvokste (NiK) og å bruke tid med familie og venner. 

​– Jeg takket ja til å være med i serien «Kort og lovende» for å vise kortvoksthet. Jeg ønsker å vise at selv om man er kortvokst kan man ha utdanning, jobb, kjøre bil og leve et selvstendig liv. Vi har mål og drømmer som alle andre – vi må bare ta i bruk litt andre metoder for å nå dem, sier Åsne.

– Jeg synes det er viktig at denne serien lages så vi kan vise at kortvokste er mennesker på lik linje med alle andre. Mitt håp er at serien vil bidra til å bryte ned fordommene som finnes i Norge i dag. Vi er vanlige mennesker som bidrar i samfunnet på ulike måter – ikke sirkusartister, sier hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.