Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Maria ligger på linen og prøver å inne balansen med armene ut til siden.
FINN DIN VEI: Slak line er selvsagt veldig vanskelig for mange. Men det er mulig å bruke linen på mange andre måter også, demonstrerer Maria Grindheim Skavland. (Alle foto: Ivar Kvistum)

Gründerne i Rampline vil bygge lekeplasser som ikke stenger noen ute

Lek og mestring er altfor viktig til at noen ikke skal få være med. Derfor vil gründer-selskapet Rampline i Rogaland vil ha universell utforming også på lekeplassen.

Ivar Kvistum
Publisert 07.12.2018 13:10

Hvem kan egentlig være med i leken på en lekeplass?

Ikke sjelden er hele plassen omgitt av en kant som må forseres for i det hele tatt å komme inn.

Skal du skli på sklia, må du først klatre opp trappen før du blir belønnet med en kjapp rutsjetur ned. Skal du klatre i klatrestativet, trenger du både armer og bein.

Med andre ord: tradisjonelle lekeapparater bygger ofte på det stikk motsatte av prinsippene i universell utforming.

Men slik må det ikke være, mener gründerne bak Rampline as. Siden 2007 har det lille selskapet på øya Talgje et stykke nord for Stavanger utviklet lekeplasser og lekeplassutstyr ut fra en tanke om at leken skal være for alle.

– Vi ønsker å oppgradere leken og legge til rette for det lekende mennesket, sier Maria Grindheim Skavland.

Hun er den ene av de to gründerne bak Rampline. Den andre er ektemannen Vidar Skavland. Firmaet har de bygget opp hjemme på gården, og nå har de endelig kommet så langt at de har kunnet ansette to medarbeidere i tillegg til seg selv.

Vi ønsker å oppgradere leken og legge til rette for det lekende mennesket.

Stimulere balanse

En sentral tanke med Ramplines lekeplasser og utstyr, er at de skal stimulere til bedre balanse.

– Balanse er helt grunnleggende for alle mennesker. Men i dag ser vi at mange barn lever livet på parkett og asfalt. Det gir ikke nok stimulering eller utfordringer over tid. Det ideelle er jo å løpe i et elveleie, men alle kommer seg ikke dit. Derfor må vi tilby utfordringer der barna faktisk bor og ferdes.

Lek er viktig for alle mennesker og for hele menneskets utvikling, mener hun.

– Vi har så lett for å tro at lek er noe barna holder på med når de ikke lærer: Når skoletimen er over, skal barna ut og leke. Men vi vet jo at det ikke er slik. Barn lærer av å leke.

På slak line

Maria Grindheim Skavland viser oss en offentlig lekeplass sentralt i Stavanger der Rampline har levert mye av utstyret. Forskjellene fra en tradisjonell lekeplass er mange. Her er det ingen sklier, ingen husker, ingen vippedyr og ingen høyreiste klatrestativer.

I stedet kan du gå på slak line. Dette er Ramplines signaturprodukt og byr på utfordringer som kan være store nok for hvem som helst, selv om linen bare befinner seg en snau halvmeter over det støtdempende gummidekket.

Men du trenger ikke gå på linen.

Du kan også sitte på den. Eller ligge, mens du kjenner at det gynger.

Eller flere kan hjelpe hverandre; en kan gå mens en annen gir en støttende hånd.

På lekeplassen er det også plassert kuler av ulike størrelser. Det kan minne om en modell av et solsystem. De minste er som en fotball, de største som en medisinball.

Alle har overflater av gummi, og de er festet i bakken på en måte som gjør at de er ustabile. Noen av dem kan rotere som planeter.

En elv full av krokodiller

Så hva kan du gjøre med dem? Handikapnytts utsendte forsøkte og oppdaget raskt at bare fantasien setter grenser. Er du sprek og spretten, kan du forsøke å hoppe fra kule til kule uten å sette foten i bakken.

For kanskje bakken under er et glødende lavahav, eller en tropisk elv full av krokodiller og menneskeetende pirayafisker?

Eller du kan sitte på dem og øve balanse, enten alene eller sammen med andre. To eller flere kan sitte på hver sin og holde hverandre i hendene.

Eller du kan snurre den. Og kanskje er det nettopp et solsystem vi har med å gjøre. Kanskje kommer noen på at det går an å reise fra planet til planet med romskip?

Maria sitter på en av kulene. I bakgrunnen leker et barn.

SOLSYSTEM: De bevegelige, store gummikulene er som planeter i et solsystem. Hva du skal bruke dem til, bestemmer du selv, forklarer Maria Grindheim Skavland.

– Vi ønsker å lage lekeplasser som setter fantasien og kreativiteten i sving. Derfor er det ikke gitt hva du skal gjøre med de ulike apparatene, slik det ofte er på tradisjonelle lekeplasser. Barn, og voksne, finner selv ut hvordan de skal leke, ut fra sine egne forutsetninger, forklarer Skavland.

Barn, og voksne, finner selv ut hvordan de skal leke, ut fra sine egne forutsetninger.

På Ramplines lekeplasser er det trampoliner som er nedfelt i bakken og ment å brukes av én person av gangen. Eller du kan prøve deg på fjærbelastede hoppesteiner, eller svevende benker som snor seg gjennom landskapet.

Universell aktivitet

Tanken bak Rampline er ikke bare er at selve lekeplassen som skal være universelt utformet, men at leken skal være en universell og åpent tilgjengelig aktivitet.

Skavland viser til at det etableres mange anlegg for barn med nokså snevre bruksområder, og som dermed utelukker ikke bare funksjonshemmede, men mange andre også. Fordi de krever helt bestemte ferdigheter og interesser.

– En skatepark, for eksempel, er bare for et lite mindretall. Og selv ikke en fotballplass er for alle, selv om ballspill er en god og viktig aktivitet.

Hun er nøye med å understreke at Rampline ikke leverer fullkommen universell utforming, i den betydningen at absolutt alle kan bruke absolutt alt. Men selskapet ønsker å ha ideen om universell utforming med seg i alt de utvikler og produserer.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Ta bort skillene

Tilkomst er grunnleggende. Det skal ikke være stengsler og terskler verken inn til eller på lekeplassene som stenger for eksempel rullestolbrukere ute. Det skal også være mulig å komme inntil alle apparater med rullestol.

– Det er ikke slik at vi i dag lager lekeapparater som kan brukes av alle uansett funksjonsnedsettelse. Men utgangspunktet vårt er heller ikke at vi skal lage lekeplasser spesielt for funksjonshemmede. Vi ønsker å ta bort skillene som viser at mennesker er ulike. Leken er like viktig for alle, og mestring gjennom utvikling av den basale balansen er like viktig for alle, presiserer Skavland.

For å forklare tankegangen, forteller hun om en gang hun og ektemannen ble vist en film fra en lekeplass i USA som var spesielt tilrettelagd for funksjonshemmede. Plassen var sinnrikt laget, med rullestolramper og det hele.

Men det var et stort men:

– Det var veldig tydelig at her skulle de funksjonshemmede barna leke. Og så skulle de andre barna leke et annet sted. Og vi sa til hverandre: Sånn skal vi i hvert fall ikke gjøre det! Vi vil heller lage lekeplasser som er åpne for alle, selv om vi ikke har funnet alle de ideelle løsningene ennå.

Det var veldig tydelig at her skulle de funksjonshemmede barna leke. Og så skulle de andre barna leke et annet sted. Og vi sa til hverandre: Sånn skal vi i hvert fall ikke gjøre det!

Pionerer

Ekteparet bak Rampline er ikke bare gründere. De opplever også at de er pionerer. Erfaringen deres så langt er at det ikke er så mange andre som er opptatt av universell utforming av lekeplasser. Det finnes ikke noe fagmiljø hvor de kan dele erfaringer eller hente inspirasjon.

– Og det savner vi. Vårt inntrykk er at vi ikke er kommet særlig langt når det kommer til universell utforming rettet mot barn. Og det er lite nytenkning om lekeplasser. Det er synd. Hvor lenge skal vi egentlig bli sittende på det samme vippedyret?

Maria går på slak line.

FINN BALANSEN: Ramplines lekeplasser handler mye om å stimulere balanse, demonstrerer Rampline-gründer Maria Grindheim Skavland.

Men mangelen på et fagmiljø er ikke så stort at det overskygger begeistringen ved å tenke nytt om lekeplasser.

– Vi ser mange muligheter men syns det er synd at det i samfunnet ikke er mer fokus på dette. Vår oppgave er å bidra til god helse gjennom mer lek og god bevegelse for alle!

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt utgave 05/18.

Vil du også ha Handikapnytt hjem i postkassa seks ganger i året?  Meld deg inn i Norges Handikapforbund ved å klikke her, eller du kan bli abonnent.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.