Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portretter av Hoff og Hareide.
FORTSATT TRYGT: Gabriel W. Hoff (innfelt) ber Knut Arild Hareide la rullestolbrukerere få vise at de er like trygge i trafikken som før. (Foto: Torbjørn Tandberg og Ivar Kvistum)

Hareide undervurderer rullestolbrukere

MENINGER: Rullestolbrukere utgjør ikke en større risiko enn andre i trafikken, slik samferdselsminister Knut Arild Hareide tror. Det skriver Gabriel W. Hoff i Norges Handikapforbunds Ungdom i dette innlegget.

Gabriel Wilhelmsen Hoff
Publisert 18.06.2020 15:27

Dette leserinnlegget er en kommentar til samferdselsminister Knut Arild Hareides uttalelser på NRK Dagsnytt 18 i forbindelse med forslaget om å innføre en særlig aktsomhetsregel for personer i elektrisk rullestol. Forslaget fremmes i forbindelse med en planlagt økning av maksfarten for rullestol fra 10 til 15 km/t.

Les mer her: HAREIDE STÅR FAST PÅ KRAV OM «SÆRLIG AKTSOMHET» FOR RULLESTOLER

***

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) mener at en økning fra 10 til 15 km/t på elektriske rullestoler er nok til at vi må ha en ekstra aktsomhetsregel for rullestolbrukere i trafikken. Dette har ingen hensikt. Alle som ferdes i trafikken har allerede en aktsomhetsplikt. 

Hareide vet nok ikke at det allerede kjøres elektriske rullestoler i 15 kilometer i timen i Norge. Elektrisk innebandy er en fantastisk idrett for funksjonshemmede som foregår på lukket bane innendørs.

Jeg har sett barn ned i 5-årsalderen som får lov å bruke disse stolene. Selvfølgelig må de minste ha tilsyn fra en voksen for å bruke disse stolene. Disse stolene veier rundt 50 kilo.

Selv har jeg brukt rullestol siden jeg var seks år. Nå har jeg også kjørt bil i fire år. Jeg passerer ofte fotgjengere i 10 km/t inne på kjøpesenter, på bussterminalen i Oslo og inne på Oslo S uten problemer.

Jeg tror samferdselsministeren undervurderer funksjonshemmede som gruppe. Det har han ingen grunn til. De fleste som bruker elektrisk rullestol klarer fint å styre unna annen trafikk og andre gående. 

Jeg tror samferdselsministeren undervurderer funksjonshemmede som gruppe. Det har han ingen grunn til. De fleste som bruker elektrisk rullestol klarer fint å styre unna annen trafikk og andre gående. 

Det er nå engang sånn at fartsidioter og uaktsomme trafikanter kommer i alle former. Personlig har jeg blitt forbikjørt mange ganger av sjåfører som ikke har god nok sikt fremover, til og med når en ambulanse under utrykning kom motsatt vei. Syklister vinker meg forbi over dobbel sperrelinje og rett før krappe svinger. Noen voksne burde aldri fått lov til å sette seg bak rattet på noe kjøretøy, men de er der ute allikevel.

Det er sikkert ikke alle som bør sette seg i en elektrisk rullestol heller, men vi kan ikke eliminere hver minste risiko i trafikken.

Så vær så snill, Hareide! La oss som har brukt elektrisk rullestol lenge vise at vi er like trygge å ha i trafikken i 15 km/t før du innfører særlover ingen har behov for. Vi ønsker bare en økning på 5 kilometer i timen. 

Gabriel W. Hoff
2. nestleder Norges Handikapforbunds Ungdom

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.