Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett.
Leder i Norges Handikapforbunds Ungdom, NHFU, Gabriel Wilhelmsen Hoff er død, 27 år gammel.

Gabriel Wilhelmsen Hoff er død

Norges Handikapforbunds Ungdom har mistet en svært kunnskapsrik og omsorgsfull leder, sier forbundsleder i NHF, Tove Linnea Brandvik.

Ivar Kvistum
Publisert 17.11.2023 16:46

Gabriel Wilhelmsen Hoff fra Drøbak døde onsdag. Han ble 27 år gammel.

Hoff ble valgt til leder for Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) 11. november i fjor, etter å ha vært 2. nestleder fra 2018 og 1. nestleder fra 2020.

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik, mottok budskapet om Gabriels bortgang med stor sorg. Hun forteller om et godt og nært samarbeid sin «kollega» i ungdomsforbundet.

– Gabriel var ideologisk sterk. Han var veldig kunnskapsrik og en veldig god formidler, både skriftlig og muntlig. Han var flink til å få med seg folk, og til å få fram det som var viktig, sier hun til Handikapnytt.

Yte og delta

Gabriels hjertesak var at funksjonshemmede må få mulighet til å ta utdanning, leve et aktivt liv og delta i samfunns- og yrkesliv, forteller Brandvik.

­– Han var opptatt av retten til å delta og muligheten til å yte, sier hun.

Dette engasjementet lå til grunn da han i 2019 på det nærmeste innkalte daværende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) med TV2 på slep til et møte i NHFUs lokaler for å forklare hvorfor han mislikte regjeringens retorikk om «Inkluderingsdugnaden».

«Jeg vil ikke bli ansatt på dugnad», skrev Gabriel i en kronikk i Handikapnytt før møtet kom i stand. Han ville få fram at han ville bli ansatt på bakgrunn av sine kvalifikasjoner, ikke fordi arbeidsgivere skulle «ta en for laget».

Poenget sank inn hos den daværende statsråden og hos etterfølgeren Torbjørn Røe Isaksen, som sørget for at regjeringen justerte retorikken sin.

– Det var etter at Gabriel utfordret Anniken Hauglie at regjeringen sluttet å snakke om dugnad. Jeg er sikker på at det var en øyeåpner for dem, sier Tove Linnea Brandvik.

Klart og overbevisende

Gabriel Wilhelmsen Hoff tok opp det samme temaet da han i august deltok i en paneldebatt under Arendalsuka om inkludering av funksjonshemmede unge i utdanning og arbeid.

Der tok han klart og overbevisende til orde for en holdningsendring som må til for å få slutt på et utenforskap som samfunnet taper store summer på.

En fullsatt sal og en statssekretær og en fylkesordfører i panelet lyttet med stor interesse til NHFU-lederens argumentasjon.

Omsorgsfull

Tove Linnea Brandvik forteller at Gabriels interessefelt rommet langt mer enn funksjonshemmedes likestillingskamp. Han var opptatt av alt fra miljøvern til teknologi og naturvitenskap. Dessuten spilte han el-innebandy på høyt nivå.

– Han var alltid nysgjerrig på å lære mer. Da vi var sammen på tur til Island, dro han på lavasightseeing for å lære mer om vulkaner, forteller hun.

Han var også svært interessert i andre mennesker.  Brandvik beskriver ham som omsorgsfull.

– Veldig mange likte ham, og det var fordi han likte folk. Det var veldig tydelig at han likte å snakke med deg og høre på det du hadde å si. Gabriel var flink til å få andre mennesker til å føle seg bra, sier hun.

Gabriel Wilhelmsen Hoff etterlater seg en samboer.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.