Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mann på en spike pigger på en vei i skogen.
MER ENN ET HJELPEMIDDEL: Piggkjelken Spike er hedret for sin nyskapende løsning, i likhet med sparkesykkelen Krabat Runner. (Foto: Exero Technologies)

Heder til nyskapende hjelpemidler

To norske produsenter hedres for produkter som på hver sin måte utvisker skillet mellom hjelpemidler for funksjonshemmede og godt design for alle.

Av Ivar Kvistum
Publisert 20.01.2021 12:34

Tirsdag 19. januar i år ble Innovasjonsprisen for universell utforming delt ut i regi av DOGA – Design og Arkitektur Norge.

Den gjeveste hovedprisen gikk til betalingsløsningen Vipps, og det kan du lese mer om her: VIPPS, SÅ BLE VERSTINGEN EN INKLUDERINGSVINNER

Men i tillegg til kategorivinnerne vanket det hederlig omtale til flere deltakere i priskonkurransen.

To av dem er norske hjelpemiddelprodusenter i hver sin nisje:

Exero Technologies og Eggs Design for piggekjelken Spike og barnehjelpemiddelprodusenten Krabat – som nå er en avdeling i Hepro – for sparkesykkelen Krabat Runner.

For begge la juryen vekt på at produktene sprenger grenser for tradisjonelle hjelpemidler for funksjonshemmede og inviterer til bruk, på ulike måter og for ulike mennesker.

Mer enn et hjelpemiddel

Om Spike sa juryens leder for kategorien produktdesign, Per Finne:

– Spike har potensial for mange typer bruk, langt ut over å være et hjelpemiddel. Selv om den er utviklet for funksjonshemmede langrennspiggere, kan den brukes til mye annet, og av mange andre.

Krabat Runner vurderte han på en liknende måte.

– På samme måte som med Spike er dette et produkt der man har visket ut skillet mellom hjelpemiddel og aktivitetsutstyr. Produktet tar sikte på å avstigmatisere, slik at barn med funksjonsnedsettelse kan delta på lik linje med andre. Den har en veldig fin balanse mellom form og funksjon, sa han og la til.

– Dette er den kuleste sparkesykkelen i gata!

Gutt på sparkesykkelen, som har tre hjul og utstyrt med sete.

TØFFESTE SPARKESYKKELEN I GATA: Krabat Runner kan utstyres på ulike måter, slik at den kan brukes av mange. (Foto: Krabat)

Moro med anerkjennelse

Ideen bak Spike er å gjøre langrennspigging på barmark tryggere og mer effektivt, blant annet gjennom å gjøre det mulig å svinge ved å legge seg over i svingene, slik man gjør på et skateboard.

– Det er veldig moro å få denne anerkjennelsen. Det poengterer litt det vi har prøvd å få til siden vi startet utviklingen av Spike: å ha høyt fokus på funksjonalitet og design, sier Mathias Thorkildsen Berg som er produktutvikler og en av gründerne i Exero.

Siden lanseringen i 2019 er det levert over 50 eksemplarer i Norge, og Exero Technolgies satser også på et internasjonalt marked.

Flere varianter på vei

I tillegg utvikles produktet videre. Nå lanseres Spike Sittende, som er utviklet for personer som ikke kan sitte på knærne, men må ha beina rettet framover. Sittestilling og konstruksjon skal fortsatt gjøre framdriften så effektiv som mulig. Spike Sittende kommer både med hjul og med ski.

– Siden vi startet selskapet i 2017 har vi fått mange innspill til en sittende versjon av Spike. Det er mange som ikke kan sitte knestående på grunn av for eksempel utfordring med balansen eller for høy skade. Derfor har vi jobbet mye med å utvikle en versjon hvor man sitter med beina plassert fremover, sier produktutvikler Mathias Thorkildsen Berg.

– Stolte!

Også hos Krabat er det glede over hederen som ble dem til del under utdelingen av Innovasjonsprisen for universel utforming.

– Vi er stolte og takknemlige over å motta denne prisen. Det gir oss masse motivasjon og energi til å utvikle nye, kule produkter til barn og unge med nedsatt funksjonsevne, sier Kristine Westby, avdelingsleder for Krabat i Hepro AS.

***

20. januar 2021 kl. 20.00: Saken ble oppdatert med reaksjoner fra Krabat.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.