Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Heine fotografert i rullestol mellom planter og blomster.
I SITT RETTE ELEMENT: Heine Hågensen har alltid trivdes best blant blomster og planter. (Foto: Tore Fjeld)

Heines grønne glede blomstrer fortsatt

Gartneren Heine Hågensen levde og åndet for å formidle hageglede. Fortsatt elsker han alt som vokser og blomstrer.

Bjørnhild Fjeld
Publisert 22.06.2017 22:44

«Alle» i hagebransjen kjenner til Heine Hågensen (50) på Grytingen gård i Stokke i Vestfold.

Han har vært innkjøpssjef for blomstergrossisten Primaflor og dessuten et kjent fjes for hageinteresserte TV-seere som gartner i programmet «Grønn glede» på NRK.

I tillegg har han reist rundt til hagelag over hele landet og holdt foredrag.

Klipper fortsatt gresset

I 2003 fikk Heine diagnosen MS, og med årene har sykdommen tatt det meste av arbeidskapasiteten. Siden 2009 har han vært 100 prosent uføretrygdet, og for et par år siden klarte han ikke lenger å gå.

– Jeg klipper gresset. Resten må jeg ha hjelp til, sier Heine.

Nå er ikke plenklippingen på Grytingen heller for noen bagatell å regne – det tar flere timer å rekke å klippe alt selv med traktorgressklipper.

– Når jeg sitter på gressklipperen, er det ingen som ser at jeg ikke kan gå, sier Heine.

Men selv om han får mye hjelp fra gode venner, har han innsett at hagen ikke kan være som den har vært tidligere.

I stedet for å være lei meg for at jeg ikke kan stå på knærne og luke i bedene lenger, velger jeg å glede meg over det jeg kan nyte.

100 rosesorter

Heine tar oss med en runde rundt i den «gamle» visningshagen sin. Her har han blant annet en stor rosehage med over 100 ulike sorter, og en sirkelhage med 12 ulike felter med ulike blomsterfarger. Hvor mange planter som vokser der er umulig å telle, men det dreier seg om flere hundre sorter stauder og busker.

– Jeg klarer ikke å stelle det lenger, det blir mer og mer plen der det tidligere har vært bed. Jeg har fått tatt opp noen av favorittplantene og satt i krukker på terrassen, så litt hageglede blir det jo igjen, sier han.

Heine tar oss med bort til et bed med en staude som heter «Brennende kjærlighet». Dette er en gammel og mye brukt staude i Norge, som Heine alltid har vært glad i.

– Dette er en plante som kan glede flere ganger. Første gang når den står i blomst i bedet. Hvis du klipper av blomstene, kan du sette dem i en vase og nyte dem der. Er du heldig vil de blomstre en gang til utpå høsten, forklarer Heine.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Journalisten graver med spade, mens Heine ser på.

GRAVEHJELP: Heine benytter seg av hjelp fra Handikapnytts journalist for å få flyttet en ny staude fra hagen til terrassen. (Foto: Tore Fjeld)

Blomsterkrukker på terrassen.

DEN NYE HAGEN: Når Heine ikke lenger kan komme til plantene, må plantene komme til ham. Noen av favorittstaudene har fått plass i krukker på terrassen. (Foto: Tore Fjeld)

 

 

Heine sittende på motorgressklipper.

LIKE GOD SOM RULLESTOLEN: En bensindrevet traktorgressklipper er kjekk å ha når du har flere mål med plen. Og spesielt kjekk å ha når hageeieren ikke kan gå lenger. (Foto: Tore Fjeld)

Fra fiskedam til basseng

Vann i hagen har alltid vært Heines «greie» innenfor hage. For noen år siden hadde han 9 ulike hagedammer med karper og hageplanter. Men for et par år siden valgte han å fylle igjen dammene, og heller gå for vann i hagen på en annen måte.

– Vi har fått svømmebasseng og jacuzzi. Det er vann i hagen det også, og så kan Camilla og barna ha mye mer glede av det enn gjengrodde fiskedammer, sier Heine.

Ved hjelp av en egen heiseanordning kommer han seg ut i bassenget selv også, men akkurat da Handikapnytt var på besøk var denne i ustand. Men Heine gleder seg veldig over å kunne sitte på terrassen og se på de to døtrene Adele Josefine (2) og Agathe Wilhelmine (10) som elsker å boltre seg i svømmebassenget.

Løsninger for småbarnsfamilien

Heine og kona Camilla har vært opptatt av å finne løsninger som fungerer for dem, som en aktiv småbarnsfamilie der far bruker rullestol.

– Det at vi har barn, passer ikke helt inn i systemet til Nav, mener Camilla, som jobber på flygeledersentralen i Røyken. I sin jobb jobber hun skift, slik at det ikke alltid er praktisk mulig å få hentet barna i barnehagen og på skolen.

Heine kan ikke lenger kjøre vanlig bil, og den elektriske rullestolen duger ikke til barnehagelevering. Derfor var det en stor lettelse da han omsider fikk innvilget trygdebil fra Nav høsten 2015, etter tre års søknadsprosess.

Familien bor i et gammelt hus på Heines hjemgård, der ingenting var tilrettelagt en rullestolbruker. De har derfor fått bygget om huset, slik at det er mulig for Heine å fortsette å bo der.

– Vi har fått noe støtte til ombyggingen, men det aller meste har vi betalt av egen lomme, forteller Camilla, som ikke legger skjul på at det til tider er tøft å tenke på at de har tatt opp stor gjeld som må betjenes av hennes lønn og ektemannens uføretrygd.

Som ung ufør kommer du aldri på inntektstoppen – mens jevnaldrende får stadig bedre økonomi, er uføretrygden ganske stabil fra år til år.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Barna bader og plasker i svømmebassenget.

DEN NYE VANNHAGEN: I svømmebassenget på terrassen stortrives Agathe Wilhelmine (10), Adele Josefine (2) og mamma Camilla Hågensen. (Foto: Tore Fjeld)

Heine viser fram blomstene i hagen.

BRENNENDE KJÆRLIGHET: Gartneren Heine Hågensen har alltid vært glad i stauden ”Brennende kjærlighet”. – Denne skal jeg plante i en krukke på terrassen, sier han. (Foto: Tore Fjeld)

Blomster fra jobb til hobby

Heine vokste opp med far som drev planteskole. Hele livet har han elsket alt som har med blomster og planter å gjøre. Det gjør han fortsatt.

– Jeg har en litt sær hobby. Jeg har en bok der jeg skriver opp navnet på alle plantene jeg har, og når de blomstrer. Hvis noen spør meg når den eller den stauden kommer i blomst, kan jeg svare med en nøyaktig dato, sier Heine, og legger til at han vet at dette er litt for spesielt interesserte.

Selv om han ikke lenger kan ha blomster som jobb, vil han aldri slutte å ha hageglede.

– I stedet for å være lei meg for at jeg ikke kan stå på knærne og luke i bedene lenger, velger jeg å glede meg over det jeg kan nyte. For meg blir terrassen den nye hagen, sier han.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.