Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Dag Hongve vanner plantene i opphøyde kasser.
NYTER UTELIVET: Som pensjonist har Dag Hongve god tid til å kose seg i den flotte hagen han og kona har opparbeidet i Ytre Enebakk. (Alle foto: Tore Fjeld)

Dag dyrker sin hage i høyden

Dag Hongve dyrker hagegleden uten at han trenger å bøye seg for å komme til plantene sine. Løsningen er opphøyde bed.

Bjørnhild Fjeld
Publisert 04.07.2018 08:00

Hver morgen går Dag Hongve en runde i hagen for å se hvordan det står til med gulrøtter, reddiker, tomat og salat. Takket være et egenutviklet system med opphøyde bed kan han dyrke hagelivets gleder selv om han har nedsatt bevegelighet.

Helt siden familien flyttet inn i huset i Ytre Enebakk i 1968, har Dag dyrket ulike vekster i hagen. Eiendommen er en typisk naturtomt med blåbærlyng og furutrær på bergknausene.

Det er ikke den enkleste tomta for å anlegge en prakthage, men her har Dag og kona Mona Weideborg skapt sitt paradis med blomstrende stauder i bedene og nyttige matplanter i kasser og krukker.

Hagen opp fra bakken

Etter at Dag Hongve fikk hjerneslag i 2002, har han utviklet en helt spesiell kjøkkenhage der alle plantene vokser i opphøyde bed en drøy meter over bakken.

– Jeg ble inspirert av denne måten å lage hage på gjennom et hefte om å dyrke med undervanning, forteller han.

For det viste seg at systemet som i utgangspunktet var ment for å slippe så mye jobb med vanning, også fungerte utmerket for å lage en hage som var tilgjengelig for ham selv etter at han mistet førligheten på venstre side.

Det aller viktigste hvis du skal lage en hage for funksjonshemmede, er at plantene er tilgjengelige for dem som skal bruke hagen.

– Det aller viktigste hvis du skal lage en hage for funksjonshemmede, er at plantene er tilgjengelige for dem som skal bruke hagen. En hage der alt er på bakken, eller i lave kasser, fungerer dårlig for en som har problemer med å bøye seg, mener Dag Hongve.

Det er også viktig at underlaget er fast slik at du kan komme deg rundt i hagen selv om du er dårlig til beins eller bruker rullestol. Heller eller belegningsstein er best. Da blir det ikke glatt eller gjørmete i regnvær.

Dag Hongve går i hagen. Han støtter seg med en krykke.

GODT UNDERLAG: Dag Hongve er bevegelseshemmet etter et hjerneslag, og de blomstrende staudebedene er det kona som tar seg av. Men takket være smarte løsninger og godt underlag kommer han seg fint ut i kjøkkenhagen hver morgen.

Altoppslukende hobby

Hagen er ikke bare en sommeraktivitet for Dag Hongve. Han begynner å så tomatfrø inne allerede i februar, og helt frem til langt ut på høsten er det stadige aktiviteter i hagen. Det er vanning, gjødsling, høsting, luking og stelling av plantene.

– Det gir meg mye glede å følge med på plantene som spirer og gror. Det er alltid spennende å komme ut i hagen. Det er også en tilfredsstillelse i å vite at en del av vår daglige kost, kommer fra egen hage, sier han.

Han dyrker litt forskjellige vekster hvert år, og i år er det blant annet salat, urter, gulrøtter, reddiker og testing av et utvalg balkongtomater i kjøkkenhagen.

(Klikk på bildene i galleriet for å forstørre dem.)

Plantene dyrkes som nevnt i egne kasser som Dag for det meste har laget selv og plassert på enkle benker slik at jordoverflaten kommer i passe arbeidshøyde.

I bunnen av kassene har han laget vannmagasiner, slik at han og kona uten problem kan reise bort 14 dager på ferie uten at plantene tar noen skade av det.

Fordeler med hage i opphøyde bedd
  • Gir ofte bedre avling, fordi jorda ikke blir trampet flat men holder seg løs og luftig.
  • Lettere å unngå at brunsnegler spiser opp avlingen.
  • Bedre for ryggen og mer tilgjengelig.
  • Mindre ugress.

Solid og værbestandig

Det er viktig at dyrkingskassene er av et solid og værbestandig materiale, slik at du kan  komme i gang tidlig på våren uten å starte med reparasjoner eller utskifting.

Dag begynte med noen kasser i sink som han fikk laget hos en lokal blikkenslager. Siden har han utvidet med kasser i hardplast.

– Jeg tror mange funksjonshemmede kan ha stor glede av å ha hage. Det trenger ikke å være stort og flott. Du kan dyrke mye selv om du ikke har så stor plass, mener Dag Hongve.

Blomster i forgrunnen. Dag Hongve skimtes i bakgrunnen.

BLOMSTRENDE: – Det gir meg stor glede å følge med på planene som spirer og gror, sier Dag Hongve.

Nybegynnertips

Her er et knippe gode råd fra Dag Hongve til nybegynnere i hagen:

  • Start i det små, for eksempel med noen urter eller salat i en krukke. Får du det til, kan du utvide etter hvert.
  • Bruk god jord, helst kompostbasert.
  • Husk å gjødsle. Plantene trenger jevnlig påfyll av næring. Dette er spesielt viktig i kasser og krukker der jorda raskere utarmes. Naturgjødsel, for eksempel i form av pelletert hønsegjødsel gir god næring.
  • Det er morsomt å så frø selv, men Ikke så alle frøene i pakken. Så heller noen få, og så på nytt hvis de ikke spirer. Det er veldig kjedelig å måtte kaste planter fordi du ikke har plass. Det er også morsommere med én plante av hver sort tomater, enn 18 planter av samme sort.
  • Dyrk vekster som er lette å få til i Norge. Gulrøtter, rødbeter og salat er sikre valg for deg som ikke har så mye erfaring. Aubergine og chili kan du prøve når du får mer erfaring.

Tips til en tilgjengelig hage

Dag Hongve gir følgende råd for deg som er funksjonshemmet og ønsker å anlegge hage:

  • Anlegg hagen på et sted der det er enkelt for deg å komme til direkte fra huset.
  • For å få ekstra glede av hagen er det fint om du har utsikt mot den innenfra også.
  • Bruk belegningsstein, heller eller hardstampet grus som underlag. Dette er lett både å gå og rulle på, og blir ikke grisete selv om det regner.
  • Dyrk i store kasser som er så høye at du kan stå eller sitte når du skal stelle plantene.
  • Lag en sitteplass slik at du kan sette deg ned og slappe av og nyte synet av hagen.
  • Tenk på at det skal være praktisk å vanne.
  • Skaff deg en hageslange med en dyse som kan stenges, da slipper du å gå frem og tilbake med vannkanner. Har du mulighet, er det lurt å lage kasser med selvvanning. Da slipper du å vanne hver dag.

Dag Hongve svarer gjerne på hagespørsmål fra leserne. Han kan kontaktes e-post: dag.hongve@gmail.com.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.