Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Detaljbilde av passasjerer i en flykabin.
OFFENTLIG ANSVAR: Helseforetaket har plikt til å sørge for at du får den ledsageren du trenger på en pasientreise, fastslår helseminister Bent Høie. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Høie: Sykehusene må skaffe fly-ledsager

Det er de regionale helseforetakenes ansvar å sørge for at du får den ledsageren du trenger på flyet når du skal til behandling.

Ivar Kvistum
Publisert 19.08.2020 07:00

NRK har omtalt saken om Magne Sivertsen som nektes å fly uten ledsager, fordi han bruker rullestol.

Når hans skal reise fra Svolvær til Trondheim for en sykehustime, er han tvunget til å kjøre bil, fordi han ikke kjenner noen som kan ta seg fri to dager for å følge ham.

Opp i Stortinget

Saken har skapt mye engasjement, og stortingsrepresentant Tore Hagebakken fra Arbeiderpartiet tok nylig opp problemstillingen med helseminister Bent Høie i et skriftlig spørsmål på Stortinget.

Hagebakken spurte:

«Hva vil helseministeren gjøre for å sikre at mennesker med nedsatt funksjonsevne som bruker rullestol får benyttet seg av nødvendige helsetilbud når flyreise er nødvendig og det foreligger krav om ledsager for å kunne fly – og mener statsråden at det skal være opp til den enkeltes sosiale nettverk og venners godvilje om en i en slik situasjon får kommet seg til sykehuset eller ikke?»

Det offentliges ansvar

Helseminister Bent Høie har levert et kortfattet svar der han innledningsvis slår fast:

«Det er det offentliges ansvar å gi hele befolkningen likeverdig tilgang til gode helse- og omsorgstjenester. De regionale helseforetakene er pålagt å sørge for transport til undersøkelse eller behandling.»

Et totalansvar

Høie påpeker at dette er «å forstå som et totalansvar» for å besørge og finansiere nødvendig og forsvarlig pasienttransport.

«I de tilfellene pasienten ikke selv har mulighet til å skaffe ledsager, faller også det å skaffe ledsager inn under de regionale helseforetakenes sørge for-ansvar», skriver Høie.

Han legger til at dette er gjort kjent for de regionale helseforetakene i brevs form i 2011.

Helse- og omsorgsministeren mener det er naturlig å vurdere behov for presiseringer av hvilke regler som gjelder nå når pasientreiseregelverket skal evalueres.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.