Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Varner satt sammen med bilde av Grande som holder et innlegg i et debattpanel.
NOK PRAT: – Vi trenger ikke mer klapping på hodet. Vi krever handling, skriver NHFU-leder Tamarin Varner (innfelt) til kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande. (Fotomontasje: Ivar Kvistum)

Hva med litt hardcore likestillingspolitikk, Trine?

MENINGER: I dette innlegget etterlyser leder Tamarin Varner i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) flere resultater og mindre prat fra likestillingsminister Trine Skei Grande.

Handikapnytt
Publisert 15.10.2019 06:00

Les også kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grandes svar på dette innlegget: HARDCORE LIKESTILLINGSPOLITIKK TAR TID

Trine Skei Grande har nå vært likestillingsminister i ni måneder.

I løpet av denne perioden har hun vært til stede ved en rekke arrangementer i regi av funksjonshemmedes organisasjoner, der hun stadig gjentar to budskap:

1) Regjeringen skal føre en hardcore rettighetspolitikk.

2) Det er så fint å si funksjonsvariasjon i stedet for funksjonshemning. Her stopper det, og det blir det få hardcore resultater av.

For få uker siden kunne vi se Brennpunkt-dokumentaren «Fallet», der vi følger Bergljot Gjelsvik (43) og hennes kamp mot systemet. Dokumentaren avdekker grove svik i funksjonshemmedes rettsvern. Vi vet at dette ikke er et enkelt tilfelle, og det vet også Trine Skei Grande.

I debatten i etterkant har hun vært helt taus. Burde ikke ministeren for likestilling reagere når det avdekkes grove menneskerettighetsbrudd mot en gruppe hun skal kjempe for?

Burde ikke ministeren for likestilling reagere når det avdekkes grove menneskerettighetsbrudd mot en gruppe hun skal kjempe for?

I mars i år fikk regjeringen kraftig kritikk av FN for manglende verdsetting av funksjonshemmedes rettigheter. Grandes stortingsgruppe stemte også mot å få inn funksjonshemmedes menneskerettigheter inn i norsk lov, slik både barnekonvensjonen, rasismekonvensjonen og kvinnekonvensjonen er. Dette fikk vi også sterk kritikk av FN for.

Én  av tre funksjonshemmede blir utsatt for hatkriminalitet. 80 prosent av alle barneskoler er ikke tilgjengelig. 90 prosent av alle boligene i Norge kommer vi oss ikke inn i.

Skal vi som samfunn lykkes med å komme diskrimineringen til livs, er det avgjørende at dette anerkjennes som menneskerettighetsbrudd. Det burde Skei Grande forstå og bry seg om.  

Portrett av Tamarin Varner.

KOM MED TILTAKENE, TRINE: Tamarin Varner er leder i Norges Handikapforbunds Ungdom. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

I april i år la Grande fram den årlige likestillingspolitiske redegjørelsen for 2019 for Stortinget. Hvordan en kultur- og likestillingsminister fremmer likestillingskampen i Norge, er viktig. Funksjonshemmedes likestillingskamp blir knapt nevnt. Det er kun den høytsvevende «inkluderingsdugnaden» som får tildelt taletid.

Les også: JEG VIL IKKE BLI ANSATT PÅ DUGNAD

Når funksjonshemmede utestenges fra arbeidslivet handler dette om diskriminering. Dette løser man ikke ved å underbygge stereotypiene av funksjonshemmede som «byrder», som arbeidsgivere skal ansette på dugnad. Det er ikke slik man driver seriøs arbeidsliv- og likestillingspolitikk.

Grande har til det kjedsommelige gjentatt for oss at det er bra at vi sier i fra, og at det er dette som skal føre til endring. Og ja, vi vet at vi må si i fra, og det gjør vi 24/7, hver uke, hele året. Vi blir spyttet på, utestengt, diskriminert, krenket og undervurdert. Dette står vi i, og dette sier vi i fra om.

Når vi sier ifra, burde det det være Grandes jobb å komme med de politiske virkemidlene og tiltakene som skal føre til endring. Vi sier ifra. Kanskje blir vi lyttet til, men ingenting blir tatt til følge.

Vi blir spyttet på, utestengt, diskriminert, krenket og undervurdert. Dette står vi i, og dette sier vi i fra om.

Vi trenger ikke mer klapping på hodet og taler om at det er fint at vi engasjerer oss. Vi krever handling. En hardcore rettighetspolitikk er ikke det samme som hardcore likestillingspolitikk. Og vi driter i hva du kaller oss, så lenge du leverer på politikken.

Å gjøre funksjonshemmetkonvensjonen til norsk lov er et bra sted å begynne.

Tamarin Varner
Leder av Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU)

Les også: AMIR KREVER HANDLING MOT HATKRIMINALITET FRA LIKESTILLINGSMINISTEREN

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.