Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Hanssen i sofaen hjemme i leiligheten.
MANGLER ALDERDOMSKULTUR: Ingeborg Moræus Hanssen mener nordmenn mangler kultur for alderdom. (Alle foto: Tore Fjeld)

Ingeborg Moræus Hanssen: – Norge mangler en alderdomskultur

Da Oslos tidligere kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen ble gammel, oppdaget hun at samfunnet ikke lenger passer.

Bjørnhild Fjeld
Publisert 02.06.2019 17:22

Ingeborg Moræus Hanssen har aldri lagt fingrene mellom når hun uttaler seg om temaer hun er engasjert i.

Når Oslos tidligere, svært så mektige kinodirektør nå har passert 80 år, er det eldresaken som opptar henne mest.

Det er nemlig ved 80 det starter, ifølge Moræus Hanssen. Det er da du blir gammel. Det er da du virkelig merker at du ikke er velkommen lenger.

– Se for eksempel på Gardermoen, der de bygger en helt ny terminalfløy som er laget kun for at eldre mennesker skal bryte sammen. Én ting er at det er en kilometer å gå, men det er jo ingen benker, ingen steder å hvile seg! Folk begynner å gråte når de kommer inn i terminalen. Det er rett og slett rasisme mot oss gamle!

Se for eksempel på Gardermoen, der de bygger en helt ny terminalfløy som er laget kun for at eldre mennesker skal bryte sammen.

Nylig ryggoperert

Vi møter enkefru Moræus Hanssen i leiligheten i Gimle terrasse på Frogner, der alt ligger på ett plan og det går rullestolrampe rett inn til balkongdøren.

I vinter var el-sykkelen for en periode byttet ut med rullator etter en ryggoperasjon. Rullestolrampen ble bygget til ektemannen Kjell Hanssen, som ble lam etter en bilulykke i 1994.

Moræus Hanssen snakker gjerne med Handikapnytt, men hun er kritisk til at de eldre skal betraktes som funksjonshemmede.

– De er ikke funksjonshemmede, de er bare gamle!

Etter at hun selv gikk av med pensjon har hun gjort eldresaken til sin kampsak. Hun har vært styreleder i Seniornett som jobber for å få flere seniorer med i det digitale samfunnet. Hun har selvfølgelig egen blogg, i tillegg til at hun reiser mye rundt i landet for å holde foredrag.

Vi som er eldre må delta i samfunnet og det fellesrommet sosiale medier er. Det nytter ikke å si at dette er fælt og dette vil vi ikke være med på. Vi har en plikt til å følge med.

– Vi som er eldre må delta i samfunnet og det fellesrommet sosiale medier er. Det nytter ikke å si at dette er fælt og dette vil vi ikke være med på. Vi har en plikt til å følge med. Vi har også en plikt til å slåss for en bedre alderdom for dem som kommer etter oss, mener hun.

Norge mangler alderdomskultur

Oslo-kinoens tidligere frontfigur vokste opp som datter av en blomsterhandler i Sarpsborg, med en onkel som familiens overhode. Han levde til han var 96, og hun trodde han aldri kom til å dø.

Hanssen med rullator hjemme i leiligheten.

TILRETTELAGT: Hjemme i Ingeborg Moræus Hansens lelighet er alt på ett plan, og det går rullestolrampe rett inn til balkongdøren.

Da Ingeborg Moræus Hanssen var barn, var det ikke snakk om å styrte fra bordet. Man ventet til gamle onkel hadde tygget seg ferdig. Mye har endret seg siden den gang, noe som også kommer til syne rundt bordet.

– Norge har ingen alderdomskultur! I andre land får de eldre respekt, og de sitter øverst ved bordet. Her er det 10-åringen med iPaden som sitter øverst!

I dag kan ikke de gamle forvente å bli tatt hensyn til, snarere tvert imot.

Oslos nyeste terminalbygg er nevnt som ett eksempel, men Moræus Hansen mener flyplasser er like grusomme overalt. Møbelindustrien lager lave sofaer som bestemor ikke kommer seg verken ned i eller opp av, lyden på kinoene er så høy at det gjaller i høreapparatene.

– Jeg går aldri på kino lenger, jeg har fått overdose. Jeg ville dessuten bare begynne å blande meg inn. Men jeg følger med!

Forbered deg godt

Den frittalende eldreforkjemperen er heller ikke blant dem som ønsker seg evig ungdom, men hun ønsker det beste ut av alle aldre.

– Når du passerer 60, er det på høy tid å begynne å forberede deg på det du har i vente de siste årene av livet.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Punkt én: Hold deg frisk. Bruk alle triksene for å ikke bli syk, spis riktig i små porsjoner og drikk for lite vin. Hold deg i form mens du kan.

Punkt to er å ha penger på bok. Penger hjelper.

– Min mann og jeg har vært så heldige at vi har laget oss en styrtrik sønn, som gjerne vil hjelpe sine foreldre. Alle har ikke det. Men fra 60 års alder må du prioritere, for du kommer til å trenge penger hvis du skal kunne fortsette å ha et godt liv når du blir gammel. I stedet for å kjøpe ny bil, hus i Provence eller en dyr ferietur, bør du ha penger på konto. Bolig må planlegges slik at du ikke har vindeltrapp, og toalettet må være vegg i vegg med soverommet. Det nytter ikke å tro at staten vil hjelpe deg med alt, mener hun.

80-åringens punkt tre er at du må aldri må gi opp – samtidig som du innser at alderen krever sitt.

Bolig må planlegges slik at du ikke har vindeltrapp, og toalettet må være vegg i vegg med soverommet. Det nytter ikke å tro at staten vil hjelpe deg med alt.

20 år som pårørende

Det som skjedde med ektemannen til Ingeborg Moræus Hanssen, krevde også sitt. Hun elsket mannen sin, Aftenposten-redaktør og politiker Kjell Hanssen, som ble påkjørt av en bil da han syklet hjem fra jobb en sommerdag i 1994.

Etter ulykken ble han lam fra livet og ned. I 14 år bodde han hjemme, men de siste årene bodde ektemannen på pleiehjem. Han døde i 2014.

– Kjell var innlagt på alle avdelinger på Ullevål sykehus, unntatt «føden». Som pårørende går du gjennom betongen for den du er glad i. Etter hvert ble det slik at de ansatte gikk og gjemte seg da jeg kom.

Det er mye hun har irritert seg over som pårørende. For eksempel at det på rommet på pleiehjemmet ikke var skilt på døren som viste hvem som bodde der, på grunn av personvern. Eller at kjøkkenet var merket med «kun for personalet».

– Dette var jo Kjells hjem! Skulle han ikke kunne gå på kjøkkenet, eller få besøk?

Hanssen i stuen med blomster i forgrunnen.

BLOMSTERHANDLERENS DATTER: Ingebort Moræus Hanssen vokste opp som datteren av en blomsterhandler i Sarpsborg.

Ernæring i livets siste fase

Apropos kjøkken: Ernæring for gamle mennesker er noe Moræus Hanssen engasjerer seg sterkt i.

– Til gamle og syke skal det ikke være lov å servere stygg mat eller stor mat. Store, tykke brødskiver de ikke klarer å tygge – det er ikke bra nok. Det må være lite og vakkert, slik at de klarer å spise det og får den kraften de trenger gjennom maten.

Hun mener det vil hjelpe mye å få kjøkkenet tilbake på sykehjemmet, men at det er enda viktigere at de som jobber i helsevesenet kan noe om ernæring.

– Jeg holdt nylig et foredrag på Mørketidskonferansen i Tromsø, for sykepleiere, siden jeg har «sort belte» i pleie og omsorg. Min sluttappell til dem var at to krav var vesentlig. Det ene er at pleiere alltid skal smile mot pasientene, hvis ikke kan de finne seg et annet yrke. Det andre er ernæring, ernæring, ernæring. Det holder ikke å servere oppvarmet Fjordland bare fordi det er eldre mennesker som skal spise. Spiser du dårlig, sover du dårlig, og motsatt. 

Ingeborg Moræus Hanssen (80)
  • Forfatter og samfunnsdebattant, tidligere kinosjef i Oslo. Forkjemper for et eldrevennlig samfunn.
  • Enke etter at ektemannen Kjell Hanssen døde i 2014, to barn og fem barnebarn.
  • Tidligere styreleder i Seniornett Norge. Har også blant annet vært bystyrepolitiker for Høyre i Oslo. Har skrevet flere bøker, blant annet «Gretten gammel kjerring» som kom i 2007. Egen blogg: http://ingeborgmh.no

Elsykler i byen

Sett bort fra den nevnte ryggoperasjonen er Moræus Hanssen fortsatt i full vigør. Om våren henter hun sin trehjuls elsykkel frem fra vinteropplaget og tråkker rundt i passende fart.

– Jeg sykler sakte, alltid på fortauet og jeg har på rød hjelm og gul kåpe så jeg blir sett. Elsykkel er et fantastisk hjelpemiddel for eldre, men du må øve deg hvis det er lenge siden du har syklet, råder hun.

Elsykkelen har hun betalt for selv, i likhet med de andre tjenestene hun bruker for å kunne leve det livet hun ønsker. Nå for tiden går det mye i 80- og 90-årsdager. En av dem var 90-årsfeiringen til tidligere statsminister Kåre Willoch. De to har vært venner i en årrekke. Men Willoch ville ikke ha gaver.

– Så da jeg skulle holde tale, bestemte jeg meg for å gi ham tre gode ønsker. Det første ønsket var «den gode søvn». Det er jo det alle gamle ønsker seg, den gode, dype søvnen da du ikke må opp annenhver time for å gå på toalettet. Det andre ønsket var «den gode latter». Vi smiler og humrer mye, men en skikkelig krampelatter er sjelden kost. Men det gjør jo så godt! Det tredje ønsket sa jeg ikke høyt, men det handlet om fordøyelsen …

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 02/19.

Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskapet.

Klikk her for å bli medlem.

 

Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.