Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Jan Grue på sin elektriske rullestol.
MEDHOLD: Jan Grue håper medholdet i Diskrimineringsnemnda fører til at UPS faktisk kontrollerer at utleveringsstedene for pakker er universelt utformet. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Jan Grue vant fram mot gigantselskap – håper UPS får tvangsmulkt

Det var forfatteren Jan Grue som klaget UPS inn for Diskrimineringsnemnda og fikk medhold. Nå håper han pakkegiganten får en tvangsmulkt som er så stor at de gjør utleveringsstedene sine tilgjengelige.

Georg Mathisen
Publisert 07.10.2021 13:00

– Det handler om kravene som UPS sier at de stiller til sine samarbeidspartnere, men ikke etterlever, sier Jan Grue.

Den Fritt Ord-prisbelønte forfatteren skulle hente en pakke, men kom ikke inn. Da han møtte opp på utleveringsstedet til UPS – en kiosk i Oslo – var et høyt trinn det første som møtte ham.

Les mer: DISKRIMINERINGSNEMNDA FELLER VERDENS STØRSTE PAKKEFRAKTSELSKAP

Sluttet å svare

Grue kontaktet UPS flere ganger og ble lovet at saken skulle bli tatt videre i systemet deres.

– Det er åpenbart at det ikke har skjedd, sier han.

Dermed klaget han til Diskrimineringsnemnda. Nemnda var ikke i tvil: Når kunden sendes til et hentested som ikke er universelt utformet, er det UPS som har ansvaret.

UPS diskriminerer Grue, slår en enstemmig nemnd fast.

– Til nemnda sendte UPS et proforma svar om at de har krav til sine samarbeidspartnere som forutsetter ikke-diskriminering. Da de ble presset på det, sluttet de bare å svare, ifølge Jan Grue.

Enkelt å ordne

Han mener at det er fort gjort å ordne opp.

– Dette er noe som UPS veldig enkelt kan gjøre noe med. Det handler om at de følger opp det de sier at de gjør. For UPS vil det være veldig enkelt å etterleve dette ved at de faktisk kontrollerer hvem de inngår avtale med, sier han.

Grue mener at han har tatt opp et prinsipielt problem om pulverisering og ansvarsfraskrivelse.

– Det blir lettere å slippe unna med brudd på tilgjengelighetsbestemmelser hvis man alltid sier at «det er ikke vi som er operatør for dette, men underleverandøren», mener han.

Når det kommer til stykket, er det egentlig bare penger som betyr noe for UPS. De må bli påført en reell sanksjon for at det skal være håp om endring.

Håper tvangsmulkt hjelper

Han klaget nettopp fordi UPS er en så stor aktør.

– Det er helt riktig av Diskrimineringsnemnda å legge dette ansvaret hos UPS. De kan ikke si fra seg ansvaret for hvordan de håndterer sine pakker, sier Grue.

– Jeg håper det kommer et pålegg om tvangsmulkt. Når det kommer til stykket, er det egentlig bare penger som betyr noe for UPS. De må bli påført en reell sanksjon for at det skal være håp om endring. Jeg er spent på hvordan nemnda vil gå videre med dette, for det er et systemproblem, ifølge Jan Grue.

UPS vil ikke kommentere saken og forklarer det med kort varsel.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.