Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Svardal Bøe snakker i panelet.
REPETISJONSØVELSE: Høyres Erlend Svardal Bøe (fra venstre), Arbeiderpartiets Tove Elise Madland og Fremskrittspartiets Daniel Rasmussen er ferdige med nok en BPA-debatt som ender med at det kommer en utredning. (Foto: Georg Mathisen)

Lei av BPA-debattene – vil heller komme i gang

Høyre-politiker Erlend Svardal Bøe er lei av å løpe rundt i BPA-debatter som ender med at «det kommer en utredning». – Det er rart å høre at alle partiene er så enige og at ikke noe blir gjort, kommenterer likestillingsombud Bjørn Erik Thon.

Georg Mathisen
Publisert 18.08.2023 10:32

Alle vil bare det beste for alle funksjonshemmede, men ingenting skjer.

Nå er det ikke bare de som selv trenger BPA – brukerstyrt personlig assistanse – som begynner å gå lei. Det gjør politikerne, også.

– Jeg er lei av å løpe rundt i BPA-debatter der vi sier at nå kommer det en utredning. Det er viktig å komme i gang, sier Erlend Svardal Bøe.

På Arendalsukas store BPA-debatt var det Høyre-politikeren fra Tromsø som fikk størst applaus, nettopp fordi han er utålmodig.

– Men det er enklere for dere å miste tålmodigheten med BPA enn for oss som lever det i praksis, repliserer Handikapforbundets leder Tove Linnea Brandvik.

Denne gangen handler det om en egen BPA-lov. Den kommer ikke før det har vært et lovutvalg, lovutvalget kommer ikke før Stortinget har fått en formell utredning fra regjeringen – en stortingsmelding.

Og ingen vil si når det kommer en stortingsmelding.

Klapper livet mitt sammen i høst?

Brandvik i debattpanelet.

FLYTTEFARE: Tove Linnea Brandvik var en av de første som fikk prøve BPA da ordningen ble testet ut i hjemkommunen hennes. Nå flytter hun og risikerer å bli offer for det som Bjørn Erik Thon omtaler som brudd på funkis-konvensjonen: Store forskjeller mellom kommunene. (Foto: Georg Mathisen)

Kommuneforskjeller

– Vi ønsker ikke at det skal legges frem en stortingsmelding. Men vi ble – på politikerspråket – pålagt av Stortinget å gjøre det, og da er vi nødt til å levere det, sier Tove Elise Madland.

Hun sitter på Stortinget for regjeringspartiet Ap.

Madland ser hvor vanskelig det er at BPA-forskjellene er så store fra kommune til kommune. Det er Frps Daniel Rasmussen, lokalpolitiker i Grimstad, enig i.

– I Grimstad har vi prøvd i flere år å fremme BPA som er bedre enn standarden. Brukerne er utålmodige etter å få et bedre tilbud på plass nå. Vi ønsker at BPA skal bli statlig finansiert, sier han.

Vil over til staten

– Vi mener absolutt at BPA må flyttes til statlig nivå. Du skal kunne flytte trygt fra en kommune til en annen uten å miste det tilbudet du har, istemmer Kathy Lie, som er stortingspolitiker og likestillingspolitisk talsperson for SV.

Tove Linnea Brandvik står midt i akkurat det problemet.

– Jeg holder på å flytte nå. Jeg skal snakke med saksbehandler i ny kommune i morgen. Klapper livet mitt sammen i høst? spurte hun på torsdagens møte.

Thon snakker i mikrofon.

RART: Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon undrer seg over at ingenting blir gjort når alle partiene høres ut til å være så enige. (Foto: Georg Mathisen)

Bryter konvensjon

Etter debatten sitter likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon igjen med store BPA-forventninger hvis Høyre kommer i regjering, basert på hva partiets stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe hadde gitt uttrykk for i debatten.

– Det er rart å høre at alle partiene er så enige og at ikke noe blir gjort, sier han.

– Vi får informasjon om at funksjonshemmede må flytte til andre kommuner for å få assistanse. Nå jobbes det med å få «funkis-konvensjonen» CRPD inn i norsk lov. Den brytes på en del områder i dag. Vi kan ikke ha det slik at det lokale selvstyret fører til at CRPD brytes, erklærer Thon.

Han oppfordrer til å se sammenheng mellom forskjellige budsjetter og ikke droppe funksjonshemmedes rettigheter fordi de er dyre. Ikke bare se på hva det koster – se også på hva det koster å ikke gjøre noe, oppfordrer diskrimineringsombudet.

Vi får informasjon om at funksjonshemmede må flytte til andre kommuner for å få assistanse.

BPA-debatten i bystyresalen i Arendal var arrangert av Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (Safo), Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Unge funksjonshemmede, Norges Handikapforbund (NHF), Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), Norges Blindeforbund, Uloba – Independent Living og JAG.

Oversiktsbilde av panelet og salen.

HANDLING: Åtte organisasjoner av funksjonshemmede samlet mange tilhørere på BPA-debatten med undertittelen «fra helse til likestilling – fra ord til handling». (Foto: Georg Mathisen)

Ti BPA-møter på én arendalsuke

Arendalsuka var hard for den som ville ha med seg alt om BPA. På programmet sto ikke mindre enn ti møter om brukerstyrt personlig assistanse, og noen av dem gikk samtidig. Faktisk sto enda flere BPA-møter på det opprinnelige programmet, men noen ble avlyst.

Her var enkle spørsmål som «Hva skjer med BPA-ordningen?» og «BPA-ordningen – hva skjer». Det var personlige historier som «Mitt liv med assistanse». Og det var salgbare titler som «Assistert galskap» (om en fullverdig ungdomstid) og «Snipp, snapp, snute, du er ute!» (om BPA som verktøy for å hjelpe ungdommer med funksjonsvariasjon til å gjennomføre videregående skole).

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.