Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to sammen
TOK EIERSKAP: Marianne Knudsen (t.v.) og Ida Hauge Dignes ville gjøre ordet «hemma» da de valgte navn på podkasten de startet for snart to år siden.
De to sammen

Marianne og Idas uhemmede, skamløse og prisbelønnede podkast

Marianne og Idas uhemmede, skamløse og prisbelønnede podkast

Den prisvinnende duoen bak podkasten «Hemma» fortsette å fighte fordommer og fronte funksjonshemmedes rettigheter. Nylig ble de hedret med Skamløsprisen.


Det er fredag og forberedelser i lokalene til Norges Handikapforbund i Oslo sentrum. Ida Hauge Dignes (25) og Marianne Knudsen (22) gjør seg klare til opptak .

Batterier byttes. Opptakeren testes. En marineblå sofa venter på dagens gjest, blogger og samfunnsdebattant Martine Halvorsen (23).

En skuffeseksjon fungerer som bord. Det er ungt og ujålete, nedpå og oser rettighetskamp.

Slik podkasten «Hemma» også er ment å være. Der snakker duoen uhemmet om hverdagen som funksjonshemmet, om kropp og sex, diskriminering, likestilling, rettigheter og samfunnsaktuelle spørsmål.

Målet er å få folk til å forstå hvordan det er å leve med en funksjonsnedsettelse, og gi innsikt i kampen mot diskriminering.

Målgruppen er ungdom fra 14-15 år og oppover.

– Vi ville lage det programmet vi ønsket at vi selv hadde hatt da vi var på den alderen, sier Marianne.

I tillegg har de en langt større målgruppe. Hvermannsen skal kunne gå inn og høre noe nytt – også ikke-funksjonshemmede. Det er mye skråblikk og humor.

– Det kan være tungt å fordøye diskrimineringen vi opplever, så for å nå ut er det viktig med humor, utfyller Ida.

Det kan være tungt å fordøye diskrimineringen vi opplever, så for å nå ut er det viktig med humor.

Leder an

Humoren preger dem også utenfor podkaststudioet. Jentene ble kjent med hverandre for sju år siden på en tur med terrengsykkel, noe Marianne aldri hadde gjort før. Ida hadde feil sykkel. Dermed dannet de baktroppen.

Men de siste skal bli de første. Ida og Marianne hadde god kjemi, og siden den gang har de ligget i teten i kampen for funksjonshemmede og andre minoriteters rettigheter, mye gjennom Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU), der Marianne er leder og Ida tidligere sentralstyremedlem.

Assistenten og Ida.

SJEKK: Det tekniske må på plass. Opptakeren har akkurat fått nye batterier. Her er Ida Hauge Dignes og assistenten hennes Mariell Christensen.

Nå er de også de første med funksjonsnedsettelse som vinner Skamløsprisen, som årlig deles ut av Sex og samfunn, landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

Hensikten er å løfte fram enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som har oppmuntret til mot og åpenhet om skam rundt temaer knyttet til seksualitet.

«Marianne og Ida er to unge kvinner som driver podkasten Hemma. De har en funksjonsvariasjon og deler åpent om hvordan det er å leve med den. De er veldig tydelige på at alle har en seksualitet! De er de forbildene man trenger for at alle skal ha noen å kjenne seg igjen i», het det i en pressemelding fra Sex og samfunn da vinnerne var kåret.

– Det å bli nominert blant så mye bra folk er kjempestas og en viktig aksept, også for funksjonshemmedes likestillingskamp. Det faktum at ingen funksjonshemmede har vunnet Skamløsprisen tidligere, gjør dette ekstra betydningsfullt. Vi er i en tid der vår kamp blir anerkjent, sier Marianne.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Mye skam

Og man kan aldri undervurdere verdien av å snakke om skam.

– Skambelagte temaer skal jo ikke være skambelagte. Vi vil ha trollene fram i lyset så de sprekker. Gjøre temaer som kropp og sex til noe allment. Noe det skal være helt greit å prate om, sier Ida. 

NHFU jobber mye mot skam generelt, gjerne knyttet opp mot ulike minoriteter. Selv om podkasten ikke er i regi av forbundet, er tilknytningen tett og god og kampen felles, og skam har preget hvem de to har invitert som gjester i podden.

Folk opplever mye skam for den man er, hvilken hudfarge man har, hvilken kropp man har, hvem man elsker. Men det er feil folk som skammer seg.

– Folk opplever mye skam for den man er, hvilken hudfarge man har, hvilken kropp man har, hvem man elsker. Men det er feil folk som skammer seg, sier Marianne, som like godt har tatovert den setningen på høyre underarm.

– Det handler om samfunnet vi skaper, om strukturene som ikke lar folk være folk. Det er dem man må endre på. Det er her skammen bør ligge, fortsetter hun.

Marianne ser på mobilen.

KLART FOR START: Gjest Martine Halvorsen er få minutter unna, og podkast-duoen er ferdig forberedt.

Helt naturlig om kropp og sex

Hemma-duoen har få hemninger. I episoden om «Funksjonshemning, spontansex og BPA», snakker de to om egne erfaringer og utfordringer og deler tanker om hvordan man kan få dette til å funke.

At man kan planlegge for spontanitet, men at man også må kunne være spontan og ha med noen hjem fra byen – selv om BPA-en er der og må bes om å ta en tur ut. Det viktigste er å ikke droppe det man ønsker å gjøre.

Ida er i et fast forhold, og Marianne er singel. Det gir temaet bredde.

– Jeg får litt kjeft rundt middagsbordet om at jeg er litt for ærlig når det kommer til sex, innrømmer Ida.

–  Men det er fordi det ligger naturlig for meg. Det oppleves også helt naturlig når jeg snakker med Marianne om det i podden, for vi kjenner hverandre så godt, fortsetter hun.

Marianne nikker. De snakker så lett at de av og til glemmer at de sitter i opptak. Men noen ganger blir de minnet på hvor frie og direkte de faktisk er.

– Det er jo artig når noen jeg kjenner forteller at «jeg sitter og hører på den episoden der.» Og jeg tenker: Oi, den episoden der, ja. Ha-ha-ha.

Det er jo artig når noen jeg kjenner forteller at «jeg sitter og hører på den episoden der.» Og jeg tenker: Oi, den episoden der, ja. Ha-ha-ha.

– Er det vanskelig å trekke opp grensen mellom privat og personlig?

– Vi har noe vi ikke går innom, og avklarer i forkant hva vi ikke skal snakke om. Det er en plan bak hver episode. Om vi skulle si noe vi ikke ville si, sletter vi det. Men det har vi sjelden behov for, forteller Marianne.

Hjernene bak «Hemma» får teknisk drahjelp av Henrik Bondevik med sosiale medier og promotering, Tomas Myklebost på lyd og redigering og Jan-Egil Wigen Aasterud som transkriberer. Mio BPA – leverandør av tjenester innenfor brukerstyrt personlig assistanse – sponser det hele.

Mer hver måned

Marianne tar noen biter av en bagett før hun og Ida sjekker kjøreplanen en siste gang. De er rutinerte etter nærmere to år med ukentlige podkast.

Tilbakemeldingene har vært gode. Folk liker ærligheten og uttrykker glede over at det endelig er en podkast av funksjonshemmede om funksjonshemmede.

Episodene har så langt mellom 200 og 500 lyttere og noen opp mot 800 lyttere. Stadig flere hører dem. Den første episoden er nå oppe i 1400. Og nå skal lytterne få mer innhold. Heretter blir det podkast hver måned og ikke hver uke som fram til nå.

– Da får vi tid til å jobbe grundigere, få mer inn i episodene og flere gjester – gjerne også flere som er uenige med oss.

De håper å få til noen live-podkaster og filme noen episoder. Alt krever tid, og det hele skal kombineres med studier og jobb – for Idas del i Oslo, for Mariannes del i Trondheim.

De tre sammen i intervjusituasjonen.

NY SESONG: Blogger, samfunnsdebattant og forfatter Martine Halvorsen (t.v.) er gjest i første episode av ny Hemma-sesong. Hun og Hemma-skaperne Ida Hauge Dignes (i midten) og Marianne Knudsen har mye å prate om.

Gnist til å stå på videre

Klokka nærmer seg 13, og de kan ønske Martine Halvorsen velkommen til sesongstart. Influenseren har tidligere skrevet boka «Sykt normal» og er nylig kommet ut med «Sykt voksen».

Halvorsen vil formidle at alle er gode nok slik de er og at alle kropper er normale. Dette fronter hun på blogg og Instagram med bilder av seg selv i utallige hverdagssituasjoner. Uretusjert og ufiltrert. Men langt fra alle liker at hun viser kroppen slik den er.

 – Det er veldig rart når noen synes at sånn man ser ut er feil, og at folk hater – og velger å bruke energien sin på å kritisere hvordan andre ser ut, sier hun.

Praten løper lenge før Martine har fått satt seg ned i sofaen og blitt servert et glass vann. Dette kjenner de så altfor godt: Det er tungt å fronte det man kjemper for når man får slengt så mye stygt etter seg. Samtidig tenner det gnisten gang på gang hos alle tre.

– Hver gang noen hetser eller skriver dritt, er det et bevis på hvor viktig det er å gjøre det vi gjør. Vi har kommet en god vei, men vi har fortsatt langt igjen. Derfor trenger vi dette, sier Martine og peker på Ida og Marianne.

Så tuner de inn. Lyden på samtlige må være noenlunde lik. Marianne regulerer opptakeren, mens Ida kommenterer:

– Din skal være litt lavere innstilt enn min, for du ler litt lavere enn meg. Jeg prater litt lavt, og ler så høyt.

Når latteren har stilnet, kjører de i gang.

– Velkommen til Hemma!

***

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 05/21.
Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.
Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.