Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Alle rullestolene oppstilt på rekke på en gressplen.
STOLER PÅ NAV: Sortimentet av aktivstoler er kraftig fornyet. I tillegg til fire aktivstoler for barn, byr avtalen på 12 produkter for ungdom og voksne. Her er de fra venstre: Quickie Nitrum, Quickie Helium, Panthera U3 Light, Quickie Argon2, Quickie Helium, Küshall K-serie 2.0 og Küschall XLT Swing, Quickie Life RT, Quickie Life T, Etac Crissy Swingaway, Küschall Compact 2.0 og Quickie Life. (Foto: Tore Fjeld)

Nå er det helt nye manuelle rullestoler på hjelpemiddelsentralen

Etter fire år har Nav fornyet avtalen for manuelle rullestoler. For deg betyr det et helt nytt utvalg på hjelpemiddelsentralene.

Bjørn Kollerud
Publisert 04.11.2020 09:57

Den nye Nav-avtalen for manuelle rullestoler byr på etterlengtede nyheter, spesielt for barn og aktivbrukere, og nyttig tilbehør som drivhjul og drivaggregater.

– Er du på jakt etter en manuell rullestol, eller har behov for å skifte ut rullestolen du bruker i dag, byr det nye sortimentet på en rekke nyheter i alle poster, oppsummerer Christian Lupke, leder for Navs kontor for brukeranskaffelser.

Avtalen, som trådte i kraft 1. oktober, inneholder både velkjente produkter og flere nye rullestoler og drivaggregater.

Nav har inngått avtale for i alt 28 ulike typer manuelle rullestoler, tre ulike typer drivhjul med elektrisk motor og fem ulike typer drivaggregater.

God konkurranse

I tillegg til fire aktivstoler for barn, byr avtalen på 12 produkter for ungdom og voksne. Videre er totalt åtte drivaggregater og drivhjul med på den nye avtalen.

– Det har vært god konkurranse i de aller fleste delkonkurranser. Produktene på avtale er fordelt på 18 ulike delkontrakter, som samlet sett gir et produktsortiment som dekker majoriteten av behovene til de aktuelle brukergruppene, forsikrer Christian Lupke.

I utgangspunktet er avtalen inngått for to år. Men Nav har mulighet til å forlenge den i inntil to år. Det er ikke uvanlig at Nav tar i bruk denne muligheten, og det skjedde blant annet med den forrige rammeavtalen for manuelle rullestoler.

Det er derfor ikke utenkelig at de stolene som nå ruller inn på hjelpemiddelsentralene, blir der til 2024.

Leverandørene
  • Disse fire leverandørene er med i avtalen for aktivstoler til ungdom og voksne:
  • Sunrise Medical (Quickie-stolene)
  • Panthera Norge
  • Etac
  • Invacare (Stolene fra Küschall)

Populære stoler er tilbake

Når det gjelder aktivstoler, er så å si hele sortimenter fornyet. Samtidig er populære stoler som Quickie Helium og Panthera U3 Light tilbake på avtale. Begge de forsvant nemlig ut fra hjelpemiddelsentralene etter den forrige anbudsrunden i 2016.

Bakgrunnen er at flere leverandører hadde gjort formelle feil i de strenge testprosedyrene som kreves for å kunne levere slikt utstyr gjennom Nav.

Les mer: NAV KASTER UT KVALITETSRULLESTOLER

Denne gangen er alt av prosedyrer i orden, ifølge Christian Lupke:

– Rullestolene, drivhjulene og drivaggregatene er testet etter relevante produktstandarder hos akkrediterte prøvningslaboratorier og innehar god kvalitet, forsikrer han.

Flere med lav vekt

Christian Lupke forklarer at Nav har hatt flere fokusområder i arbeidet med den nye anskaffelsen.

– Det har blant annet vært ønskelig å etablere et større segment av rullestoler til barn og ungdom, og å tilrettelegge for rullestoler med lav vekt, spesielt i aktivsegmentet. Vi vil også bidra til å opprettholde et konkurransedyktig leverandørmarked på sikt, forklarer han.

På spørsmål om hvor man ser den største produktutviklingen, sammenlignet med foregående avtale, peker Christian Lupke på drivaggregater.

– Her har det skjedd mye positivt og den største graden av produktutvikling, sier han.

Nærbilde av drivaggregat montert på en manuell rullestol.

EKSTRA KRAFT: Totalt åtte drivaggregater og drivhjul er med på den nye avtalen. Alber Smoov fra Invacare er en nyhet, som byr på en hastighet opp til 6 km/t og har en rekkevidde på opptil 20 km. Aggregatet er godkjent for transport i fly. (Foto: Tore Fjeld)

Sjekk selv

hjelpemiddeldatabasen.no finner du produktene på avtale. Det kan være verd å merke seg at drivhjul og drivaggregater nå er samlet på hurtigoversikten post 15–18.

På forrige avtale var disse produktene, med unntak av ett produkt, samlet under elektriske rullestoler. Det har man rettet opp denne gangen. De skal tross alt brukes på manuelle rullestoler.

***

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 05/20.

Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.

Klikk her for å bli medlem.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

 

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.