Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Trine Skei Grande fotografert på vei ut av en bil ved slottet.
FUNKISMINISTER: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) på vei inn til ekstraordinært statsråd på Slottet tirsdag. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Trine Skei Grande får ansvaret for funksjonshemmedes likestilling

Fra og med i dag er det kulturminister Trine Skei Grande (V) som skal styre arbeidet med å skape likestilling for funksjonshemmede og andre diskriminerte grupper i samfunnet.

Ivar Kvistum
Publisert 22.01.2019 12:28

Da statsminister Erna Solberg presenterte utvidelsen av regjeringen i dag, ble det bekreftet hva mange hadde spekulert i:

Arbeidet med likestilling og diskriminering flyttes fra det som nå skal hete Barne- og familiedepartementet og over til Kulturdepartementet, der Venstres leder Trine Skei Grande fortsatt skal være statsråd.

Ifølge en pressemelding fra regjeringen vil «arbeidet med likestillings- og diskrimineringsspørsmål, inkludert etatsstyringsansvaret for Diskrimineringsnemnda og Likestillings- og diskrimineringsombudet, overføres fra Barne- og likestillingsdepartementet til Kulturdepartementet».

Likestilling er deltakelse i kulturen

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund er glad for at likestillingsfeltet holdes samlet og at ansvaret for ulike diskriminerte grupper ikke splittes mellom flere partier.

At feltet overføres til Kulturdepartementet, ser han ingen problemer med.

– Det kan være mange gode grunner til å ta et slikt grep. Hvis det innebærer at man klarer å se at likestilling og kampen mot diskriminering handler om kultur og deltakelse, er det positivt, sier Lein.

Han viser til at Barne- og familiedepartementet i utgangspunktet er et snevrere sektordepartement enn Kulturdepartementet, mens sistnevnte favner alle mennesker i alle livssituasjoner.

Håper Venstre løfter seg

– Tidligere har Handikapforbundet erklært at Venstre har den svakeste handikappolitikken av alle partiene. Får det betydning med Venstres leder som statsråd for dette feltet?

– Nei, det spiller neppe noen rolle. Statsråden skal gjennomføre regjeringens politikk, ikke Venstres. Men jeg håper det kan føre til at Venstre løfter seg på politikken for funksjonshemmede nå når partilederen får mer innsikt og erfaring med dette feltet, svarer Lein.

– Funksjonshemmedes organisasjoner har gjentatte ganger klaget over hvor vanskelig det har vært å samarbeide med den nå avgåtte likestillingsministeren, Linda Hofstad Helleland. Hvilke forventninger har du til Trine Skei Grande?

– Jeg forventer at hun tar dette feltet på det høyeste alvor og arbeider helhetlig med likestillingspolitikken. Og selvsagt forventer jeg at vi som representerer funksjonshemmede, blir tatt med på råd, svarer Arne Lein.

Les mer: SKULLE HA «TETT SAMARBEID» – MEN HØRER LITE FRA LINDA

Ikke «spesielle behov»

Også generalsekretær i Unge funksjonshemmede, Synne Lerhol, gratulerer den nye likestillingsministeren. På Twitter skriver hun:

– Likestilling for funksjonshemmede er fortsatt et stykke unna, men vi i Unge funksjonshemmede gleder oss til å arbeide med deg. Funksjonshemmede har ikke spesielle behov, vi har behov for likestilling og et samfunn uten diskriminerende barrierer.

Skjermbilde fra Twitter.

GRATULERER: Generalsekretær Synne Lerhol i Unge funksjonshemmede gratulerer Trine Skei Grande.

– Venstre ønsket likestillingen

Flere medier har skrevet at årsaken være at KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad skal slippe «støyen» det ville innebære å måtte ha ansvar for kvinners og homofiles rettigheter.

Men avgått leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, avviser at det er Kjell Ingolf Ropstads holdninger til abort og homofili som er årsaken til at likestillingspolitikken overføres til Kulturdepartementet.

Til NTB sier han at det var et ønske fra Venstre om likestillingsområdet lenge før statsrådskabalen var lagt.

– Den historien som er knyttet opp til dette i mediene, er ikke riktig, sier Hareide til NTB.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad blir barne- og familieminister, men uten ansvar for likestilling og homopolitikk. Den delen er det Venstre-leder Trine Skei Grande som får, i egenskap av å være kultur- og likestillingsminister.

Han trekker fram at KrF får trosdelen av departementet.

– Det er kjempeviktig, sier han.

På en pressekonferanse der regjeringen ble presentert, avviste også statsminister Erna Solberg sammenhengen med Ropstads homosyn.

I stedet understreket hun at KrF ønsket ansvar for tros- og livssynsfeltet, som nå overføres fra Kulturdepartementet til Barne- og familiedepartementet.

Vi har mye som gjenstår før vi har et samfunn med full likestilling, men jeg gleder meg til å ta fatt.

Delta i arbeidslivet

På pressekonferansen snakket Trine Skei Grande varmt om likestilling og kampen mot diskriminering.

Når det gjelder funksjonshemmede, trakk hun særlig fram kampen for at funksjonshemmede skal få mulighet til å delta i arbeidslivet.

– Vi har mye som gjenstår før vi har et samfunn med full likestilling, men jeg gleder meg til å ta fatt, sa hun.

Trine Skei Grande understreket også at likestilling er et felt som Venstre tradisjonelt har et nært forhold til.

Invitert til Safo-konferansen

Dersom Trine Skei Grande har lyst til å kickstarte arbeidet med å fremme funksjonshemmedes rettigheter, har hun mulighet allerede lørdag 26. januar. Da er hun nemlig invitert i egenskap av likestillingsminister til den årlige Safo-konferansen.

Safo, Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner, er en paraplyorganisasjon for Norges Handikapforbund, Norsk Forbund for Utviklingshemmede og Foreningen Norges Døvblinde.

Gjerne likestilling

Den nye barne- og familieministeren fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, sier ifølge NTB at han gjerne skulle hatt ansvar for likestilling også:

– Jeg skulle veldig gjerne hatt ansvar for likestillingsfeltet. Men vi hadde et stort ønske om å styre trospolitikken, sier Ropstad.

Under nøkkeloverrekkelsen i departementet ville pressen vite hva Ropstad mener om beskyldningene om at regjeringen er kvinnefiendtlig. Da svarte han:

– Jeg var veldig stolt over å se fire kvinnelige partiledere stå der med en historisk flertallsregjering. Det å si at regjeringen er kvinnefiendtlig, er jeg veldig uenig i.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.