Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Magnhild Sørbotten.
FORSIKTIGHET: Magnhild Sørbotten leder NHFs samferdselsnettverk. Hun maner til ekstra forsiktighet. Helst bør man unngå kollektivtransport. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

NHF: Prøv å unngå kollektivtransport

Norges Handikapforbundet anbefaler funksjonshemmede å følge myndighetens råd om å reise minst mulig og unngå kollektivtransport, særlig hvis du trenger assistanse som innebærer fysisk nærhet.

Ivar Kvistum
Publisert 23.03.2020 17:19

Fredag skrev Handikapnytt.no at busselskapenes bransjeorganisasjon NHO Transport varsler at det blir vanskelig for sjåfører å bistå funksjonshemmede som trenger assistanse når de skal av og på.

Begrunnelsen er å hindre koronasmitte til sjåførene.

Les mer: BUSSJÅFØRER FRARÅDES Å GI ASSISTANSE TIL FUNKSJONSHEMMEDE

Ba om råd

Magnhild Sørbotten leder samferdselsnettverket i Norges Handikapforbund og er nestleder i organisasjonens sentralstyre.

Hun opplyser at flere sentrale aktører innen kollektivtransportsektoren har tatt kontakt med organisasjonen for å få råd og innspill om hvordan denne situasjonen kan håndteres.

– Det er veldig positivt at de har tatt kontakt med oss for å høre hva vi tenker. De har vært lydhøre, sier Sørbotten til Handikapnytt.

Anbefaler ledsager

Hun innser at landet står i en helt ekstraordinær situasjon som byr på noen vanskelige dilemmaer. Forbundets råd er derfor å begrense reisevirksomhet mest mulig.

– Dette er en av de få situasjonene jeg vil si til folk: Bruk egen bil hvis du kan. Uansett bør du følge myndighetenes råd om å reise minst mulig, sier Sørbotten.

Hun mener man fortsatt bør kunne forvente at en sjåfør bistår med å få lagt ut en rampe, dersom regelen om én meter avstand mellom folk kan overholdes.

– Har du derimot behov for andre typer hjelp som innebærer mer nærkontakt, så bør du ha med en ledsager du er trygg på. Om du ikke har assistent, kan det for eksempel være noen fra din egen husstand, sier Sørbotten.

Smittefare begge veier

Når Handikapforbundet gir råd til funksjonshemmede om hvordan de bør forholde seg i disse situasjonene, handler det ikke bare om å bidra til å hindre smittespredning til bussjåfører.

Det handler også om at funksjonshemmede med assistansebehov må beskytte seg selv fra det samme.

Det er ikke nå du skal insistere å ha noen du ikke kjenner en halvmeter fra ansiktet ditt.

– Det er ikke nå du skal insistere å ha noen du ikke kjenner en halvmeter fra ansiktet ditt. Hvis du trenger assistanse som innebærer at du får sjåføren tett innpå deg, utgjør det en smittefare for deg selv også, sier Sørbotten.

I ytterste konsekvens, dersom man faktisk reise og ha assistanse, forventer Sørbotten at arbeidsgiveren har sørget for smittevernutstyr til sjåførene.

Mange isolerer seg

Men trolig er problemstillingen nesten hypotetisk. For heller ikke NHF-nestlederen kjenner til konkrete eksempler på at folk er blitt nektet assistanse på bussen eller andre deler av kollektivtransporten på grunn av koronafaren.

– Svært mange funksjonshemmede tilhører risikogruppene og har valgt å isolere seg i denne tiden, hvis de har mulighet til det, sier Sørbotten.

Samfunnskritiske oppgaver

Vestfold Kollektivtrafikk er en operatør som nå kategorisk sier nei til å «assistere kunder med særskilte behov», ut over å gi hjelp til å håndterte rullestolheis eller rampe dersom regelen om 1 meter avstand kan overholdes. Til gjengjeld vil du kunne medbringe en ledsager gratis på bussen i denne perioden.

Sørbotten reagerer på at selskapet ikke opererer med noen unntaksbestemmelse.

– Man kan ikke i utgangspunktet gå ut fra at det ikke finnes funksjonshemmede som har samfunnskritiske oppgaver i disse dager og som må på jobb, sier hun.

Overvåker situasjonen

NHFs interne samferdselsnettverk har ansvaret for å holde oversikt over hvilken situasjon funksjonshemmede møter når de trenger transport under koronakrisen.

– Siden vi ikke kan være overalt, vil vi gjerne ha innspill fra medlemmer og andre funkiser i hele landet, oppfordrer Magnhild Sørbotten.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.