Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

To rullestolbrukere sammen i forgrunnen. Flere rullestoler i bakgrunnen.
VIKTIG VERKTØY: LARS-medlemmene Shaqir Rexhaj og Christine Fossaa Utne var enige om mye, men legger vekt på ulike kriterier ved valg av aktivstol. Å finne en stol som passer for deg, og sikre riktig sittestilling, er helt avgjørende for at stolen skal fungere godt, mener de. (Foto: Tore Fjeld)

Ny rullestol? Derfor er det så viktig at du sørger for å sitte riktig

Vær bevisst når du skal velge ny manuell rullestol, mener Christina Fossaa Utne og Shaqir Rexhaj i Landsforeningen for Ryggmargsskadde. De mener flere kan ha nytte av de lette aktivstolene.

Av Bjørn Kollerud
Publisert 05.11.2020 10:40

Shaqir Rexhaj og Christine Fossaa Utne, som henholdsvis er styremedlem og økonomiansvarlig i Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS).

De ble med Handikapnytt til Nav Hjelpemiddelsentral i Oslo for å se nærmere på de nye aktivstolene som nå er på avtale i den nye rammeavtalen for manuelle rullestoler.

Les mer om de nye stolene: NÅ ER DET HELT NYE MANUELLE RULLESTOLER PÅ HELPEMIDDELSENTRALEN

De to har klare synspunkter på hva de selv legger vekt på når de skal velge rullestol. Og de har råd om hva andre bør vurdere for sin egen del.

Tåle en trøkk

– For meg er robusthet viktigere enn vekt. Det er avgjørende at stolene tåler en trøkk. Det er kritisk hvis en stol går i stykker når man er på reise. Det er tross alt bena våre vi snakker om, poengterer Shaqir Rexhaj.

Selv bruker han en Küschall, KSL fordi den er lett, solid, kompakt, triller lett og ikke knirker.

Christine Fossaa Utne har en litt annen prioritering for sin egen del. Det viktigste for henne er lav vekt og at stolen er kompakt. Hun snakker om at hun «kler på seg stolen».

– Jeg bruker en Panthera U3 Light, med spesialtilpassede klesbeskyttere. Den fungerer godt for meg, den er lett og praktisk til bybruk, sier hun.

Folk sitter feil

Shaqir og Christine mener mange legger for lite vekt på ergonomi når de skal velge aktivstol.

– Jeg opplever at det er varierende kompetanse ute blant ergoterapeutene.  Som bruker må du ta ansvar og være bevisst ved valg av aktivstol, understreker Shaqir.

Han forteller at han ser mye feilsitting; folk som synker sammen med krum rygg i stolene.

– Det er utrolig viktig å unngå feilsitting når man kanskje tilbringer 10–12 timer i stolen hver dag.

Det er utrolig viktig å unngå feilsitting når man kanskje tilbringer 10–12 timer i stolen hver dag.

Når han har påpekt dette, har han fått mange positive tilbakemeldinger fra andre LARS-medlemmer som skiftet stol og fikk en helt annen hverdag.

– To–tre centimeter forskjell i setedybde og bredde, og dessuten velge riktig pute, kan være avgjørende for sittekomforten. Det er også viktig at ryggen er designet slik at den gir god lateral stabilitet. Stabilitet er avgjørende for optimal fremdrift, forklarer Shaqir Rexhaj.

De to ser på demonstrasjon av et setesystem på en rullestol.

DETALJER: Leverandørene fikk anledning til å trekke frem detaljer og produktforbedringer under visningen av de nye aktivstolene for Shaqir Rexhaj og Christine Fossaa Utne i LARS. De to mener det er verdifullt at leverandørene har tett dialog med brukernes representanter. (Foto: Tore Fjeld)

Aktiv for flere

Shaqir Rexhaj mener at aktivstoler kan fungere for flere enn dem som bruker dem i dag.

– Jeg vil oppfordre alle manuell-rullestolbrukere til å tenke igjennom om de kan bruke en aktivstol, fremfor en komfortstol, eller en allroundstol. Aktivstolene har god svingradius og er lettere. Under transport inn i bil, er vekt viktig, selv om du kanskje har en som hjelper deg med å løfte inn stolen, sier han og konkluderer:

– Kan du bruke aktivstol, bør du gjøre det. Man må ikke bruke en komfortstol, selv om man kommer opp i årene, en 80-åring kan ha stor glede av en aktivstol.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.