Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Francesc Aragall på talerstolen p´
Francesc Aragall holdt foredrag om universell utforming på NHF Oslos DIT-konferanse på Park Inn hotel på Alna i Oslo. (Foto: Ivar Kvistum)

Oslos vekst må være for alle, mener Barcelonas tilgjengelighets-guru

Et Oslo i sterkt vekst må bygges helt tilgjengelige for alle sine innbyggere, sier Francesc Aragall, en av verdens fremste eksperter på universell utforming, til Handikapnytt.

Ivar Kvistum
Publisert 31.03.2017 13:33

Francesc Aragall er president i stiftelsen Design for All og hjernen bak den berømte tilgjengeligheten i Barcelona.

Hans ble tatt imot som en superstjerne da han talte på DIT-konferansen til Handikapforbundet i Oslo fredag 31. mars.

I sitt foredrag var han krystallklar på at byer eies av innbyggere og må utformes på innbyggernes premisser, ved å ta høyde for hele det menneskelige mangfoldet.

Krev tilgjengelige boliger

Handikapnytt spurte Aragall hva han mener er den største utfordringen for tilgjengeligheten i Oslo, siden byen er Europas raskest voksende hovedstad med hardt press på boligmarkedet, samferdsel og annen infrastruktur.

I sitt svar la Aragall vekt på at det må stilles absolutte krav til alle nye boliger som gror opp når byen vokser.

– Alle nye boliger må bygges tilgjengelige. Alt annet er dumskap, sa han.

Begrunnelsen er at folk investerer i boliger for å bo der gjennom et helt liv.

– Statistisk er det veldig sannsynlig at alle blir funksjonshemmede før eller senere. Den eneste måten å unngå det på, er å dø ung, bemerket Aragall.

Statistisk er det veldig sannsynlig at alle blir funksjonshemmede før eller senere. Den eneste måten å unngå det på, er å dø ung.

Han mener også at myndighetene aktivt bør belønne dem som bygger tilgjengelig. Det er et rent regnestykke, hevder han.

– For tilgjengelighet er uansett billigere enn omsorg.

Bruk kloakken til å tine fortau

Aragall mener det også er avgjørende at en by som Oslo legger til rette for gode, offentlige uterom når byen vokser.

– Det er viktig at byen garanterer kvalitet for fotgjengere, at man finner løsninger for å fjerne snø og is fra fortauer, sa han.

Katalaneren pekte naturlig nok på snø og is som en tilgjengelighetsutfordring i uterommene i Oslo. Han pekte på at byen kunne gjøre som i Singapore: der tropebyen bygger tak over fortauene for å beskytte mot plutselige regnskyll, kan Oslo beskytte fortauene mot snø.

Eller Oslo kan gjøre som Montreal og bruke varmen fra kloakksystemet til å smelte snø og is på fortauene.

Planlegg kompakte byer

Francesc Aragall viste også til  at de store grepene i byplanlegging er avgjørende for å sikre god tilgjengelighet og livskvalitet. Han er en sterkt tilhenger av å bygge kompakte byer:

– Det er ikke nok å peke på en ledig tomt og si: her skal vi bygge boliger. Man er nødt til å bygge boliger, butikker og kontorer på samme sted, slik at behovet for pendling blir mindre.

Francesc Aragall
  • Francesc Aragall har faglig bakgrunn fra filosofi og litteratur. Han har skapt seg et internasjonalt høyt respektert navn innenfor design og tilgjengelighet.
  • Da Barcelona forberedte seg til å arrangere OL i 1992, var det Aragall som var ansvarlig for å planlegge og sikre tilgjengeligheten som byen er så kjent for den dag i dag.
  • I dag er han president for stiftelsen Design for All.

Bilfritt, men fleksibelt

Et av de store politiske sakene i Oslo handler om å skape et bilfritt sentrum. Etter konferansen spurte Handikapnytt Francesc Aragall hvordan et slikt grep kan gjennomføres på en måte som skaper god tilgjengelighet for alle.

– Det første er selvsagt at kollektivtilbudet må være universelt utformet. Men det er også nødvendig å legge opp til fleksibilitet. Funksjonshemmede som trenger å bruke bil for å kunne komme seg til sentrum, må fortsatt få anledning til det, svarte han.

Dropp merkelappene

DIT-konferansen der Aragall var invitert som hovedattraksjon, skulle nettopp sette søkelys på tilgjengelig byutvikling.

Og det er her Aragalls ekspertise tilhører de fremste i verden. Ikke bare har han en viktig del av æren for at Barcelona er en av verdens mest tilgjengelige storbyer. Han arbeider også med å utvikle tilgjengelighet i byer som Singapore, Dubai og mange andre steder rundt om i verden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Portrett av Francesc Aragall.

Alle nye boliger må bygges tilgjengelige, det er det eneste logiske, sier Francesc Aragall. (Foto: Ivar Kvistum)

Uansett hvor man skal utvikle tilgjengelighet og tenke universell utforming, må man ta utgangspunkt i menneskene og menneskelig mangfold. Det understreket Aragall gang på gang.

– Myndighetene har en tendens til å sette merkelapper på innbyggerne. De ser kvinner og menn, muslimer og kristne, ulike grupper av funksjonshemmede, og så videre. Så lager de løsninger for hver enkelt merkelapp. Men sannheten er jo at de samme menneskene har flere merkelapper samtidig, og at alle lever sammen. Derfor må vi tenke helhetlig og lage løsninger for alle.

Demokratisering av byrommet

Francesc Aragall snakket om en demokratisering av byrommet, som i stadig mindre grad må utformes på bilers premisser. Men ofte er det vanskelig å få til.

– Vi må snart begynne å ta de samme hensynene på fortau som vi alltid har tatt for biler. Ingen steder finner du en ti centimeter høy kant midt i kjørebanen. Det rare er at vi ikke klarer å gjøre det samme på fortauene.

Vi må snart begynne å ta de samme hensynene på fortau som vi alltid har tatt for biler. Ingen steder finner du en ti centimeter høy kant midt i kjørebanen. Det rare er at vi ikke klarer å gjøre det samme på fortauene.

Gå metodisk til verks

Når man skal skape universelt utformede byrom, er det viktig å ha gode styringsverktøy, forklarte Aragall.

– Det gjelder å finne det som ikke fungerer. Vi vet jo at en kjede ryker om det svikter i ett ledd. Slik er det i universell utforming også, sa han.

Metoden og styringsverktøyene må ta utgangspunkt i menneskene som skal bruke byen og løsningene, understreket ham.

– Vi må ha kunnskap om mangfoldet i befolkningen. Og vi må overvåke og observere hvordan folk faktisk bruker sine omgivelser.

Spørreundersøkelser er ikke nok; vi må faktisk observere. Og til sist er det viktig at vi lager løsningene sammen med dem som skal bruke byen.

Aragall minnet om at man også må være oppmerksom på behovene til dem som er ekskludert fra fellesskapet, og som dermed ikke er til stede per i dag.

Og til alle som mener at universell utforming er dyrt, hadde Francesc Aragall følgende beskjed:

– Universell utforming er en av de mest lønnsomme investeringene i verden. Fordi folk i større grad velger å bruke løsninger som de opplever komfortable og funksjonelle.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.