Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Mímír Kristjánsson innfelt på et bilde av Marte Mjøs Persen som holder tale på et møte.
OVER FATTIGDOMSGRENSEN: Stortingsrepresentant Mímír Kristjánsson spurtearbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen hva det vil koste å løfte alle trygdede opp på et nivå over fattigdomsgrensen. (Foto: Ivar Kvistum og Stortinget)

Prisen for å løfte trygdede ut av fattigdom: 13 milliarder

Overraskende lite, mener Rødts stortingsrepresentant Mímír Kristjánsson.

Handikapnytt
Publisert 07.03.2023 08:17

(NTB og Handikapnytt:) Det koste rundt 13,3 milliarder kroner å løfte alle som mottar trygdeytelser, over fattigdomsgrensa, opplyser arbeids- og inkluderingsministeren.

Ifølge Klassekampen skriver statsråd Marte Mjøs Persen (Ap) dette i et svar på spørsmål fra Rødts Mímir Kristjánsson.

– Det er overraskende lite som skal til. I mine øyne er det et moderat mål at ingen som er på ytelser i velferdsstaten over mange år, skal være under fattigdomsgrensa, sier Kristjánsson.

I mine øyne er det et moderat mål at ingen som er på ytelser i velferdsstaten over mange år.

Ytelser under fattigdomsgrensen

Beregningen tar utgangspunkt i at 560.000 personer her i landet lever under EUs fattigdomsgrense – en inntekt på om lag 251.600 kroner. Mange av disse går på offentlige ytelser.

Den ytelsen som trenger mest heving av de fire som er med i beregningen, er arbeidsavklaringspenger (AAP), der økningen i så fall vil måtte være på 5,71 milliarder kroner.

Så følger alderspensjon med 3,82 milliarder, uføretrygd med 3,28 milliarder og kvalifiseringsstønad med 0,5 milliarder. Tallene gjelder for neste år.

Løft for enslige uføretrygdede

Når det gjelder uføretrygd, viser svaret fra statsråden at det er enslige som har for lave ytelser i forhold til fattigdomsgrensen.

«Forslaget vil dermed kun berøre enslige, der minstesatsen i dag er 2,48 G eller 2,91 G (personer som har blitt uføre før fylte 26 år pga. alvorlig og klart dokumentert sykdom). Begge disse vil bli hevet til 2,9405 G. I januar 2023 var det rundt 79 200 som mottok uføretrygd etter en av disse to minstesatsene», skriver statsråden i svaret.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet hadde ikke anledning til å kommentere saken før Klassekampen gikk i trykken.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.