Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Per-Arne slår seg ut av en bunkers så sandspruten står.
JOBBER MED HANDIKAPPET: Per-Arne Larsen har vært veldig syk med Guillain-Barré syndrom i flere år, og har brukt golf som en viktig del av rehabiliteringen. Nå har han et handikap på 14,3, men jobber med saken. (Foto: Tore Fjeld)

Gjett hvilken sport som passer for veldig mange med handikap

Hvis Per-Arne Larsen blir spurt hva slags handikap han har, svarer han at det er 14,3, men at han jobber med saken. Bevegelseshemningen er nemlig ikke et handikap på golfbanen.

Bjørnhild Fjeld
Publisert 15.06.2017 16:05

Når golffeberen først rammer, angriper den ofte hardt. Per-Arne Larsen (55) fra Son er et levende eksempel på det.

I 2011 forandret livet seg for den ivrige golfspilleren. Få dager etter en vanlig treningshelg med lange skiturer, våknet han opp med lammelser i beina.

Det viste seg å være den autoimmune sykdommen Guillain-Barré syndrom, som blir utløst av et virus.

– På det verste kunne jeg ikke engang åpne øyelokkene, forteller Per-Arne.

Spilte i slalåmstøvler

Til tross for helsesituasjonen, ga han imidlertid aldri opp drømmen om å komme tilbake på golfbanen.

I en permisjonshelg fra Sunnaas Sykehus fikk han kona til å kjøre seg til golfbanen i Son. Iført slalåmstøvler prøvde han å holde seg oppreist for å kunne slå et slag.

Det ble ingen stor suksess – han havnet på ryggen i gresset.

Etter hvert kom sykdommen imidlertid under kontroll, og Per-Arne kunne begynne å bruke golf som en del av rehabiliteringen.

I fjor høst vant han det uoffisielle Norgesmesterskapet i golf for funksjonshemmede.

Nesten alle kan spille golf. Har du en fungerende arm, kan du klare å slå et golfslag.

Per-Arne har et «Medical Pass» som betyr at han har lov til å kjøre golfbil i konkurranser. Det er ellers ikke lov.

Han kan også bruke en golfkølle som «»krykke altså til å støtte seg på inne på greenen. For å få kortet må du være klassifisert av lege og fysioterapeut.

Nesten alle kan golfe

Gjennom prosjektet «Hekta på golf» håper Norges Golfforbund og Norges Handikapforbund at flere funksjonshemmede skal få øynene opp for golf som en fin aktivitet.

– Nesten alle kan spille golf. Har du en fungerende arm, kan du klare å slå et golfslag, mener inkluderingskonsulent Gøril Hansen i Norges Golfforbund.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Per-Arne og Gøril poserer med golfflagg og kølle.

VIL HA FLERE PÅ BANEN: Gøril Hansen i Norges Golfforbund og ivrig golfspiller Per-Arne Larsen vil gjerne at flere funksjonshemmede våger seg ut på greenen. (Foto: Tore Fjeld)

Såkalt paragolf er på vei opp og frem, og flere funksjonshemmede tar sjansen på å bevege seg ut på greenen.

– Vi har nylig hatt en spørreundersøkelse blant funksjonshemmede, der vi fikk inn 76 svar. Av disse svarte 44 at de ønsket mer informasjon om muligheten til å prøve golf, sier Hansen.

Prosjektet er støttet av Extrastiftelsen, og målet er å etablere et golftilbud for bevegelseshemmede i fem norske golfklubber innen utgangen av neste år.

Norges Handikapforbund er som nevnt partner i prosjektet, og synes det er en god idé å inkludere funksjonshemmede i golfmiljøet.

– Golf er en fin aktivitet som gir både sosialt nettverk og du får være i fysisk aktivitet. Vår rolle er å gjøre tilbudet kjent for våre medlemmer og andre bevegelseshemmede. Vi jobber også med å identifisere hvilke eventuelle barrierer som kan være til hinder for at funksjonshemmede kan begynne med golf, sier Tone Liavaag, markedsrådgiver i Norges Handikapforbund.

Mange vil spille

Flere norske golfklubber disponerer spesialrullestoler for golf. Dette er hjelpemidler med en innretning som heiser spilleren opp i stående posisjon slik at han får slått golfslaget.

Det er også mulig å kjøre din egen elektriske rullestol.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Nærbilde av golfkøller i bag.

PÅ ØNSKELISTEN: Golfbagen til Per-Arne Larsen oppgraderes til hver jul og bursdag – siden både han og kona spiller golf vet de alltid hva de skal gi hverandre i gaver. (Foto: Tore Fjeld)

– For dem som klarer å gå litt selv, men sliter med å forflytte seg over store avstander, finnes det golfbiler til utlån på de fleste golfbaner, sier Gøril Hansen.

Golf er blitt en folkesport i Norge, og Norges Golfforbund har over 100 000 medlemmer. Golfforbundet synes derfor det er helt naturlig å inkludere også funksjonshemmede i sporten.

Aktivitet for familien

Per-Arne Larsen mener golf er en aktivitet som mange funksjonshemmede kan ha glede av.

Ikke minst synes han det er viktig at familiemedlemmer kan spille sammen.

– Det har egentlig ikke gått opp for meg at jeg har et handikap. Men så prøvde jeg å gå en skitur i vinter, og klarte ikke å gå en meter. På golfbanen kan imidlertid kona og jeg spille sammen på like fot.

Han sier at det har vært utrolig viktig med den sosiale biten rundt golf i den perioden han har vært syk.

I sitt daglige virke jobber han med vanskeligstilt ungdom, og han har også tatt med deg disse på golfbanen. Den tidligere tennistreneren er nå blitt golftrener, og det synes han er veldig meningsfylt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Per-Arne fotografert på greenen med kølle i hånden.

TILRETTELAGT: I motsetning til andre spillere har Per-Arne Larsen lov til å bruk en golfkølle som «krykke» ute på greenen. (Foto: Tore Fjeld)

Økonomisk støtte

Golf har fått et rykte på seg for å være en dyr sport, men det mener både Larsen og Hansen at ikke stemmer lenger.

– Du kan få kjøpt et golfsett for under 2000 kroner. Det var det jeg brukte i begynnelsen også. Etter hvert som interessen ble større, har jeg kjøpt dyrere utstyr. Men det trenger absolutt ikke å koste så mye for at du skal kunne ha glede av det, sier Per-Arne Larsen.

På golfbanen kan kona og jeg spille sammen på like fot.

Medlemskap med spillerett i en golfklubb koster noen tusen kroner i året. I Soon golfklubb er prisen cirka 5000 kroner sesongen. Da kan du spille så ofte du vil.

Deltakere i «Hekta på golf»-prosjektet vil få det obligatoriske nybegynnerkurset «Veien til golf» til sterkt redusert pris.
Grønmo Golfklubb i Oslo er den første golfklubben som skal komme i gang med «Hekta på golf».

Her vil begynnerkurset pluss medlemskap resten av året koste 500 kroner for deltakerne. Gøril Hansen kan ikke garantere at det blir like rimelig i alle klubber, men målet er at inngangsprisen skal være lav.

For de som virkelig bli hekta på golf, arrangerer Norges Golfforbund turneringer både for lag og enkeltspillere der det er tilrettelagt for at funksjonshemmede skal kunne delta.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.