Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Mari Storstein.
RETTIGHETSFOKUS: Prisen er en anerkjennelse av at funksjonshemmede utsettes for diskriminering, sa Mari Storstein da hun mottok prisen. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Redd Barna-pris til Mari Storstein: – Ingen barn har spesielle behov

Filmskaper Mari Storstein har mottatt mye heder for å løfte fram livet til barn og unge med nedsatt funksjonsevne. I dag ble hun hedret med Redd Barnas barnerettighetspris.

Ivar Kvistum
Publisert 20.11.2019 12:12

Barnerettighetsprisen deles ut av Redd Barna til noen som har gjort en særlig innsats for å styrke barns rettigheter eller bekjempe brudd på barns rettigheter, i eller utenfor Norge.

Årets pris ble utdelt på et arrangement i dag, onsdag 20. november, i forbindelse med markeringen av 30-årsjubileet for FNs barnekonvensjon.

En viktig stemme

Det var styreleder i Redd Barna, Nils Øveraas, som overrakte prisen til Mari Storstein. Han forklarte at hun får prisen for sitt arbeid med å synliggjøre diskrimineringen av barn og unge med funksjonsnedsettelser gjennom en rekke dokumentarfilmer og -serier.

Hun gjør det på en måte som ikke stigmatiserer barn, men som i stedet øker kunnskapen og forståelsen for hvordan det er å vokse opp med en funksjonsnedsettelse.

– Du får prisen for å vise at samfunnet skal tilpasse seg barn og unge og ikke motsatt. Du har bidratt til å gi en viktig stemme til en gruppe barn som sjelden blir lyttet til, sa Øveraas.

Han trakk fram at hun har et tydelig rettighetsperspektiv i sin aktivisme.

– Du har gjort et banebrytende arbeid med å synliggjøre barn og unge med funksjonsnedsettelse, og du er en viktig talsperson, fortsatte Redd Barna-styrelederen.

Endelig anerkjent

– Jeg er veldig stolt, ydmyk og glad for å få denne prisen. Det fineste med å stå her og motta en rettighetspris, er at det endelig blir anerkjent at funksjonshemmede barn utsettes for diskriminering, sa Mari Storstein da hun takket for prisen.

Hun benyttet anledningen til å minne om at det finnes mange barn i Norge som diskrimineres hver dag, til tross for barnekonvensjonen.

– Dette er barn som får høre at de må forvente mindre av livet enn andre, sa Storstein og fortalte om barn som opplever utestengelse på skolen og fritiden.

– Jeg vet at mange liker å tro at Norge er verdens beste land å bo i, at vi er et samfunn av frie mennesker som lever frie liv. Men i dette likestillingslandet er 80 prosent av skolene ikke tilgjengelige for alle. barn, 100 000 funksjonshemmede står ufrivillig utenfor arbeidslivet. En av tre funksjonshemmede er utsatt for hatkriminalitet. Mange mennesker isoleres enten i eget hjem eller på institusjon fordi de ikke får nok assistanse.

Hun anklaget politikere for å rettferdiggjøre diskriminering ved å kalle det «omsorg», «tiltak» og «inkluderingsdugnad».

Ingen har «spesiell behov»

Hun viste til at den systematiske diskrimineringen starter allerede tidlig i barndommen.

– En av grunnene er at vi omtaler barn med funksjonsnedsettelser som «barn med spesielle behov», sa Storstein og understreket:

– Ingen barn har spesielle behov.

Hun sa at hovedårsaken til diskrimineringen handler om menneskesynet, hvordan samfunnet ser på funksjonshemmede.

– Nå må vi slutte å lete etter feilen hos barnet og heller se ut mot samfunnet og finne feilen hos Kjell Ingolf Ropstad og Trine Skei Grande. For det er der feilen ligger, i samfunnsskapte strukturer. Barn er bra nok som de er. Feilen ligger aldri hos dem, sa hun.

Mari Storstein mottok tidligere i år Norges Handikapforbunds hederspris. For dokumentarserien «Søsken», som ble sendt på TV2, ble hun i fjor hedret med «Gullruten» for beste dokumentarserie.

Les mer om serien «Søsken» her: NY DOKUMENTARSERIE OM FUNKSJONSHEMMEDE SØSKEN


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.