Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Fotomontasje. På det første bildet er Radi i ferd med å reise seg opp. På det neste går han i trapen ved hjelp av eksoskjelettet.
TESTPILOT: Radi Kaiuf er ryggmargsskadd og ble den første personen i verden som begynte å gå igjen ved hjelp av ReWalk Robotics' eksoskjelett. Her demonstrerer han hjelpemiddelet i produsentens hovedkontor i Yokneam. (Foto: Bengt Sigvardsson)

2500 år med rullestoler – på tide å tenke nytt, mener oppfinner

Eksoskjelettene som kan hjelpe ryggmargsskadde å gå, blir stadig lettere, mer avanserte og billigere. ReWalk Robotics i Israel er verdensledende på denne teknologien.

Bengt Sigvardsson
Publisert 04.08.2017 09:23

Israelske Amit Goffer har en doktorgrad i elektronikk og data.

Da han selv pådro seg en høy ryggmargsskade og ble lammet i armer og bein etter en bilulykke i 1997, spurte han seg hvorfor rullestol var det eneste hjelpemiddelet for bevegelseshemmede.

– Det finnes bilder av rullestoler fra 500-tallet før Kristus. Ingenting har egentlig endret seg siden den gang, sier han til Handikapnytt.

Goffer begynte å tenke nytt. Det ble starten på det som i dag er ReWalk Robotics, som er verdensledende i utviklingen av eksoskjeletter for ryggmargsskadde.

Det er et slags robotkostyme som gjør det mulig for personer med ryggmargsskader å stå oppreist, gå, snu seg rundt og til og med gå i trapper.

Det finnes bilder av rullestoler fra 500-tallet før Kristus. Ingenting har egentlig endret seg siden den gang.

I dag har Amit Goffer forlatt selskapet han grunnla og startet et nytt: UPnRIDE. Fortsatt er drivkraften hans å skape helt nye hjelpemidler.

Fikk en kule i magen

Men Radi Kaiuf er fortsatt hos ReWalk. Som 20-åring i 1988 ble han skutt av en krypskytter under militærtjeneste i det sørlige Libanon, som var okkupert av Israel fra 1982 til 2000.

– Kulen traff meg i magen og gikk gjennom ryggraden, forteller Radi når vi møtes på hovedkontoret til selskapet ReWalk Robotics i Yokneam nordvest i Israel.

Amit Goffer fotografert foran logoen til sitt nye selskap.

NYTT EVENTYR: ReWalk Robotics’ grunnlegger Amit Goffer er nå sjef for selskapet UPnRIDE. (Foto: Bengt Sigvardsson)

I to uker var Radi bevisstløs. Da han våknet, var han lammet fra midjen og ned. En lege sa at han aldri ville kunne gå igjen.

I dag kan Radi gå – ved hjelp av et ReWalk Robotics eksoskjelett.

– Folk ser meg ikke lenger som rullestolbruker eller funksjonshemmet. Med krykker kan jeg gå nesten overalt: på stranden, på plenen, på teppegulv, forteller han.

ReWalk Robotics er verdensledende på denne teknologien.

– Han fortalte at han hadde utviklet et eksoskjelett og lurte på om jeg ville prøve. Det ville jeg, men jeg trodde aldri at det kom til å fungere, innrømmer Radi.

Levende reklameplakat

Radi ble den første brukeren av ReWalks eksoskjelett, som nå er lansert i sin sjette generasjon.

– De største forskjellene er at det nå veier mindre, er stillere, raskere og mer behagelig å bruke, sier han.

Radi er ansatt som testpilot av selskapet og er dessuten deres ambassadør – eller levende reklameplakat.

Han reiser verden rundt og møter journalister, næringslivsfolk, politikere og kjendiser. I 2013 fikk han stor medieoppmerksomhet da han gikk Tel Aviv Maraton.

Når vi møter ham, er også ReWalks salgssjef, Itai Levinson og president Ami Kraft til stede. Radi begynner å ta på seg eksoskjelettet mens han sitter i en rullestol.

– Det tar maks 30 minutter å få det på seg og bli ferdig til å gå ut, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.)

Full kontroll

Det finnes 200 muligheter til individuell tilpasning av eksoskjelettet. Hjelpemiddelet har tre hovedkomponenter:

En fjernkontroll som Radi har på håndleddet, et par krykker for å holde balansen, og det tredje: selve skjelettet. Det består av en «ryggsekk» med en datamaskin og batterier samt to beinskinner med motorer på hofte- og kneleddene.

Med krykker kan jeg gå nesten overalt: på stranden, på plenen, på teppegulv.

Radi trykker på fjernkontrollen og tar et fast grep om krykkenes håndtak. Så reiser han seg fra stolen.

– Sjette generasjons eksoskjelett er et resultat av samarbeid med brukere, men også av at teknologien har gått framover. Nesten alt er oppfunnet fra grunnen av våre ingeniører, sier Itai Levinson.

Radi trykker på fjernkontrollens start-innstilling og siden på gå-innstillingen. Når han beveger overkroppen, reagerer en sensor som genererer det første steget.

Hver bevegelse frambringer flere skritt i en imitert, naturlig gange. Radi går fram og tilbake i korridorene, og til og med opp og ned en trapp.

– Brukeren har full kontroll ved hjelp av fjernkontrollen, forklarer Levinson.

Toppfarten er 1,07 meter per sekund, noe som er mer enn nok for å krysse en fotgjengerovergang på grønt lys. Det finnes flere sikkerhetsfunksjoner som blant annet hindrer at man reiser seg i farlige posisjoner eller tar skadelige steg.

– Om kablene skulle ryke og strømmen forsvinne, kommer ikke brukeren til å falle. Han eller hun vil sakte synke sammen, forklarer salgssjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

De tre fotografert sammen. Radi i rullestol, de to andre stående bak.

REWALKERS: Fra venstre til høyre: Ami Kraft er president for ReWalk Robotics, Radi Kaiuf er selskapets testpilot og ambassadør, mens Itai Levinson er salgssjef. (Foto: Bengt Sigvardsson)

Hjelpemiddel – ikke luksus

Interessen for ReWalk Robotics er stor. I denne virksomheten har man ikke merket noe til den internasjonale boikott-bevegelsen mot Israel på grunn av landets okkupasjon av de palestinske områdene og bosettingspolitikken.

– Andre israelske bedrifter merker kanskje mer av dette, men ikke vi som driver med medisinsk teknologi, sier Ami.

I 2014 fikk selskapet tillatelse av FDA, det amerikanske nærings- og legemiddelverket, til å selge ReWalk på USAs åpne marked. Noen måneder senere ble selskapet børsnotert på amerikanske NASDAQ.

I dag har ReWalk Robotics distributører og treningssentre i Nord- og Sør-Amerika, Asia, Oseania og Europa – blant annet på Sunnaas sykehus i Oslo.

Et eksoskjelett koster cirka 80 000 amerikanske dollar, eller 685 000 norske kroner.

– På et tidspunkt skal vi begynne å lage billigere varianter, sier Ami Kraft.

– Men mange flere kommer til å bli «ReWalkers» når forsikringsselskapene og myndighetene innser at et eksoskjelett er et standard hjelpemiddel og ikke et luksusprodukt, tilføyer Itai Levinson.

I Tyskland og USA har flere forsikringsselskap begynt å bekoste eksoskjeletter til sine klienter. Det samme har USAs krigsveterandepartement.

– Forsikringsselskapene tjener raskt inn investeringen i form av lavere kostander til sykehusinnleggelser, medisiner, rehabilitering og så videre, sier Itai Levinson.

Ifølge Ami Kraft ligger disse kostnadene på 75 000 dollar per år i USA for en person med paraplegi.

– Et eksoskjelett til 80 000 dollar holder i fem år, bemerker han.

Bedre helse – mer selvtillit

Selskapets egne tester viser at komplikasjoner som er vanlige blant rullestolbrukere, forsvinner eller blir mindre hos «ReWalkers». Kondisjonen blir bedre, beinbygningen blir sterkere og blodsirkulasjonen forbedres.

Brukerne har dessuten mindre problemer med overvekt. Tarmfunksjonen forbedres og det blir færre problemer med blærekomplikasjoner.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Radi forteller at kroppen hans er blitt sterkere, og at han sover bedre om nettene. Han understreker dessuten at han føler seg bedre psykisk, og at selvtilliten er på topp.

– For eksempel når jeg er i en heis, føles det godt å være i samme hodehøyde som de andre. Det gir en følelse av verdighet. Da jeg brukte rullestol, kjente jeg meg iblant som et barn blant voksne. Som stående føler jeg meg inkludert.

Han blir sjelden særbehandlet, noe han opplevde ofte før, for eksempel i køer:

– Som rullestolbruker ble jeg alltid sluppet først fram. I dag må jeg stå i køen som alle andre. Og føler jeg meg også som alle andre.

Lobbyister og kritikere

Særlig i USA er det lobbyister som prøver å overbevise myndighetene om å satse mer på å utvikle teknologien heller enn å forbedre tilgjengeligheten i samfunnet.

En av dem er futuristen Zoltan Istvan, som har tatt til orde for at vi «i en transhumanistisk tidsalder bør vi reparere funksjonsnedsettelser, ikke fortau».

Slike stemmer er møtt av hissige reaksjoner fra aktivister i handikapbevegelsen som mener det holdningene i samfunnet som er problemet, og at mennesker med funksjonsnedsettelser ikke trenger å bli «fikset».

Radi mener de misforstår:

– Eksoskjelettet har ikke «reparert» meg. Det har ikke gitt meg tilbake evnen til å gå. Men det er et hjelpemiddel for at jeg skal kunne gå og stå oppreist. Det utfyller rullestolen min, sier han.

For fortsatt bruker han rullestol, for eksempel på badet.

Eksoskjelettet har ikke «reparert» meg. Det har ikke gitt meg tilbake evnen til å gå. Men det er et hjelpemiddel for at jeg skal kunne gå og stå oppreist. Det utfyller rullestolen min, sier han.

Ledelsen ved det israelske selskapet vil ikke avsløre mer om utviklingen av ReWalk eksoskjelett 7.0, annet enn at det går framover.

En modell for personer med kvadriplegi (lammelser i både armer og bein) er ikke aktuell.

Men Ami forteller at et eksoskjelett for personer med cerebral parese og funksjonsnedsettelser som følge av slag, Parkonson, MS og alderdom skal finnes på markedet i slutten av 2018.

– Disse vil veie mindre, bare mellom fire og seks kilo, og kommer til å koste rundt 20 000 dollar, sier Ami Kraft.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

De to fotografert ved en rullestol-prototyp i bedrfitens lokaler.

NYE LØSNINGER: Amit Goffer grunnla selskapet UPnRIDE i 2013. De har utviklet et Segway-liknende forflytningshjelpemiddel som hjelper personer med kvadriplegi å ta seg fram både stående og sittende. På bildet er han sammen med selskapets sjefselektronikkingeniør Wassim Nimre. (Foto: Bengt Sigvardsson)

Vil ha flere opp og stå

Gründeren selv, Amit Goffer, forlot ReWalk i 2012. Året etter startet han UPnRIDE, som utvikler et Segway-liknende hjelpemiddel.

Det skal hjelpe personer med kvadriplegi å ta seg fram, både i sittende og stående posisjon ute og inne.

Med en autobalanserende mekanisme retter UPnRIDE-rullestolen opp brukeren slik at han eller hun forblir i vertikal posisjon også i opp- og nedoverbakker.

Amit har likevel ikke helt gitt opp tanken på å finne opp en variant av eksoskjelettet som fungerer for personer med kvadriplegi.

– Og jeg vet hvordan det skal gjøres.

Denne reportasjen er opprinnelig publisert i Magasinet Handikapnytts utgave 03/17. Alle medlemmer i Handiakpforbundet mottar magasinet seks ganger i året.

Vil du også ha Handikapnytt i postkassa? Meld deg inn i Norges Handikapforbund ved å klikke her, eller du kan bli abonnent.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.