Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Hanna Geiran.
FORBILDEPROSJEKT: Tilgjengelighetstiltakene på Akershus slott viser hvor elegant det kan løses, mener riksantikvar Hanna Geiran. (Foto: Ivar Kvistum)

Riksantikvaren: – Tilgjengelighet hever kvaliteten

Gode tilgjengelighetsløsninger ødelegger ikke kulturminner. De kan tvert imot tilføre dem verdi, mener riksantikvar Hanna Geiran.

Ivar Kvistum
Publisert 02.09.2021 17:26

– Det er nesten som trylling!

Riksantikvar Hanna Geiran bryter ut i begeistring når hun får demonstrert den nesten usynlige løfteplattformen som tar rullestolbrukere ned trappetrinnene til kirkegulvet i Akershus slottskirke i Oslo.

Torsdag inviterte Forsvarsbygg til høytidelig åpning av de nye tilgjengelighetstiltakene som endelig gjør at rullestolbrukere og andre med bevegelsesutfordringer får likeverdig og likestilt tilgang til nasjonalklenodiet fra høymiddelalderen.

Les mer om åpningen og se video her: HEISTUR MED HISTORISK SUS

Forbildeprosjekt

Riksantikvaren er full av lovord over løsningene som er valgt på Akershus slott og slottskirken.

– Dette er et forbildeprosjekt. Det er valgt løsninger av høy kvalitet. Resultatet er utrolig elegant. Herfra blir det absolutt sendt et signal, sier hun til Handikapnytt.

Og signalet handler om at gode løsninger for tilgjengelighet – som åpner fredede kulturminner for alle, også funksjonshemmede – ikke går på bekostning av kulturhistoriske kvaliteter, dersom de er godt løst og integrert.

– Vi skal ikke sette en osteklokke over historien. Gode løsninger som gjør at kulturminner kan brukes av flere, tilfører dem verdi, sier hun til Handikapnytt.

Vi skal ikke sette en osteklokke over historien. Gode løsninger som gjør at kulturminner kan brukes av flere, tilfører dem verdi.

Et annet prosjekt hun mener sender signaler om det samme er Eidsvollsbygningen, der grunnlovssalen for noen år siden ble gjort tilgjengelig med heis.

Les mer og se video: TAR HEISEN I EIDSVOLLSBYGNINGEN

De fire i samtale utenfor Akershus slott.

KVALITET: NHFs Magnhild Sørbotten og FFOs Cato Lie i samtale med statssekretær Tone Skogen og riksantikvar Hanna Geiran. (Foto: Ivar Kvistum)

Stor vilje … og 60 millioner kroner

Handikapforbundets nestleder og regionleder i Oslo, Magnhild Sørbotten, deler Riksantikvarens syn om at prosjektet på Akershus slott sender et viktig signal.

– Alle som sier det ikke er mulig å gjøre noe med tilgjengeligheten i fredede bygg, bør se hva som er gjort på Akershus slott. Det er faktisk mulig om man vil. Klarer man å skape tilgjengelighet der, kan man klare det de fleste steder.

– Men prosjektet på Akershus slott har ikke bare krevd vilje, det har også kostet 60 millioner kroner. Alle har ikke så mye penger?

– Jo, men når Forsvarsdepartementet og Forsvarsbygg mener at det er verdt 60 millioner kroner å skape god tilgjengelighet, er det også et interessant signal inn i diskusjonen om hva som er «utilbørlig byrde», parerer Sørbotten.

Når Forsvarsdepartementet og Forsvarsbygg mener at det er verdt 60 millioner kroner å skape god tilgjengelighet, er det også et interessant signal inn i diskusjonen om hva som er «utilbørlig byrde».

Ikke akkurat gaffateip

Hun viser til bestemmelsen i diskrimineringslovgivningen som åpner for at du kan slippe krav om tilgjengelighet dersom du kan argumentere for at det blir for dyrt.

– Man sier jo halvt på spøk at grensen for utilbørlig byrde er mer enn en hel rull med gaffateip, bemerker Sørbotten.

Tilgjengelighetsløsningene som er valgt på Akershus slott er preget av alt annet enn gaffateip. Her er heisen kledd i konjakkfarget lær innvendig og kobberkledde dører utvendig. Murerarbeidet oser av håndverksmessig kvalitet og roses for å være fra absolutt øverste hylle.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.