Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Monica Tangen sammen med faksimile av innlegget «Jeg er blitt hun sinte – mora fra helvete»
TRAFF EN NERVE: Monica Tangens innlegg setter ord på en opplevelse som deles av mange. (Foto: Privat)

Skrev av seg frustrasjonen – fikk overveldende respons

Mange i liknende situasjoner har kjent seg igjen i Monica Tangens innlegg om hvordan man tvinges til å bli en «mamma fra helvete» når man kjemper rettighetene til funksjonshemmede barn.

Ivar Kvistum
Publisert 25.11.2020 10:05

– Når det renner litt over, hender det at jeg tar pennen fant. Jeg har kjent på at jeg blir oppfattet som sur, tverr og sint. Men det er jo ikke slik jeg egentlig er, forteller Monica Tangen fra Bodø. 

Mandag publiserte Handikapnytt.no et leserinnlegg der hun beskrev seg selv som «hun sinte, mora fra helvete».

Det kjæreste jeg har

Hun som har lært seg alle paragrafene, vedtakene og reglene, og som kan konfrontere «hjelpeapparatet» for å det tilbudet som hennes sju år gamle sønn har krav på, og som han trenger.

Ikke fordi hun ønsker å være sint og konfronterende. Men fordi det har vist seg å være helt nødvendig.

– Jeg har sagt til ansatte på skolen til sønnen min at jeg forstår de synes jeg er vrang. Men de må forstå at han er det kjæreste jeg har, og da er det min jobb å sørge for at han får et så godt tilbud som mulig. Det hadde vært mer bekymringsfullt om jeg ikke hadde kranglet på hans vegne, sier Monica Tangen til Handikapnytt.

De må forstå at han er det kjæreste jeg har, og da er det min jobb å sørge for at han får et så godt tilbud som mulig.

«Faren fra helvete»

Responsen på innlegget lot ikke vente på seg. I løpet av de siste par dagene er innlegget hennes delt nesten 2000 ganger på Facebook, og mange har skrevet kommentarer der de sier at de kjenner seg igjen.

«Føler meg veldig igjen i dette.»

«Jeg er også en skriker. Og vil skrike for alle som trenger det!»

«Nyttårsforsett: bli faren fra helvete.»

«Jeg kjenner meg så igjen. Vi må aldri gi opp om tjenestene ikke er bra for våre barn.»

Dette er noen av kommentarene som er skrevet på ulike sider og grupper på Facebook de siste dagene.

– Det er også folk som har kontaktet meg direkte, og som gir uttrykk for at de ikke klarer stort mer kamp, sier Monica Tangen.

Hun er selv leder for partiet Rødt i Bodø og forteller at hun har fått mange tilbakemeldinger fra folk i sitt eget parti.

Lite penger – dårlig koordinering

Hun ser tre viktige grunner til at konfliktnivået bygger seg opp og tilliten forvitrer mellom dem som skal hjelpe og foreldre med funksjonshemmede barn. Den viktigste er en hardt presset kommuneøkonomi.

– Kommunen har ikke penger til å oppfylle det det skal. I min egen kommune foreslås det store kutt over hele linja, og det er de svakeste gruppene det går ut over hver gang, sier Monica Tangen.

Den andre årsaken handler om slitasje og dårlig koordinering. 

– Det er ikke ungen min som gjør at jeg blir sliten. Det er alt det andre. Stadig ny dokumentasjon, til nye søknader til nye instanser. Og du kommer aldri i mål. Når du skriver en søknad, kan du like godt skrive klagen samtidig. For du vet på forhånd at du alltid må klage. Alt tar tid. Alt er en kamp. Og du ender med å føle deg som en pariakaste i samfunnet.

Når du skriver en søknad, kan du like godt skrive klagen samtidig. For du vet på forhånd at du alltid må klage. Alt tar tid. Alt er en kamp.

Den tredje årsaken er at kommunene har forstor frihet til å tolke og praktisere ordninger slik de ønsker, samtidig som de kan lempe ansvar over på foreldrene. Resultatet er at det blir store forskjeller i tilbudet mellom kommuner.

– Vi ser at foreldre leter etter de kommunene som har det beste tilbudet. Men slik burde det ikke vært. Tilbudet burde vært like godt uansett hvor du bor.

Vis mer forståelse

– Hva er det viktigste som kan gjøres for at det skal bli enklere å være foreldre med funksjonshemmede barn?

– For det første må bevilgningene til kommunene økes, og pengene må gis med tydeligere føringer. Men det er også viktig at de ansatte i systemet tar på seg litt andre briller når de møter foreldre. Ha litt mer forståelse for at dette er folk som har det tøft, og som kjemper. Og noen bærer kanskje på en sorg over at ting ikke ble som de trodde. Da tvinges man kanskje til framstå som en person man ikke egentlig er. Du blir dyttet inn i en rolle der du er advokat, sosionom og lege samtidig. Og det burde ikke være nødvendig.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.