Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Slår alarm om mangel på fagfolk i tjenestene til utviklingshemmede
Bare en av ti ansatte i tjenester til personer med utviklingshemning er utdannede vernepleiere. – Dette er skremmende lite, sier fagforeningsleder Mimmi Kvisvik.
– Vi har anbefalt tidligere at minst sju av ti bør ha høyere utdanning, hvorav de fleste bør være vernepleiere, sier Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO, i en pressemelding.
Fellesorganisasjonen (FO) er et LO-forbund som organiserer blant annet vernepleiere. Det er FO selv som står bak rapporten «Ingen tid å miste» sammen med Naku – Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning ved NTNU i Trondheim.
Rapporten viser at Norge mangler minst 20 000 vernepleiere.
Går ut over tryggheten
Rapporten viser høy bruk av ufaglærte i tjenestene til personer med utviklingshemning. Kvisvik mener mangelen på fagfolk går ut over tryggheten.
– Det handler om brukernes trygghet når en av tre har ikke formell kompetanse. Vi trenger en egen opptrappingsplan det neste tiåret, og det haster. Dette bør bli et tema for neste statsbudsjett, sier Kvisvik.
Utvikling og livsutfoldelse
Professor Karl Elling Ellingsen er leder for Naku og har siden 2018 ledet utvalget som har skrevet rapporten.
– Høyere andel ansatte med vernepleierutdanning er en forutsetning for faglig forsvarlige tjenester. Det handler om å gi personer med nedsatt funksjonsevne mulighet til personlig utvikling og livsutfoldelse på lik linje med andre, sier Ellingsen i pressemeldingen.
Det handler om å gi personer med nedsatt funksjonsevne mulighet til personlig utvikling og livsutfoldelse på lik linje med andre.
Utviklingen på dette feltet går langsomt. I 1973 var andelen vernpleiere på sju prosent. Den har med andre ord økt med tre prosentpoeng på 50 år.
Vil ha lovfesting
Mimmi Kvisvik i FO mener det er nødvendig å lovfeste at kommunene skal ansette vernepleiere.
– Vernepleiere blir stadig mer ettertraktet og jobber i alt fra rusomsorg og sykehjem til kriminalomsorgen og skoleverket. For å sikre riktig kompetanse i kommunale tjenester til personer med utviklingshemming må det lovfestes, sier hun.