Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Mimmi Kvisvik
KREVER HANDLING: Det må bli lovpålagt for kommunene å ansette vernepleiere, mener FO-leder Mimmi Kvisvik. (Foto: FO)

Slår alarm om mangel på fagfolk i tjenestene til utviklingshemmede

Bare en av ti ansatte i tjenester til personer med utviklingshemning er utdannede vernepleiere. – Dette er skremmende lite, sier fagforeningsleder Mimmi Kvisvik.

Handikapnytt
Publisert 19.06.2020 09:33

– Vi har anbefalt tidligere at minst sju av ti bør ha høyere utdanning, hvorav de fleste bør være vernepleiere, sier Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO, i en pressemelding.

Fellesorganisasjonen (FO) er et LO-forbund som organiserer blant annet vernepleiere. Det er FO selv som står bak rapporten «Ingen tid å miste» sammen med Naku – Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning ved NTNU i Trondheim.

Rapporten viser at Norge mangler minst 20 000 vernepleiere.

Går ut over tryggheten

Rapporten viser høy bruk av ufaglærte i tjenestene til personer med utviklingshemning. Kvisvik mener  mangelen på fagfolk går ut over tryggheten.

– Det handler om brukernes trygghet når en av tre har ikke formell kompetanse. Vi trenger en egen opptrappingsplan det neste tiåret, og det haster. Dette bør bli et tema for neste statsbudsjett, sier Kvisvik.

Utvikling og livsutfoldelse

Professor Karl Elling Ellingsen er leder for Naku og har siden 2018 ledet utvalget som har skrevet rapporten.

– Høyere andel ansatte med vernepleierutdanning er en forutsetning for faglig forsvarlige tjenester. Det handler om å gi personer med nedsatt funksjonsevne mulighet til personlig utvikling og livsutfoldelse på lik linje med andre, sier Ellingsen i pressemeldingen.

Det handler om å gi personer med nedsatt funksjonsevne mulighet til personlig utvikling og livsutfoldelse på lik linje med andre.

Utviklingen på dette feltet går langsomt. I 1973 var andelen vernpleiere på sju prosent. Den har med andre ord økt med tre prosentpoeng på 50 år.

Vil ha lovfesting

Mimmi Kvisvik i FO mener det er nødvendig å lovfeste at kommunene skal ansette vernepleiere.

– Vernepleiere blir stadig mer ettertraktet og jobber i alt fra rusomsorg og sykehjem til kriminalomsorgen og skoleverket. For å sikre riktig kompetanse i kommunale tjenester til personer med utviklingshemming må det lovfestes, sier hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.