Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Familie,slapper av i parken. Rullestol i forgrunnen.
FERIE, FRITID OG FRIHET: Brukerstyrt personlig assistanse kan redde sommerferien – dersom du har en avtale som gjør det mulig å ha med assistenter på reise. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB)

Sommerferie med BPA i bagasjen

Det er fullt mulig å dra på ferie både i Norge og utlandet med brukerstyrt personlig assistanse. Men det er en del ting du må passe på. Har du derimot kommunal BPA, risikerer du at det blir vanskelig.

Bjørnhild Fjeld
Publisert 03.07.2023 00:03

Ida Dignes reiser mye både gjennom jobben som spesialrådgiver i Medvind Assistanse, og på fritiden.

Nå i sommer planlegger hun en tur til Polen, sammen med samboeren og én brukerstyrt personlig assistent.

– Drømmen er egentlig å dra til Barcelona, som jeg synes er en fantastisk fin by. Der er det veldig godt tilrettelagt for meg som er rullestolbruker, i tillegg til at det er fin arkitektur og mye spennende å oppleve. Men akkurat nå er det veldig dyrt å reise, så i år tror jeg det blir Polen i stedet, sier Dignes.

Ida har en BPA-ordning på 60 timer pr uke, pluss funksjonsassistanse på arbeidsplassen. Til daglig bemannes BPA-ordningen av ni ulike assistenter, men på reise har hun som regel med seg bare én eller to.

Tariffavtale med reiseavtale

Dette lar seg gjøre siden hennes BPA-leverandør har en tariffavtale som også inkluderer en reiseavtale.

– Innenfor reiseavtalen kan en assistent jobbe inntil 16 timer i døgnet, eller totalt 96 timer på en reise som er inntil 7 døgn. For en reise på inntil 28 døgn, kan en assistent jobbe inntil 13 timer i døgnet, opplyser Kevin Stormo, avdelingsleder i Medvind Assistanse.

For Ida Dignes betyr dette i praksis at hun kan dra på ferie i en uke, og kun ha med seg én assistent, som jobber inntil 16 timer i døgnet. Dette er både praktisk og rimeligere med tanke på reiseutgifter.

– Hvis jeg skal på en lengre reise, kan jeg også velge å bruke flere assistenter, én uke om gangen, sier hun.

Med en reiseavtale er det ingen begrensninger på hvor du reiser. Stormo har hørt om folk som har reist for eksempel på roadtrip i USA, og til Japan for å utforske japansk animasjon, med BPA.

– Før du drar på reise, fyller arbeidsleder og assistentene ut en reiseavtale, der det står beskrevet hvor mye assistentene skal jobbe på reisen, forklarer han.

I reiseavtalen spesifiseres det at assistenten må få tilstrekkelig hvile etter at reisen er gjennomført. For reiser på inntil sju døgn, skal det være minst 24 timer hvile etter hjemkomst, for reiser inntil 28 døgn minimum 48 timer hvile.

Ida Dignes i rullestol ute med trær, bygninger og grønt i bakgrunnen.

REISELYST: Ida Dignes skal på sommerferie til Polen og har med en assistent på reisen. (Foto: Privat)

Ekstrautgifter skal dekkes

– Hva med ekstrautgifter, som flybilletter og hotell til assistentene som er med på reisen?

– Alle ekstrautgifter i forbindelse med å få assistanse, skal dekkes av driftskontoen til din BPA-ordning. Dette kan være flybilletter, hotell, mat på reise eller for eksempel kinobillett til assistenten, sier Stormo.

De fleste BPA-leverandørene setter av 5 prosent av timeprisen til å dekke kostnader for assistenter på jobb.

Driftskontoen disponeres av arbeidsgiver (BPA-leverandør), men arbeidsleder kan hele tiden følge med på hvor mye som er tilgjengelig til ekstrautgifter.

For å få dekket reiseutgifter, må du dokumentere utgiftene du har hatt, så det er viktig å ta vare på kvitteringer. Det vanligste er at arbeidsleder legger ut for billetter, hotell etc. og ber om å få refundert dette i ettertid.

– Det å legge ut og vente lenge på å få tilbake penger, kan være en utfordring for de som ikke har så god økonomi. Da er det mulig å søke om å få dekket reisekostnader på forhånd. Men da må du være klar over at du må betale tilbake dersom reisen av en eller annen grunn blir avlyst, forklarer Ida Dignes.

Daglig leder Nina Bjørum i Mio BPA sier at mange arbeidsledere har et eget kredittkort som de bruker for reiseutlegg.

– Det er mulig å søke forskudd, men det er mest vanlig å legge ut selv, og få dekket utgiftene i ettertid.

Hvordan skal ferien være?

Bjørum påpeker at det er viktig å ha klare avtaler med assistentene før du reiser på ferie.

– Det viktigste er at du sjekker hvilke assistenter som har mulighet til å bli med på reisen, det må du gjøre før du bestiller. Og så er det smart å ta en god prat på forhånd, om hvordan ferien skal være. En ferie er litt annerledes enn hverdagen, og det bør avklares hvordan assistenten skal forholde seg for eksempel til andre familiemedlemmer som er med på ferie. Har du med flere assistenter – skal alle være med ut og spise på restaurant? Hva slags aktiviteter skal skje på ferien? Klare forventningsavklaringer på forhånd er viktig når man skal være så tett på hverandre over en lengre periode, sier hun.

For å sette det litt på spissen: Hvis du planlegger å hoppe i fallskjerm på ferien, er det greit om assistenten vet dette på forhånd – særlig hvis assistenten også skal hoppe …

Ida Dignes sier at det å ha med BPA på reise, gir henne frihet til å gjøre de aktivitetene hun selv ønsker på ferie.

– Selv om jeg reiser med samboeren min, er det ikke sikkert han alltid vil gjøre det samme som meg. For eksempel hvis jeg vil ligge på stranda, mens han vil gå på museum. Med BPA kan begge få den ferien vi ønsker å ha, sier hun.

Vær tydelig når du ansetter

Dignes understreker at det er viktig at de assistentene som jobber i din BPA-ordning, er klar over at reiser kan være en del av jobben.  

– Det er viktig å ha en god kommunikasjon. Jeg bruker for det meste studenter som mine assistenter, og de liker godt å være med på reise, de kan lese hvor som helst. Dette er noe jeg tar opp allerede på jobbintervjuet, at jobben innebærer en del reising.

For en assistent kan det å bli med på reise også innebære ekstra inntekter, siden de kan jobbe flere timer enn de ellers gjør. Dette kan kompensere for ulempen med å være borte fra hjem og familie.

Som regel avtaler Dignes reiser minimum to uker før, men det kan også skje at hun må reise på kortere varsel.

– BPA-ordningen skal gjøre det mulig for meg å leve et likestilt og selvstendig liv. Det hender uforutsette ting skjer, for eksempel begravelser kan ikke planlegges. Da kan det hende jeg må dra på en reise på kort varsel, forklarer Dignes.

– Som hovedregel skal reiseavtaler inngås minimum to uker før reisen. Hvis noe uforutsett skjer, ta kontakt med din koordinator hos BPA-leverandøren, råder Nina Bjørum i Mio BPA.

Portrett.

MÅ SØKE: Skal du reise med BPA ut av Stange kommune, må du søke en måned ii forveien,
forklarer avdelingsleder Kine Paulsen.

Kommunal BPA gjør ferie vanskelig

Har du en BPA-ordning der kommunen er arbeidsgiver, er det ikke nødvendigvis like lett å reise på ferie med assistanse.

Noen kommuner tillater ikke at assistanse gis utenfor kommunens grenser. Det er også et kun et mindretall av landets kommuner som har fritt brukervalg av BPA-leverandør.

– Det synes jeg er både hårreisende og diskriminerende. Da har kommunene fullstendig misforstått hensikten med BPA, sier Ida Dignes.

Det er også verdt å merke seg at driftskonto til BPA-ordningen ikke er lovpålagt. I kommunale BPA-ordninger er driftskonto en salderingspost som kan fjernes gjennom et vedtak i kommunestyret. Dette skjedde for eksempel i Stange kommune i Innlandet i 2020.

– Dersom ekstrautgifter ikke dekkes, er det i praksis umulig å reise med assistanse. Poenget med BPA-ordningen er at funksjonshemmede skal leve et fritt og selvstendig liv, og det å kunne reise, er en del av det å leve fritt og selvstendig, sier Dignes.

Avdelingsleder for BPA i Stange kommune, Kine Paulsen, sier at de ut fra en individuell vurdering, kan tillate at brukere tar med sine brukerstyrte assistenter på reise ut av kommunen.

– Bruker må fremme en søknad senest én måned før avreisen, som må godkjennes av arbeidsgiver. Så opparbeides det en skriftlig reiseavtale med opplysninger om reisen, utgiftsdekning, arbeidsplan og forsikringer, som skal underskrives av arbeidsleder, arbeidsgiver og assistentene.

Siden Stange ikke har driftskonto innenfor BPA-ordningen, må alle ekstrautgifter til reise, opphold, mat etc. dekkes av bruker. Det må også være helt frivillig for assistenten å bli med på reisen, understreker Paulsen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.