Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av fasaden på Stortingsbygningen.
STORTINGET: Fredag blir det debatt om brukerstyrt personlig assistanse i stortingssalen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Stortinget skal diskutere BPA-problemene

Fredag må eldre- og folkehelseminister Åse Michalsen (Frp) svare for seg i Stortinget om hvordan regjeringen har tenkt å løse problemene med brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Ivar Kvistum
Publisert 31.05.2018 10:13

Det er stortingsrepresentant Tore Hagebakken (Ap) fra Oppland som i en interpellasjon utfordrer statsråd Åse Michalsen til å svare på følgende spørsmål:

«Hvordan mener statsråden at BPA-retten bør forvaltes, og hvilke virkemidler må til for å oppnå Stortingets intensjon med denne rettigheten?»

BPA-debatt

En interpellasjon er et spørsmål som fremmes av en representant og som ikke bare statsråden skal besvare, men som Stortinget inviteres til å debattere.

Dette betyr at man kan vente seg en debatt i Stortinget om hvordan ordningen med brukerstyrt personlig assistanse kan fungere bedre enn i dag.

«Betinget suksess»

Bakgrunnen tegnes opp av Tore Hagebakken selv i spørsmålet han stiller.

Arbeiderparti-politikeren som sitter i helse- og omsorgskomiteen, viser til at BPA-rettigheten fra 2015 kalles en «betinget suksess» i regjeringens egen evaluering.

Portrettfoto av Tore Hagebakken.

ETTERLYSER VIRKEMIDLER: Arbeiderpartiets Tore Hagebakken vil vite hvordan regjeringen har tenkt å sørge for at BPA-rettigheten blir slik Stortinget hadde tenkt. (Foto: Stortinget)

Og andre rapporter – blant annet fra Norges Handikapforbund – viser at antallet personer som er innvilget BPA, har gått ned etter rettighetsfestingen, og at timetallet som innvilges, også er redusert.

Flere klager

I disse sakene kan du lese mer om problemene med brukerstyrt personlig assistanse:

VANSKELIGERE Å FÅ BPA ETTER AT RETTIGHETEN BLE INNFØRT

NY RAPPORT: RETTEN TIL BRUKERSTYRT PERSONLIG ASSISTANSE HAR SPILT FALLITT

FLERE KLAGESAKER ETTER ASSISTANSE-RETTIGHETEN

NESTEN INGEN BPA-ØKNING ETTER AT RETTIGHETEN BLE INNFØRT

Stor omgjørelsesprosent

Hagebakken viser også til at fylkesmennene omgjør 40 prosent av alle kommunale BPA-vedtak som de mottar klager på, og at kommunene i større grad ser ut til å ville bestemme hva assistentene skal brukes til.

Stortingets møte fredag starter klokken 09.00. Interpellasjonen fra Tore Hagebakken står på dagsorden som sak nummer 6.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.