Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av hånd som betjener joysticken på en elektrisk rullestol.
HAR IKKE TID: Personer med ALS har ikke tid til å vente lenge på hjelpemidler og tilrettelegging. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Tajik: Hjelpemidler til ALS-pasienter skal ha høyeste prioritet

Pasienter med den dødelige sykdommen ALS skal ha høyeste prioritet hos Nav hjelpemiddelsentral. Det understreker arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Ivar Kvistum
Publisert 21.02.2022 06:00

Det var Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud som i et skriftlig spørsmål på Stortinget tok opp situasjonen til personer som trenger tekniske hjelpemidler etter å ha fått den fryktede diagnosen ALS.

Hoksrud viser til at alvorlig syke og døende mennesker med ALS i noen tilfeller må vente i månedsvis før nødvendige hjelpemidler er på plass. Det er for lenge, mener Hoksrud.

 – Hvis det er én ting ALS-rammede ikke har, så er det tid, skriver han i spørsmålet til statsråden med ansvar for hjelpemiddelfeltet.

Flere måneders ventetid

Hoksrud trekker fram to eksempler. Det ene dreier seg om en ALS-pasient som fikk en rullestol som ikke kan brukes i bil. Dermed mistet han bevegelsesfrihet i hverdagen, og beskjeden fra ergoterapeuten var at det ville ta flere måneder før en ny stol er på plass.

Et annet tilfelle dreide seg om en pasient som raskt mister evnen til å spise. Pårørende forsøkte å få grunnstøtte til næringsdrikker. Saksbehandleren gjorde dem oppmerksom på at saksbehandlingstiden var åtte måneder.

– Åtte måneder kan bety liv og død for ALS-rammede, skriver Hoksrud i spørsmålet.

ALS
  • Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) er en sjelden nervesykdom der nerveceller i hjernen og ryggmargen svinner hen og blir borte.
  • Dette medfører gradvis økende lammelser og muskelsvinn, og hos noen kognitive vansker.
  • ALS er en sjelden sykdom. Hvert år får cirka 150 personer stilt denne diagnosen i Norge. De fleste er i aldersgruppen 50–70 år.
  • Kilde: Helsenorge.no

Han vikser til at gjennomsnittlig levetid er to til tre år fra diagnosen er stilt.

– Da burde det ikke være slik at rammede må vente i flere måneder på helt nødvendig utstyr. Når utstyret først kommer på plass, kan det være for sent, skriver Hoksrud.

Høyeste prioritet

Hadia Tajik svarer med å påpeke at funksjonsnivået til ALS-pasienter kan variere mye, og at individuell tilpasning av hjelpemidler og utstyr er nødvendig.

Hun viser til at personer med ALS og andre sykdommer som utvikler seg raskt, har høyeste prioritet hos Nav Hjelpemiddelsentral.

– Dette er en prioritering som jeg støtter, nettopp av de grunnene som representanten viser til, skriver Tajik i svaret til Hoksrud.

Når det gjelder Hoksruds eksempel om støtte til næringsdrikker, avviser Tajik at det normalt skal ta så lang tid som åtte måneder.

Slike produkter dekkes ifølge Tajik på blå resept. Ifølge informasjon hun har innhentet fra Helse- og omsorgsdepartementet, blir ni av ti søknader innvilget automatisk etter at de er sendt fra legen til Helfo. Og i de sakene som blir behandlet manuelt, tar det under ni dager i gjennomsnitt.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.