Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av rullestolhjulene på brostein.
TØFF TAKLING: Samtlige aktivstoler har svingradius som gjør det mulig å ta krappe svinger på ruglete brostein uten å miste farten, noe Lena Schrøder (23) og Johan Grønlie (21) til fulle demonstrerte. (Foto: Tore Fjeld)

Her får Navs nye aktivstoler en omgang juling på brosteinen

Er de nye aktivstolene i Nav-katalogen like gode som de mer kjente produktene de erstatter? Vi lot to kjelkehockeyspillere gi stolene en omgang juling på nådeløs brostein for å finne svar.

Bjørn Kollerud
Publisert 24.05.2017 19:02

– Morsomt å prøve noe nytt, erklærer testpilotene Lena Schrøder (23) og Johan Grønlie (21) under vår utprøvning av utvalgte aktivstoler på den nye Nav-avtalen.

Begge er aktive kjelkehockeyspillere, og de var ikke redde for å utfordre seg selv og utstyret på krevende underlag på Akershus Festning i Oslo.

– Ja, vi får se hvor annerledes stolene er enn Quickie-stolene vi bruker til vanlig, smilte Lena og Johan om kapp i det strålende vårværet.

Teststolene var ikke skreddersydd for dem. Men setebredden og dybden var tilpasset, og begge brukte sine egne sitteputer, så testingen ga i det minste en pekepinn om stolenes egenskaper på underlag som krever sitt av både brukere og utstyr.

Styrke og balanse

Bakgrunnen for Handikapnytts utprøvning, er den nye Nav-avtalen for manuelle rullestoler som ble inngått mot slutten av fjoråret.

Jeg synes det var en kul opplevelse.

Med den nye avtalen forsvant de kjente og populære aktivstolene Quickie Helium og Panthera X helt fra utvalget på hjelpemiddelsentralene.

Årsaken var – som Handikapnytt skrev mye om i fjor – at leverandørene av disse stolene ble avvist i anbudsprosessen fordi de hadde gjort formelle feil med den obligatoriske produkttestingen.

Dermed er nye leverandører og produkter kommet til. Og spørsmålet vi ønsket å finne svar på, er om aktivstolene på den nye avtalen faller i smak hos erfarne aktivstolbrukere som gjerne krever litt ekstra.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lena og Johan fotografert oppå festningsvollen med Aker Brygge i bakgrunnen.

NYE STOLER – GAMLE OMGIVELSER: Er de nye aktivstolene i Nav-katalogen gode nok. Kjelkehockey-spillerne Lena Schrøder og Johan Grønlie tester Küschall- og Rogue-stoler på Akershus festning i Oslo. (Foto: Tore Fjeld)

Skreddersydd og superlett

Stolene som var med i testen inkluderte Rogue og Rogue TTL fra Etac, og KSL, Advance og K-serie G3 fra Invacare. Disse regnes å bli volumselgerne i aktivsegmentet.

Vekt er en kritisk faktor og aktivstolene er lette. Stolene har stiv ramme, vibrasjonsdemping og gjerne et bredt utvalg av tilbehør. Alle aktivstoler byr på muligheter til å velge ulike drivhjul, drivringer, bremser, svinghjul og fotbrett.

Skreddersøm og individuelle tilpasninger er et nøkkelord.

Küschall KSL fra Invacare og Rogue/Rogue TTL fra Etac er custom made. Det betyr at hver rullestol lages på mål og skreddersys hver enkelt bruker.

Det inkluderer individuell utforming av rammen med ulik lengde, vinkel og hvor smal fronten skal være. Det velges også et nøyaktig tippe-punkt, individuell sete-høyde og setevinkel.

Aktivstolene i Nav-katalogen
  • Lena og Johan prøvde stoler i to kategorier, henholdsvis «lett aktiv rullestoler med fastramme og fast benstøtte», samt kategorien «aktiv rullestol med fastramme og fast benstøtte».
  • I begge kategoriene i Navs hjelpemiddelkatalog dominerer Invacare as og Etac med merkenavnene Küschall og Rogue. Rangeringen på Navs liste er som følgende:
  • Post 1, Lett aktiv rullestol med fastramme og fast benstøtte:
  • 1. Invacare Küschall KSL
  • 2. Etac Rogue TTL
  • 3. Küschall K-Advance med delbar front
  • Post 2, Aktiv rullestol med fastramme og fast benstøtte:
  • 1. Küschall K-serie G3
  • 2. Etac Rogue
  • 4. Küschall K-Advance
  • I tillegg til K-serie G3 i prisforhandlet versjon, prøvde vi også ut en lettpakke-versjon med titandeler.

Tilbehøret velges ut fra individuelle behov og preferanser og mue kan byttes ut og endres i etter-tid. Vekt er en viktig faktor, men den vil avhenge av hva slags utsyr stolen settes opp med. Basisvekt blir derfor et misvisende begrep.

Pigging og tøffe taklinger

Skal man hente ut litt potensialet og utfordre grensene til aktivstoler, kreves styrke og balanse hos testlaget. Vi henvendte oss derfor til Norges Idrettsforbund som skaffet testpiloter fra kjelkehockey-miljøet.

Med pigging og tøffe taklinger på isen er kjelkehockey er en idrett som bygger kjernemuskulatur, og utøverne Lena Schrøder og Johan Grønlie føler seg fit-for-test.

Men Johan håper at han skulle komme seg skadefri gjennom Handikapnytts rullestoltest:

– Med VM i kjelkehockey i sikte håper jeg dette går bra, for jeg er på landslaget og reservekeeper under VM i Sør-Korea i april, så jeg må være klar til å steppe inn hvis det blir frafall på laget, humrer Johan.

Lena har flere landskamper og turneringer bak seg. Hun kan også tenke seg å steppe inn i VM hvis hun får anledning.

Men hun er slett ikke engstelig for å teste aktivstolene av den grunn.

– Det er ikke til å legge skjul på at kjelkehockey er en sport der det forekommer skader. Jeg ønsker selvsagt ikke at noen skal skade seg på trening i forkant av VM for at vi på reservebenken må trå til. Det er klart det hadde vært gøy å delta i VM, det er en kul utfordring, smiler hun.

Der er ingenting å si på armkreftene hos testpilotene etter mange treningsøkter på isen. Men noen testing i strengt teknisk forstand blir det ikke rom for å gjøre på en dag.

Aktivstoler preges av skreddersøm, og en grundig testing krever at testpilotene må prøve ut stolene over en lengre tidsperiode.

Men vi får en vårlig, isfri utprøving i strålende vær. Og inntrykket hos testpilotene er gjennomgående positiv.

Portrett av Lena i rullestolen.

SPORTY: Aktivstolene er lagd med minimal vekt og maksimal beveglighet. Kjelkehockeyspiller Lena Schrøder har høye krav til hjelpemidlene. (Foto: Tore Fjeld)

Etac Rogue og Rogue TTL

Først ut er stolene fra Etac: en lett aktiv-versjon av Rogue TTL og Rogue i standard-versjon.

Løypa går først på asfalt på flatmark, deretter bærer det opp på den skiferlagte festningsvollen, og ned den gresslagte bakken, en svingom på grus og ned en krevende brosteinsbelagt vei, og til slutt noe krappe runder på brostein rundt noen statuer.

Litt av hvert med andre ord.

– Jeg liker svingradiusen på begge versjonene av Rogue, og jeg synes også stolene er lette å balansere, sier Johan.

– De er også turvennlige på brostein. Den lette versjonen er veldig OK, og det bidrar også positivt når man skal ta stolen inn- og ut av bilen, oppsummerer Johan, som til daglig gjerne kjører et par kilometer på forskjellig underlag.

Lena supplerer:

– Jeg liker den enkle rammen. Utseendet er ok, og jeg synes bremsene er gode. Jeg synes stolene fungerer godt på forskjellig underlag.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Küschall Advance og KSL

Neste ut var Küschall Advance og Küschall KSL, levert av Invacare.

– Jeg synes stolene på mange måter oppfører seg likt. De er lette på vippen, og lette å balansere, det liker jeg, oppsummer Lena.

– Disse stolene tror jeg hadde funket bra til daglig for meg, sier Johan.

Lena med et knippe fargeprøver i hånden.

PARTYFRONT: – Jeg synes det er kult å kunne bytte ut fronten med litt freshe farger, kanskje kunne man ha en partyfront for sene nattekvelder, sier Lena og viser fram fargeutvalget. (Foto: Tore Fjeld)

Siste ut i testen er Küschall K-serie i prisforhandlet versjon og en lettversjon, begge med 90 graders front.

– Lettversjonen var veldig god. Lav vekt er et pluss, men jeg er litt usikker på om 90 graders front passer meg, kanskje hadde det vært bedre med 70 graders vinkel. Men det er absolutt en tøff stol, mener Johan.

– Jeg synes det var en kul opplevelse, absolutt en tiltalende stol, fremholder Lena.

Hva er så hovedinntrykket?

Prøve noe nytt

Både Johan og Lena bruker Quickie Helium stoler, som de begge er fornøyd med. Stolene finnes ikke lenger på Nav-listen, men begge er enige om mye etter dagens utprøvning.

Lena sier:

– Har man funnet en stol som passer, vil man gjerne holde seg til den, men jeg vil absolutt anbefale aktivstolbrukere å prøve ut litt forskjellige stoler med forskjellige konfigurasjoner. Selv liker jeg underliggende bremser og aluminiumdrivringer, men det var interessant å prøve ut forskjellige løsninger. Kanskje vil man få en hyggelig aha-opplevelse.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.