Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

detaljbilde av en hånd som holder en penn og noterer på et juridisk dokument.
FLERE AVSLAG: Nivået på uføretrygd passerte grensen for fri rettshjelp i mai. Siden har vedtakene om avslag på søknadene om bistand kommet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp

Grensen for å kunne få fri rettshjelp har ikke vært oppjustert på ti år. Nå tjener selv en enslig på uføretrygd for mye til å kunne få gratis bistand.

Av Handikapnytt
Publisert 20.11.2019 08:27

(NTB:) Hele tanken bak å yte folk fri rettshjelp er at selv vanskeligstilte skal ha mulighet til å få prøvet en sak for domstolen.

Slik skal alle ha lik tilgang til domstolene, skriver Dagsavisen.

– Utdatert

I lys av Nav-skandalen peker advokatene Fredrik Sverstad Eriksen og Lene Wallem på at hele ordningen med fri rettshjelp er helt utdatert.

Inntektsgrensen for å motta slik rettshjelp er satt til 246.000 kroner. En enslig person som lever på minstesatsen for uføretrygd, mottar i dag 247.000 kroner.

– En person som skal skatte av en inntekt på 247.000 kroner, har ikke råd til advokat. Det sier seg selv, sier Wallem.

En person som skal skatte av en inntekt på 247.000 kroner, har ikke råd til advokat. Det sier seg selv.

Flere avslag

Da satsen sist ble oppjustert i 2009, hadde den stått stille siden 1997. På 20 år er inntektsgrensen steget 16.000 kroner.

Også for ektefeller eller par som lever sammen, er satsen svært lav.

Nivået på uføretrygd passerte grensen for fri rettshjelp i mai. Siden har vedtakene om avslag på søknadene om bistand kommet, sier advokatene.

Forvaltningen har så langt ikke lagt opp til en liberal tolkning for reglene om støtte.

Les også: ENORMT BEHOV FOR JURIDISK HJELP BLANT UTVIKLINGSHEMMEDE

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.