Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

portrett av Anniken Hauglie.
ARBEIDSLINJEN: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener uføretrygdede får for mye når de blir alderspensjonister i forhold til arbeidstakere som går av tidlig. (Foto: Jan Richad Kjelstrup, ASD)

Vil kutte tillegg for uføretrygdede som blir alderspensjonister

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie foreslår å fjerne tillegget som skal skjerme uføretrygdede for levealdersjusteringen i alderspensjonen. – Enda en gang går regjeringen løs på folk som ikke har helse til å jobbe, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Handikapnytt
Publisert 17.09.2019 09:38

(NTB:) Skjermingstillegget er en kompensasjon til uføretrygdede, som ikke kan øke sin alderspensjon ved å stå lenger i arbeid, slik yrkesaktive kan.

Nå mener regjeringen at uføretrygdede som blir alderspensjonister kan få opptil 50.000 kroner mer i årlig alderspensjon enn yrkesaktive som går av i tidlig 60-årene, ifølge Dagens Næringsliv.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) poengterer at forslaget er «i tråd med arbeidslinjen».

Hvis skjermingstillegget blir fjernet vil det dessuten innebære en innsparing på 1,3 milliarder kroner i 2030.

Les også: EKSPERTUTVALG VIL GJØRE UFØRETRYGDEN MER «ARBEIDSORIENTERT»

Kan komme nye tiltak

– Selv om pensjonsreformen har bidratt til at vi står lenger i arbeid, er det fortsatt mange som går av tidlig, og et mindretall står i jobb til 67 år. Uføre er – selv uten tillegg – sikret et pensjonsnivå som er like høyt som en arbeidsfør som står i arbeid til 65–66 års alder, sier hun.

Anniken Hauglie viser til at Stortinget ved innføringen av skjermingstillegget i 2011 forutsatte at det skulle revurderes «etter noen år». Det kan bli nødvendig å skjerme uføre for deler av virkningen av levealdersjusteringen, men regjeringen mener det ikke er behov for et tillegg de kommende årene, ifølge statsråden.

SV kritiserer

SV-leder Audun Lysbakken ser alvorlig på forslaget og mener det føyer seg inn i en stadig lengre rekke av sosialpolitiske grep fra regjeringen som går ut over de svakeste.

– Enda en gang går regjeringen løs på folk som ikke har helse til å jobbe. Mens milliardærene får endeløse skattekutt, går det knapt en måned uten at Erna Solberg finner nye måter å gå løs på dem som er syke og fattige. Vi må ha ordninger som sørger for at folk som ikke har helse til å jobbe, skjermes for noe av levealdersjusteringen, sier Lysbakken til NTB.

Mens milliardærene får endeløse skattekutt, går det knapt en måned uten at Erna Solberg finner nye måter å gå løs på dem som er syke og fattige.

Kuttfesten tar aldri slutt

Også Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik reagerer:

– De vet å gjøre ting vanskeligere for folk som allerede har det vanskelig, denne høyreregjeringen, skriver Tajik i et innlegg på Facebook tirsdag.

– Kuttfesten tar visst aldri slutt så lenge Høyre og Fremskrittspartiet styrer, hevder hun.

Tajik går skarpt i rette med forslaget om å fjerne tillegget som skal skjerme uføre for levealdersjusteringen i alderspensjonen. Årsaken er ifølge Ap-toppen at regjeringen selv ikke har lyktes med å få flere fullt ut arbeidsføre pensjonister i jobb.

– Heller enn å gjøre det lettere for seniorer å være i arbeid, vil de nå kutte i pengene til de som faktisk ikke kan være i arbeid. Dette er usosialt, sier hun.

Vil kjempe imot

Portrettfoto av Lilly Ann Elvestad.

PROTESTERER: Lilly Ann Elvestad, generalsekretær i FFO. (Foto: Ivar Kvistum)

Forslaget vil kun berøre uføres alderspensjon. Nivået i uføretrygden vil ikke bli berørt.

Forslaget som er sendt på høring retter seg mot uføre født i 1954 eller senere.

Det er rystende at regjeringen sidestiller inntektsutviklingen til uføre og arbeidsføre gjennom livsløpet, mener generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

Hun ser forslaget i sammenheng med de siste årenes trygdeoppgjør, som har gitt alderspensjonistene – også uføre alderspensjonister – «ingen eller minimalt økt» kjøpekraftsøkning.

Vi ser at regjeringen nok en gang legger til grunn at uførhet er et personlig valg fremfor noe man av medisinske grunner blir tvunget til.

– Vi ser at regjeringen nok en gang legger til grunn at uførhet er et personlig valg fremfor noe man av medisinske grunner blir tvunget til. Vi vil kjempe hardt imot at forslaget blir realisert, sier generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

Hun ber organisasjonene stå samlet under høringsrunden for å motvirke forslaget.

(©NTB)

Artikkelen ble oppdatert med SV-leder Audun Lysbakkens kommentarer 17. september kl. 13.00.

Hadia Tajiks kommentar ble lagt til 17. september kl. 16.25.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.