Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Henrik Asheim på Stortingets talerstol
– Vi kan ikke fortsette å parkere ungdom, sier Henrik Asheim. (Foto: Stortinget)

Vil skrote uføretrygd for unge

Høyres nestleder Henrik Asheim vil skrote uføretrygd for de under 30. – Ikke innafor, sier NHFU-leder Mia Larsen Sveberg.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 23.01.2024 15:05

(Handikapnytt og NTB:) – Vi bør rett og slett si at det ikke er lov å uføretrygde mennesker under 30 år. Altså at man skal prøve andre ting, enten det er arbeidsmarkedstiltak eller aktivitetsplikt, for å se hvor mange vi kan få tilbake, sier Asheim til NRK.

Det bør imidlertid være unntak for åpenbare tilfeller, som folk som er uføre fra fødsel, sier Høyre-nestlederen.

– Vi kan ikke fortsette å parkere ungdom. Jeg tror mange flere kan og har lyst til å bidra.

Nesten 22.000 nordmenn mellom 18 og 29 år er uføretrygdede.

NHFU-leder er imot forslaget

– For det første er det ikke innafor å skjære alle over én kam, sier Mia Larsen Sveberg.

Hun er leder for Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU).

– Dette vil fjerne en trygghet for mange: de som ikke har fått muligheten til å utdanne seg og jobbe, vil også miste muligheten til å lage seg et liv. Jeg er veldig kritisk til Høyres forslag, sier hun.

– Vil forslaget føre til at flere funksjonshemmede får muligheten til å jobbe, istedenfor å bli tilbudt uføretrygd i møte med NAV?
– Nei, ikke så lenge samfunnet er bygd slik at det ikke er en selvfølge for funksjonshemmede å kunne gå på skole og få en utdanning.

– Henrik Asheim nevner flere tiltak, som arbeidsmarkedstiltak og aktivitetsplikt. Støtter du disse?

– Nei, jeg tror at de som ønsker å komme seg ut i arbeid, jobber med det allerede og ikke trenger noen aktivitetsplikt. Vi må heller finne ut hva som er problemet deres og gjøre tiltak for å lette på det i stedet.

Mia Larsen Sveberg reagerer også på unntaket som Asheim foreslår:

– Hva er egentlig «åpenbare tilfeller»? Ofte handler det ikke om uføregraden du er født med, men hvilke muligheter samfunnet gir deg.

– Dramatisk

Freddy André Øvstegård i Sosialistisk venstreparti mener forslaget fra Asheim er dramatisk. Han tror det er bedre å yte bedre hjelp for at unge blir friske.

– Vi er nødt til å få bedre rehabiliteringsløp på plass, i tillegg til å se på hva forskningen sier at funker, blant annet lønnsstøtte og arbeidsforberedende trening.

 

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.