Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Må tenke nytt om ungdomsarbeidet

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 06.09.2013 15:36

Generalsekretær Arnstein Grendahl i Norges Handikapforbund vil slippe ungdommen til, på sine egne premisser.

Nyheten om at Norges Handikapforbunds Ungdom har kastet inn håndkledet og overlatt styringen til moderorganisasjonen, har utløst engasjert debatt på Handikapnytts side på Facebook.

Tidligere NHFU-ere både sørger og fortviler over at ungdomsorganisasjonen står i fare for å forsvinne. Men det er også flere som maner til å satse nytt:

– Jeg tror dagens ungdom fortsatt har mye å bidra med her, men i en annen setting enn den som har vært. Når man ligger nede har man enn fantastisk fordel ettersom det kun kan gå bedre! skriver tidligere NHFU-leder Anders Larsen-Haug.

KLIKK HER FOR Å LESE DEBATTEN OM NHFU PÅ FACEBOOK.

Må tenke nye tanker

Generalsekretær Arnstein Grendahl i Norges Handikapforbund er blant dem som har fulgt debatten med interesse.

– Jeg er enig med dem som hevder at vi må tenke helt nye tanker. Vi trenger ikke å bygge opp igjen en byråkratisk og tungrodd organsiasjon, men legge til rette for aktiviteter på ungdommenes egne premisser, sier Grendahl til Handikapnytt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SLIPPE UNGDOMMEN TIL: Generalsrektær Arnstein Grendahl tror ungdom heller vil bruke tiden på aktiviteter enn på styreverv.

Grendahl er overbevist om at det det er mulig å lokke fram engasjement og interesse for handikappolitisk arbeid, aktiviterer og fellesskap blant ungdom, men det må i større grad skje på prosjektbasis og kortvarige engasjement i konkrete saker.

Den tradisjonelle strukturen med styreverv og valgkomiteer er derimot ikke veien å gå for fremtiden, tror generalsekretæren.

Opp i sentralstyret

Den vanskelige sitausjonen til NHFU og fremtiden til ungdomsarbeidet i Handikapforbundet skal drøftes av NHFs sentralstyre 25. september.

– NHFU har en del penger på bok som vi ser for oss å bruke på prosjekter rettet mot ungdom, sier Grendahl. 

Generalsekretæren mener det er en forutsetning for å lykkes at de unge selv legger premissene for aktivitetene.

– Dette kan ikke drives av oss som allerede er godt voksne, sier han.

LES OGSÅ: UNGDOMSFORBUND NEDE FOR TELLING

For «vellykket»?

I debatten på Facebook er det flere som trekker fram hvordan tidene har forandret seg.

– Noe av grunnen til at det har gått som det har gått, er at i dag tar ungdommen ut sitt engasjement på andre arenaer. Studentorganisasjoner, politiske organisasjoner og i idretten, for å nevne noe, skriver Rolf Østbø, som var NHFU-leder på 1980-tallet.

– Er vi i ferd med å se resultatet av integrering og universell utforming? Blir mange av de unge funksjonshemmede så godt integrert i skole og fritid at de ikke ser behovet for å engasjere seg i NHF(U)s arbeid? spør Tomas Nesheim, en annen av veteranene fra ungdomsorganisasjonens glansdager.

– Hva skjer egentlig med ungdommen. Nå burde de vært og sloss for rettighetene sine. Har vi det så bra at vi er mette og trøtte, eller har vi gitt opp. Dette er trist lesing, skriver Anne Karin Johansen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.