Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Funksjonshemmede starter parti

Av: Ivar Kvistum
Publisert 21.03.2014 16:32

Sverige har fått et eget politisk parti som skal arbeide for funksjonshemmedes interesser og et tilgjengelig samfunn. Se valgkampvideoen deres her.

«Normaldemokraterna», er navnet på det nye politiske partiet som søker makt i lokalpolitikken i Gøteborg. Partiet skal særlig arbeide for å fremme interessene til personer med nedsatt funksjonsevne.

– Gøbeborg har fortsatt mange uløste utfordringer funksjonshinder-området, men få konkrete forslag til løsninger fra de etablerte partiene. Vår ambisjon er å være til stede og minne dem på å inkludere disse hensynene, sier partileder i Normaldemokraterna, Anders Westgerd til avisen Göteborgs-Posten.

Han er til daglig leder GIL – Göteborgskooperativet för Independent Living, et andelslag som organiserer brukerstyrt personlig assistanse i Sveriges nest største by.

Saker som angår alle

Normaldemokraterna mener at saker som angår funksjonshemmede i virkeligheten handler om menneskerettigheter, og dermed angår alle. Likevel blir sakene lavt prioritert.

Tre saker står høyt i Normaldemokraternas program når de stiller til kommunevalg i Göteborg 14. september: Tilgjengelighet, retten til assistanse og retten til å bli møtt på en fordomsfri måte.

LES OGSÅ: MENER KRF OG VENSTRE ER BEST PÅ HANDIKAP-POLITIKK

Partiet ønsker likevel å fremme en helhetlig politikk på alle samfunnsområder, men posisjonene vil hele tiden ta utgangspunkt i hvordan de ivaretar menneskers ulike funksjonsevner.

Sveriges Radio spør Anders Westgerd om det ikke er bedre å fremme sakene gjennom de etablerte partiene.

– Da drukner man i andre saker, svarer han.

Gi fullt spillerom

Partiets mål er «å gi mennesker med funksjonsvariasjoner fullt spillerom til å være den de er, å være normale, unike mennesker som hvem som helst», skriver GIL på sine nettsider.

Men for å komme dit, er det nødvendig med store forandringer i samfunnet, mener Normaldemokraterna.

LES OGSÅ: FOLKETS FUNKSJONSHEMMEDE

Når partiet skal begrunne sitt eget navnevalg, viser de til at ingen mennesker er normale, men at absolutt alle er forskjellige.

– Selv om vi er bevisste på disse forskjellene, og faktisk hyller dem i mange sammenhenger, finnes det likevel noen grupper i samfunnet som i større grad en andre stenges ute fordi de er unike, argumenterer Normaldemokraterna på sine nettsider.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.