Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Skal gjøre NRK mer tilgjengelig

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 11.11.2014 11:20

Både lydteksting og synstolking står på sendeskjemaet for NRKs første tilgjengelighetssjef.

15. november starter Siri Antonsen i jobben som NRKs første tilgjengelighetssjef.

– Vi er jo allmennkringkaster. Da må vi være tilgjengelig for alle. Målet vårt er at vi skal samle alle rundt store opplevelser. Når noen ikke får med seg innholdet blir det ikke særlig samlende heller ekskluderende, sier Siri Antonsen.

For å samle hele det norske folk rundt seeropplevelser skal NRKs programmer bli både lydtekstet og synstolket i fremtiden.

– Vi vil få tre nye kanaler som vil vise akkurat det samme som NRK1, NRK2 og NRK3 bare med lydtekst, sier hun.

LES OGSÅ: RULLENDE ROSABLOGGER MED TV-SUKSESS

Lydtekst vil i praksis gjøre det mulig for de som av ulike grunner ikke kan lese det som er tekstet, å følge med på programmene. Tilgjengelighetssjefen forklarer:

– Hvis du ser et program der programleder prater norsk og intervjuobjektet prater engelsk, leser de som kan teksten. Men med lydtekst vil denne teksten bli lest opp med syntetisk stemme.

Bedre for alle

Når disse kanalene kommer på plass er foreløpig noe usikkert. Noen programmer er likevel planlagt.

– Vi har til nå prøvd oss med å vise synstolking på nett, men vi skal jobbe med å få synstolking ut på TV og eller radio også.

Klarer du ikke vente, kan du allerede nå se filmen Babycall med synstolking her (ekstern lenke).

– Det vil ta noe tid å finne ut av det tekniske så ting vil gå sakte frem, men det vi har bestemt er at både Mammon 2 og den nye julekalenderen vår for 2016 skal synstolkes, sier Antonsen.

Synstolking forklarer scenene som utspiller seg i programmet. Antonsen er sikker på at dette vil glede flere enn de som sliter med synet:

– Folk spør meg om hvor mange blinde det egentlig finnes i Norge. Det er jo ikke det som viktig. Funksjonshemmede i dag bor sammen med andre som får med seg programmene våre. Hvis vi hjelper én til å kunne ha glede av programmet, hjelper vi alle som har noen nære og kjære som ellers ville hatt problemer med det.

Oppretter brukerråd

Siri Antonsen vet nemlig hva hun snakker om siden moren er døv.

– Melodi Grand Prix var ikke noe stort program for mamma. Men det kunne vært det om hun bare hadde fått med seg hva som ble sagt. Jeg er glad for at jeg har hjerte i saken, da kan jeg visualisere hva det vil bety, sier Antonsen, som kommer fra jobben som leder i NRKs tegnspråkredaksjon.

Men selv om hun kan sette seg inn i det, ønsker hun å snakke med de hun jobber for.

– Jeg vil dra ut å besøke organisasjonene, også skal vi få laget et brukerråd med representanter. Der skal de få komme med råd, ris og drømmer for fremtiden.

LES OGSÅ: TILGJENGELIGHET RETT PÅ MOBILTELEFONEN

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.