Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Morsommere å sitte enn å stå

Av: Bjørn Kollerud
Publisert 05.01.2015 09:24

Det er mer gøy å kjøre sitski enn å kjøre vanlig, stående alpint, mener paralympics-utøver Thomas Jacobsen. Han oppfordrer alle til å prøve seg i bakken i vinter.

– Ta med deg en kompis, venn, eller venninne, en som har passion for skikjøring, da får du det til, oppfordrer Thomas Jacobsen i forkant av årets skisesong.

Han mener det er på tide å planlegge vinteraktivitetene allerede nå.

– Jeg må innrømme at jeg holdt på å gi opp første gangen jeg prøvde sitski. Jeg gikk på trynet, og alt var helt krise. Men jeg hadde med meg en kompis som pushet meg videre, forteller Thomas.

Det hjalp, og siden ble det bare gøy.

LES OGSÅ: SOMMERENS VÅTESTE EVENTYR

– Jeg har det utrolig morsomt på sitski. Dette er en sport jeg unner alle å få oppleve. Det er spennende; du må bruke hodet og tenke hvordan du skal kjøre, smiler ski-esset.

Han lader nå opp til kommende skisesong og har planene klare.

– Jeg sikter meg nå inn mot VM i Canada, og har som målsetting å bli blant de fem beste. Men det er klart, det skal trenes mye før jeg er fit for fight.

Sikter mot VM

Thomas mener skisport er noe de fleste funksjonshemmede kan drive med, noe han selv er et godt eksempel på. Lav ryggmargsskade har ikke stoppet han fra å satse på en skikarriere. Etter mye trening, var han klar for Super G under Paralympics i Sotsji. Medalje ble det ikke, han kjørte ut tre porter før mål, men tar det med fatning.

– Jeg har ristet det av seg, og sikter nå mot VM i Canada. Målet er å bli blant de fem beste.

Ikke farlig å tryne

Men Thomas er opptatt av at sitski ikke bare dreier seg om konkurranser. Dette er en aktivitet som passer alle, barn, som voksne.

– Det er utfordrende og gir en frihetsfølelse, som jeg unner alle å oppleve. Ingen er verdensmester på ski med en gang, og alle har sin læringskurve. Men det er ikke farlig å gå på trynet. Dessuten er det mer gøy å kjøre sitski, enn å kjøre stående, hevder Thomas.

Han oppfordrer foreldre med funksjonshemmede barn å komme seg opp av sofaen, pushe litt på og møte opp i bakken med godt humør.

– Når du ser gleden i øyene på barna, blir du selv glad. For egen del vil jeg gjerne bidra til at flere opplever mestring i skibakken, og jeg har planer om å stille opp som instruktør så ofte jeg kan i Tryvann Funkispark til vinteren.

Thomas’ skitips

Dette trenger trenger du for å komme i gang, forklarer Thomas: Sitski-pakke. Varmt tøy, spesielt på bena. Hjelm, skihansker, og skiklær, eller sitski-varmepose.

Kom i gang. Ingen er verdensmester, og noen bruker lengre tid enn andre til å lære seg teknikken. Som forelder, eller venn, kan du bidra til å støtte og motivere, gi det lille pushet som skal til.

For barn: Sitski leveres også med ledsagerstyring, som gjør at foreldre kan bidra til en trygg og hyggelig ski-opplevelse for barna.

Søkertips for aktivitetshjelpemidler

Det er ikke bare barn og ungdom som det kan søkes om fritidshjelpemidler for. Er du over 26 år og trenger et hjelpemiddel for å delta i aktiviteter, kan du nå også søke om dette etter regelendringen som kom i sommer. Men det gjelder å holde tungen rett i munnen, skal vi tro Markedsansvarlig Veronica K. Astrup hos leverandøren Bardum as.

LES OGSÅ: DENNE KAN BLI DIN – MOT EN EGENANDEL

– Vi opplever at mange glemmer, eller fortsatt ikke vet om, mulighetene til å søke om aktivitetshjelpemidler etter fylte 26 år. Andre er usikre på hvordan de skal gå frem, tolkning av forskriften og hvilken argumentasjon som skal brukes i søknaden, sier hun.

Astrup mener det er lurt å tenke gjennom følgende spørsmål når du skal argumentere for et fritidshjelpemiddel:

Hvorfor er aktivitetshjelpemiddelet nødvendig og hensiktsmessig for deg?

Hvorfor er det viktig å være i aktivitet?

Kan aktivitetshjelpemiddelet bidra til at du kan være mer sammen med familie og venner?

Ellers, husk alltid å legge ved et fullstendig tilbud sammen med søknaden.

Her kjører du sitski

Oslo Funkispark: Er tilknyttet Tryvann Vinterpark i Oslo. Åpner mandag 13. januar. På mandagstreffene kan du låne og teste ut utstyr helt gratis. Funkisparken byr på alpint, sitski, langrenn og skiorientering i anlegget under veiledning fra instruktører. Ledsagere med ledsagerbevis står gratis i anlegget. Norges Skiforbund kommer i løpet av sesongen til å holde ledsagerkurs i Funkisparken på mandager.

Beitostølen Helsesportsenter: Tilbyr rehabiliteringsopphold med vinteraktiviteter for barn, unge og voksne med funksjonsnedsettelse. Har eget løypenett, alpinbakke for nybegynnere og et omfattende utvalg av aktivitetshjelpemidler for tilpasning og utprøvning. Les mer om hvordan du kan søke på www.bhss.no, seller sjekk nyhetsoppdateringer på www.facebook.no/helsesportsenter.

Valnesfjord Helsesportsenter: Satser på rehabilitering, her må du søke om opphold hos vurderings- senteret i det aktuelle helseforetaket du der du bor.  Tilbyr både tilpasning og opplæring i vintersports-aktiviteter og utstyr. Har tilsagnsmyndighet, det gjør at du kan reise hjem med utstyret. Tlf.: 75 60 2100


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.