Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Arbeidsreiser og hjelpemidler til kommunene

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 20.03.2015 16:35

Snart kan det være hjemkommunen din som får ansvaret for arbeids- og utdanningsreisene dine, for flere av hjelpemidlene dine og for å gi deg den rehabiliteringen du trenger. Funksjonshemmedes organsasjoner står samlet i kravet om at hjelpemidler fortsatt må være et statlig anliggende, forankret i folketrygdloven.

– Dette er den største samlede flyttingen av oppgaver og makt fra staten til kommunene noensinne, sa statsminister Erna Solberg da hun presenterte stortingsmeldingen om «nye oppgaver til større kommuner». fredag 20. mars.

Meldingen inneholder regjeringens forslag om hvilke oppgaver som bør løses lokalt av kommunene etter at den planlagte kommunereformen har gitt landet færre, men større kommuner enn i dag.

Solberg presenterte stortingsmeldingen på en pressekonferanse sammen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

«Basishjelpemidler» til kommunene

Tidligere foreslo et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg å flytte hjelpemiddelfeltet fra staten og til kommunene. Norges Handikapforbund advarte mot et slikt grep og fryktet at tiltaket også ville finne veien til stortingsmeldingen.

LES OGSÅ: FRYKTER SVEKKET RETT TIL HJELPEMIDLER

I meldingen går ikke regjeringen fullt så langt. I stedet mener regjeringen at det er «mest aktuelt å vurdere overføring av ansvar knyttet til hjelpemidler i dagliglivet (såkalte basishjelpemidler) og ikke ansvaret for hele hjelpemiddelområdet.»

Hva som regnes som basishjelpemidler som kommunene kan ta hånd om, skal ifølge stortingsmeldingen utredes nærmere. Men da Robert Eriksson i sin presentasjon for pressen skulle gi eksempler på hva det reier seg om, nevnte han blant annet dusjstoler, vendelaken og sklimatter.

I stortingsmeldingen blir det påpekt at de mer avanserte hjelpemidlene derimot krever så stor kompetanse fra dem som skal formidle at det neppe er aktuelt å gjøre det til en kommunal oppgave:

«For avanserte og lavfrekvente hjelpemidler, som for eksempel avanserte synshjelpemidler, vil det være særskilt vanskelig for hver enkelt kommune å inneha tilstrekkelig kompetanse», heter det i meldingen.

Arbeidsreisene blir kommunale

Hjelpemidler er ikke den eneste tjenesten overfor funksjonshemmede som kan bli overført til kommunene. I stortingsmeldingen blir det foreslått at ordningen med arbeids- og utdanningsreiser skal gjøres kommunal. Tiltaket, som skal gjøre det enklere for personer med nedsatt funksjonsevne å delta i arbeidslivet, ble innført om som en forsøksordning i 2001 og gjort permanent i 2013.

Regjeringen argumenterer med at den i utgangspunktet «ligger i grenseflaten mellom flere fagområder, der det ikke er opplagt at ansvaret bør ligge hos Arbeids- og velferdsetaten», som i dag.

– Mange mennesker med nedsatt funksjonsevne forholder seg til oppgaver som løses både av stat og kommuner. Og ofte henger ikke dette sammen, sa arbeids- og sosialminister Robert Eriksson da han på pressekonferansen begrunnet hvorfor oppgaver som i dag hører inn under hans departement, bør til kommunene.

– I mange tilfeller er det kommunen som kjenner den enkelte brukeren best. Dermed kan vi bygge opp mindre fragmenterte og mer helhetlige tjenester, sa Eriksson.

LES INTERVJU MED STATSRÅD ROBERT ERIKSSON: VIL BEVARE EKSPERTISEN PÅ HJELPEMIDDELSENTRALENE

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jan Tore Sanner går forbi et vindu med en bunke papirer i den ene hånden.
LOVER PENGER OG RETTIGHETER: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på vei inn til pressekonferansen der han la fram stortingsmeldingen om kommunenes fremtidige oppgaver. Han lover at både penger og rettigheter skal følge med. 

Rehabilitering til kommunene

Også innenfor habilitering og rehabilitering innvarsler stortingsmeldingen endringer. Det foreslås at større kommuner kan få et større ansvar for rehabiliteringstjenester som i dag ivaretas av spesialisthelsetjenesten. Det skal utredes nærmere hvilke oppgaver det dreier seg om, og i hvilken form det kan skje. Slik begrunnet kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner forslaget:

– Rehabilitering er et område hvor kommunene allerede i dag har et delansvar. Vi mener at dette ansvaret kan økes fordi de som har behov for rehabilitering, også har behov for andre kommunale tjenester.

Sanner understreket behovet for å bygge gode fagmiljøer i kommunene, særlig for de mest sårbare gruppene, sa Solberg. Og han understreket at både rettigheter og penger skal følge med på lasset når oppgaver flyttes.

– I dag er det et reelt problem at ansvaret for velferdsoppgaver er fordelt på flere forvaltningsnivåer. Dermed blir det lett en kamp om ressursene, sa Jan Tore Sanner.

Krever fortsatt statlig hjelpemiddelformidling

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Handikapforbund står samlet i motstanden mot regjeringens planer om å gjøre deler av hjelpemiddelformidlingen kommunal. I et felles notat som ble publisert samme dag som regjeringen la fram stortingsmeldingen om fremtidige kommunale oppgaver skriver de:

«FFO og NHF mener at det ikke må ikke rokkes ved de sterke sidene i dagens hjelpemiddel-formidling. Hjelpemiddelområdet må fortsatt være folketrygdens ansvar, knyttet til et nasjonalt formidlingssystem og med statlig finansiering. Ansvaret for hjelpemiddelområdet må ikke overføres til kommunene. Det vil svekke funksjonshemmedes muligheter til likestilling og deltakelse i samfunnet.»

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Arne Lein, mener at kommunereformen kan svekke funksjonshemmedes vilkår på flere områder, spesielt når det gjelder tilgangen til hjelpemidler. Samtidig er han glad for at stortingsmeldingen legger opp til å utrede flere av forslagene mer.

– Vi forventer at vi får delta og bidra i de varslede utredningene slik at vi får sikret både det finansielle aspektet og kvaliteten på tjenestene, sier Lein i en pressemelding fra Handikapforbundet.

Bygge samfunnet nedenfra

Statsminister Erna Solberg argumenterte for at det blir bedre tjenester til innbyggerne ved at kommunene får flere oppgaver:

– Vi får et bedre samfunn om det bygges nedenfra og opp. Beslutningene fattes best der det er mest nærhet mellom beslutningstakeren og innbyggeren, sa statsministeren, samtidig som hun understreket at det er nødvendig å bygge gode kunnskapsmiljøer i kommunene for at de skal settes i stand til å yte spesialiserte tjeneste.

Solberg utla kommunereformen som en demokratireform, der lokaldemokratiet styrkes og den statlige detaljstyringen blir mindre.

– Så har vi alle pressgruppene som vil mene at det er en nedvurdering av deres område å overlate det til lokalpolitikerne. Men det er det ikke, sa hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.