Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Handikapforbundet må søke allianser

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 13.06.2015 18:43

Handikapforbundet må inngå allianser med andre organisasjoner som kjemper for likestilling. Dette er signaler fra salen under debatten om organisasjonens fremtid.

Kan utvidet samarbeid med andre organisasjoner og kanskje til og med sammenslåinger med andre organisasjoner være veien inn i fremtiden for Norges Handikapforbund?

Spørsmålet ble både stilt direkte og antydet da landsmøtet i organisasjonen lørdag drøftet et forslag om å sette i gang et større arbeid med å finne den beste måte å organisere NHF på for fremtidens utfordringer.

Mange års tilbakegang

Færre lokallag, færre medlemmer, dårligere økonomi og et samfunn i store, kontinuerlige endringer. Dette var bokstavelig talt skriften på veggen som sentralstyrets nestleder Toril Heggen Munk tegnet opp for delegatene på landsmøtet til Norges Handikapforbund lørdag.

– Og samtidig ser vi tilbakeslag i samfunnet som utfordrer oss og som vi må møte, sa Heggen Munk.

Sentralstyret hadde invitert til en bred debatt rundt sitt eget forslag om å bruke de to neste årene på å fremme et forslag om NHFs samfunnsoppdrag og organisering til landsmøtet i 2017.

LES OGSÅ: STATSMINISTEREN HYLLET LIKEMANNSARBEIDET

En rekke delegater ga uttrykk for støtte til behovet for å se selvkritisk på egen organisasjon og mandat. Men debatten var dempet, uten skarpe fronter. Og den ble alt annet enn en entydig svartmaling. Sentralstyret fikk et enstemmig mandat til å sette i gang organisasjonsdebatten, enstemmig og uten at noen fremmet motforslag.

Stille vanskelige spørsmål

Karl Håkon Sævold fra Handikappede Barns Foreldreforening var blant dem som tok ordet og mente at organisasjonen må våge å stille seg selv noen vanskelige spørsmål i tiden framover. Og han formulerte ett av dem selv, der han åpnet for at NHF kan finne noen å slå seg sammen med:

– Er det en riktig organisering av handikapbevegelsen i Norge i dag. Vi kan få flere medlemmer dersom vi gjør noe med forholdet vårt til andre, sa Sævold.

Tøffere og tydeligere

Tor Inge Møller fra NHF Øst ønsket seg et NHF som blir tøffere og tydeligere, som går fra å være en interesseorganisasjon til å bli en kamporganisasjon. På veien dit bør man lære av andre som lykkes, sa han.

– Se hva de har fått til i homobevegelsen, med ekteskapslov, adopsjonsrett og så videre. Se på Miljøpartiet De Grønne og hvordan de har vokst. Hva har vi fått til? Ikke en «damned shit», sa Møller.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KAMPORGANIASJON: Tor Inge Møller vil ha et NHF som lærer av de beste.

Gå i pride-parader

Alexander Petersen fra NHFU fulgte opp Møller:

– Vi må ta inn over oss hva det vil si å kjempe for likeverd og likestilling. Jeg synes vi må gå i de ulike pride-paradene som arrangeres i Norge. Det ligger gylne muligheter i å bruke de bølgene som oppstår. Er vi i kontakt med andre, vil de også ta inn over seg NHFs politikk, sa han.

Magnhild Sørbotten fra NHF Oslo viste til at man i hovedstaden allerede samarbeider med homobevegelsen for å få innspill til hvordan man kan drive effektivt likestillingsarbeid.

– Lær av de beste. Det bør hele organisasjonen gjøre, sa Sørbotten.

Hun mente også at Handikapforbundet må tørre å synes mer.

Sats på lokallag

Det samme mente Frode Hermansen fra NHF Trøndelag. Han roste ungdomsorganisasjonen NHFU som går foran og søker synlighet, gjennom arrangementer som Funkisdagen og Oslo Funkfest.

Hermansen påpekte også at Handikapforbundets ideologi og prinsipper ikke er forankret lokalt alle steder. Han mente at dette er en årsak til at organisasjonen går tilbake.

Jane Anita Jensen fra Landsforeningen for Nakkeskadde snakket varmt for å gjenoppbygge lokallagene, og å satse på medlemsverving.

Anne Karin Johansen var inne på noe av det samme:

– Det er i kommunene det skjer. Derfor må vi gjenoppbygge organisasjonen lokalt, sa hun.


PRIDE: Alexander Petersen ønsker at Handikapforbundet tar likestillingsprinsippet til nye arenaer. For eksempel bør organisasjonen være med i homobevegelsens Pride-parader.


PÅ TIDE: – Fra 2006 til 2015 har vi snakket om behovene for endringer i organisasjonen uten å vedta noen endringer, påpekte Toril Heggen Munk. Nå mener hun det er på tide å ta debatten på ramme alvor.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.